Kathimerini.gr
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν το Ιράν ότι δεν θα αποδεχθούν τα αιτήματα της Τεχεράνης για αλλαγή του τόπου και της μορφής των συνομιλιών που έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή, όπως δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στον ιστότοπο Axios.
Οι δύο αντιπροσωπείες είχαν συμφωνήσει να συναντηθούν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής ως παρατηρητών.
Ωστόσο, οι Ιρανοί δήλωσαν την Τρίτη ότι επιθυμούν να μεταφέρουν τις συνομιλίες στο Ομάν και να τις διεξαγάγουν σε διμερές επίπεδο, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα επικεντρωθούν αποκλειστικά σε πυρηνικά ζητήματα και όχι σε άλλα θέματα, όπως το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέτασαν το ιρανικό αίτημα για αλλαγή της τοποθεσίας, αλλά αποφάσισαν σήμερα να το απορρίψουν.
«Τους είπαμε ότι είναι αυτό ή τίποτα, και εκείνοι απάντησαν: “Εντάξει, τότε τίποτα”», δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος. Ο αξιωματούχος είπε ότι αν οι Ιρανοί είναι διατεθειμένοι να επιστρέψουν στην αρχική μορφή των συνομιλιών, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συναντηθούν αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη.
«Θέλουμε να καταλήξουμε γρήγορα σε μια πραγματική συμφωνία, αλλιώς θα εξεταστούν άλλες επιλογές», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος, αναφερόμενος στις επανειλημμένες απειλές του Τραμπ για στρατιωτική δράση.
Η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.




























