Kathimerini.com.cy
Νέο δεκαήμερο πάγωμα των χτυπημάτων σε ενεργειακές υποδομές του Ιράν ανακοίνωσε ο Τραμπ το βράδυ της Πέμπτης, ενώ δημοσίευμα της Wall Street Journal κάνει λόγο για προετοιμασία αποστολής 10.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή. Εκατέρωθεν πλήγματα Ισραήλ και Ιράν.
Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις
Ισφαχάν: Καταστράφηκαν σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας
Ο κυβερνήτης του Ισφαχάν, Μεχντί Τζαμαλνετζάντ, δήλωσε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ προκάλεσαν το θάνατο 25 εργαζομένων σε διάφορες περιοχές της συγκεκριμένης επαρχίας, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι δύο σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ένα βιομηχανικό συγκρότημα στην επαρχία, με δυναμικότητα 914 και 250 μεγαβάτ αντίστοιχα, καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ενώ μέρος του εργοστασίου παραγωγής χάλυβα της Μομπαράκε υπέστη επίσης ζημιές.
Μεγάλες απώλειες στη Wall Street
Σε «βαθύ κόκκινο» κινείται και σήμερα το αμερικανικό χρηματιστήριο επεκτείνοντας σημαντικά τις απώλειες των προηγούμενων ημερών.
Και οι τρεις βασικοί δείκτες καταγράφουν μεγάλη πτώση:
- Dow Jones: -1,73%
- S&P500: -1,67%
- Nasdaq: -2,15%
Γουίτκοφ: Οι ΗΠΑ ελπίζουν σε συνταντήσεις με το Ιράν εντός εβδομάδας
Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, δήλωσε την ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να πραγματοποιηθούν συναντήσεις με το Ιράν αυτή την εβδομάδα.
Οπως ανέφερε, οι ΗΠΑ περιμένουν ακόμα κάποια απάντηση από το Ιράν σχετικά με την πρόταση 15 σημειών που κατέθεσαν.
Γκαλιμπάφ: Διαδίδουν fake news για να ρίξουν τις τιμές της ενέργειας
«Εχουν διαδώσει τόσα πολλά fake news προσπαθώντας να ρίξουν τις τιμές της ενέργειας, που η αγορά είναι απλώς μουδιασμένη τώρα. Συνεχίστε έτσι, κανείς δεν σας πιστεύει πια. Οι πραγματικές τιμές θα φανούν ούτως ή άλλως. Ισχυρός; Ισως. Εξυπνος; Ούτε καν. H κάρτα των fake news κάηκε πολύ νωρίς», ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχάμαντ-Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ.
Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν συμφώνησε να διευκολύνει τη διέλευση ανθρωπιστικών αποστολών
Ο εκπρόσωπος του Ιράν στα Ηνωμένα Εθνη, Ρεζά Νατζάφι δήλωσε ότι το Ιράν συμφώνησε να «διευκολύνει τη διέλευση ανθρωπιστικών αποστολών μέσω των Στενών του Ορμούζ, ανταποκρινόμενο σε αίτημα του ΟΗΕ», σύμφωνα με δήλωση που μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
Η Αστυνομία δήλωσε ότι διεξάγει έρευνα και θα δώσει σε μεταγενέστερο στάδιο περισσότερες λεπτομέρειες
Υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, ενώ ταυτόχρονα ζητούν διαπραγματεύσεις, είναι «απαράδεκτες», προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη «δεν έχει ακόμη αποφασίσει» αν θα απαντήσει στην πρόταση των ΗΠΑ λόγω των επιθέσεων κατά βιομηχανικών και πυρηνικών υποδομών.
Η απάντηση του Ιράν στις προτάσεις των ΗΠΑ αναμενόταν αρχικά να δοθεί την Παρασκευή ή το Σάββατο, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Πάνω από 113 δολάρια το πετρέλαιο
Νέο άλμα περίπου 5% καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο μπρέντ με την τιμή διαπραγμάτευσης να έχει ξεπεράσει τις τελευταίες ώρες τα 113 δολάρια.
Παράλληλα, το πετρέλαιο WTI σημειώνει άνοδο άνω του 5%, αγγίζοντας τα 100 δολάρια.
Μερτς: Απίθανο να επιτευχθεί «αλλαγή καθεστώτος» στο Ιράν
Ο πόλεμος των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν είναι απίθανο να οδηγήσει σε «αλλαγή καθεστώτος», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς.
«Είναι πραγματικά η αλλαγή καθεστώτος ο στόχος;», είπε σε ένα φόρουμ στη Φρανκφούρτη που διοργάνωσε η εφημερίδα FAZ. «Αν αυτός είναι ο στόχος, δεν νομίζω ότι θα τον πετύχετε. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχει αποτύχει», είπε, αναφερόμενος στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.
Ο Μασκ συμμετείχε σε συνομιλία του Τραμπ με τον Μόντι για το Ιράν
Ο Ελον Μασκ συμμετείχε την Τρίτη σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράν, ανέφερε η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.
Δεν ήταν σαφές για ποιο λόγο ο Μασκ συμμετείχε στη συνομιλία ή αν πήρε το λόγο, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα.
Reuters: Πάνω από 400 μαχητές της Χεζμπολάχ νεκροί στον νέο πόλεμο με το Ισραήλ
Περισσότεροι από 400 μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του νέου πολέμου με το Ισραήλ στις 2 Μαρτίου, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση των στοιχείων της οργάνωσης. Πρόκειται για την πρώτη συνολική εκτίμηση απωλειών της Χεζμπολάχ, η οποία μέχρι σήμερα δημοσίευε μόνο μεμονωμένες ανακοινώσεις για νεκρούς μαχητές, χωρίς να δίνει συνολικό αριθμό.
Ο ισραηλινός στρατός δίνει υψηλότερο αριθμό, αναφέροντας ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 700 μαχητές, μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες μέλη της επίλεκτης μονάδας Radwan.
Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις και οι χερσαίες επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο 1.142 ανθρώπων συνολικά, μεταξύ των οποίων 122 παιδιά, 83 γυναίκες και 42 μέλη ιατρικού προσωπικού, χωρίς διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών.
Ιράν: «Απαράδεκτες» οι επιθέσεις εν μέσω εκκλήσεων για διάλογο
Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να εξαπολύουν επιθέσεις ενώ ταυτόχρονα ζητούν διαπραγματεύσεις είναι «απαράδεκτη». Ο ίδιος ανέφερε ότι η Τεχεράνη δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα απαντήσει στην αμερικανική πρόταση, εξαιτίας των επιθέσεων σε βιομηχανικές και πυρηνικές υποδομές.
Πρόσθεσε ότι η απάντηση του Ιράν αναμενόταν αρχικά να δοθεί την Παρασκευή ή το Σάββατο.
Τραμπ: Η στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράν πηγαίνει εξαιρετικά
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε -σε ανάρτησή του- ότι η στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράν «πηγαίνει εξαιρετικά». Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εκφωνήσει σημαντική ομιλία για την οικονομία στο Μαϊάμι.

Σύνοψη των γεγονότων
- Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε ότι η επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράν αναμένεται να ολοκληρωθεί σε «εβδομάδες και όχι μήνες».
- Μετά τη σύνοδο της G7 στη Γαλλία, ανέφερε επίσης ότι το Ιράν ενδέχεται να επιχειρήσει επιβολή διοδίων στα Στενά του Ορμούζ, σημειώνοντας ότι υπάρχει στήριξη των εταίρων της G7 στην αντίθεση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
- Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι τα Στενά του Ορμούζ είναι «κλειστά», προσθέτοντας ότι τρία πλοία που επιχείρησαν να τα διασχίσουν αναγκάστηκαν να αλλάξουν πορεία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η διέλευση επιτρέπεται μόνο σε πλοία που δεν συνδέονται με «εχθρικά» κράτη, με προειδοποίηση για «σκληρά μέτρα».
- Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι έπληξε την εγκατάσταση βαρέος ύδατος στο Αράκ και μονάδα επεξεργασίας ουρανίου στο κεντρικό Ιράν. Οργανισμός ατομικής ενέργειας του Ιράν ανέφερε ότι δεν υπήρξε διαρροή ραδιενεργών υλικών.
- Οι επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο έχουν εκτοπίσει περισσότερα από 370.000 παιδιά, σύμφωνα με τη UNICEF, ενώ τουλάχιστον 121 έχουν σκοτωθεί και 399 έχουν τραυματιστεί.
- Οι ΗΠΑ μπορούν να επιβεβαιώσουν με βεβαιότητα την καταστροφή περίπου του ενός τρίτου του ιρανικού πυραυλικού οπλοστασίου, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών. Η εκτίμηση δείχνει ότι, παρά τις απώλειες, το Ιράν διατηρεί σημαντικές δυνατότητες και ενδέχεται να ανακτήσει μέρος των όπλων μετά το τέλος των επιχειρήσεων.
- Πλήγματα ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν προκαλέσει ζημιές σε 120 μουσεία και ιστορικά κτίρια, σύμφωνα με αξιωματούχο της Τεχεράνης. Μεταξύ των σημείων που αναφέρθηκαν περιλαμβάνονται το παλάτι Γκολεστάν, το παλάτι Σαανταμπάντ, το Μαρμάρινο Παλάτι και το σπίτι Τεϊμουρτάς.
IAEA: Καμία αύξηση ραδιενέργειας εκτός εγκατάστασης στο Αρντακάν – σε εξέλιξη η διερεύνηση
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε ότι δεν έχει καταγραφεί αύξηση επιπέδων ραδιενέργειας εκτός της εγκατάστασης παραγωγής συμπυκνώματος ουρανίου Shahid Rezayee Nejad στο Αρντακάν. Η υπηρεσία πρόσθεσε ότι εξετάζει τις σχετικές αναφορές για το περιστατικό.
IAEA: Το Ιράν ενημέρωσε για επίθεση σε εγκατάσταση παραγωγής συμπυκνώματος ουρανίου στην επαρχία Γιαζντ
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε από το Ιράν πως η εγκατάσταση παραγωγής συμπυκνώματος ουρανίου Shahid Rezayee Nejad, στην επαρχία Γιαζντ (γνωστή και ως Αρντακάν), δέχθηκε επίθεση.
Η εγκατάσταση αποτελεί μέρος του πυρηνικού κύκλου καυσίμου του Ιράν και είναι κρίσιμη για την αρχική επεξεργασία ουρανίου.
Ιράν: Οι επιθέσεις σε βιομηχανικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις «αντιφάσκουν» με την προθεσμία για διπλωματία
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε ότι τα ισραηλινά πλήγματα σε βιομηχανικές, ενεργειακές και πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, με συντονισμό των ΗΠΑ, «αντιφάσκουν» με την παράταση της προθεσμίας που είχε θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος για τη συνέχιση της διπλωματίας.
Ιράν: Τουλάχιστον 13 νεκροί σε αεροπορικά πλήγματα σε κατοικημένες περιοχές στην Κερμανσάχ
Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ σε κατοικημένες περιοχές στην δυτική επαρχία Κερμανσάχ του Ιράν, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Ανάλυση SkyNews: Ο Ρούμπιο χρησιμοποιεί γλώσσα «τέλους παιχνιδιού»
Οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο για τον πόλεμο στο Ιράν παραμένουν «πολύ ασαφείς», αλλά ευθυγραμμίζονται με τη πρόσφατη μετατόπιση της στάσης της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του SkyNews στις ΗΠΑ, Τζέιμς Μάθιους.
Οπως επισημαίνει, η αναφορά ότι η σύγκρουση θα διαρκέσει «εβδομάδες και όχι μήνες» φαίνεται να αποσκοπεί στο να κατευνάσει τις ανησυχίες τόσο της αμερικανικής κοινής γνώμης όσο και των διεθνών εταίρων, που φοβούνται μια μακροχρόνια εμπλοκή χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα.
Κατά την ίδια εκτίμηση, οι ΗΠΑ αρχίζουν πλέον να υιοθετούν γλώσσα «τέλους παιχνιδιού», με τις τοποθετήσεις Ρούμπιο να εντάσσονται σε αυτή τη στρατηγική επικοινωνίας.
Ρούμπιο: Δεν έχει απαντήσει ακόμη το Ιράν στην πρόταση – «Υπάρχουν μηνύματα για διάλογο»
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε ότι το Ιράν δεν έχει ακόμη απαντήσει στην πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά έχει στείλει «μηνύματα» που δείχνουν ενδιαφέρον για διπλωματία. «Δεν την έχουμε λάβει ακόμη», είπε σε δημοσιογράφους στο Παρίσι μετά τις συνομιλίες της G7. «Εχουμε ανταλλάξει μηνύματα και ενδείξεις από το ιρανικό σύστημα -ό,τι έχει απομείνει από αυτό- σχετικά με προθυμία να συζητηθούν ορισμένα ζητήματα».
Η Γαλλία έχει αποδεσμεύσει το 4% των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου
Η Γαλλία έχει μέχρι στιγμής αποδεσμεύσει 580.000 βαρέλια πετρελαίου, που αντιστοιχούν περίπου στο 4% της συνολικής της δέσμευσης, στο πλαίσιο της έκτακτης αποδέσμευσης στρατηγικών αποθεμάτων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) λόγω του πολέμου στο Ιράν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ρολάν Λεσκίρ.
Η Γαλλία έχει δεσμευτεί να διαθέσει συνολικά 14,6 εκατ. βαρέλια, στο πλαίσιο της απόφασης των κρατών-μελών του IEA να διοχετεύσουν στην αγορά 400 εκατ. βαρέλια, στη μεγαλύτερη αντίστοιχη παρέμβαση στην ιστορία του οργανισμού.
Μερτς: Αμφιβολίες για τη στρατηγική ΗΠΑ-Ισραήλ στον πόλεμο με το Ιράν
Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς εξέφρασε αμφιβολίες για το αν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ διαθέτουν σαφή στρατηγική για τον τερματισμό του πολέμου με το Ιράν. «Δεν είμαι πεπεισμένος ότι αυτό που συμβαίνει τώρα -αυτό που κάνουν το Ισραήλ και η Αμερική- θα οδηγήσει πραγματικά σε επιτυχία», δήλωσε σε συνέδριο που διοργάνωσε η εφημερίδα FAZ.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η Γερμανία θα ήταν καταρχήν έτοιμη να συμμετάσχει σε διεθνή αποστολή σταθεροποίησης μετά το τέλος των εχθροπραξιών.
Γαλλία: Αποδέσμευσε 580.000 βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα
Η Γαλλία έχει μέχρι στιγμής αποδεσμεύσει 580.000 βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά της αποθέματα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.
FBI: Στο στόχαστρο χάκερ το προσωπικό email του διευθυντή Κας Πατέλ – «Ιστορικά» τα δεδομένα
Εκπρόσωπος του FBI δήλωσε ότι «κακόβουλοι παράγοντες» στόχευσαν το προσωπικό email του διευθυντή Κας Πατέλ. Οπως ανέφερε, τα δεδομένα που αποτέλεσαν στόχο «είναι ιστορικού χαρακτήρα και δεν περιλαμβάνουν κυβερνητικές πληροφορίες».
Πάνω από 300 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν στον πόλεμο με το Ιράν
Περισσότεροι από 300 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου με το Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM).
«Από την έναρξη της επιχείρησης Επική Οργή, περίπου 303 μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν τραυματιστεί. Η συντριπτική πλειονότητα των τραυματισμών είναι ελαφράς μορφής και 273 στρατιώτες έχουν επιστρέψει στα καθήκοντά τους», δήλωσε ο πλοίαρχος του αμερικανικού ναυτικού Τιμ Χόκινς.
Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι 10 στρατιώτες παραμένουν σοβαρά τραυματισμένοι.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 13 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων επτά στον Κόλπο και έξι στο Ιράκ.
Ισραήλ: Πλήγμα σε εγκατάσταση εξαγωγής ουρανίου στην Γιαζντ του Ιράν
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε εγκατάσταση εξαγωγής ουρανίου από μεταλλεύματα που βρίσκεται στην πόλη Γιαζντ, στο κεντρικό Ιράν.
Ρούμπιο: Αναμονή για συνομιλητή στο Ιράν - Μη αποδεκτά τα «διόδια» στα Στενά του Ορμούζ
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν περαιτέρω διευκρινίσεις για το ποιοι θα είναι οι συνομιλητές στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν. Ανέφερε ότι έχει υπάρξει ανταλλαγή μηνυμάτων και ενδείξεις από το ιρανικό σύστημα για διάθεση συζήτησης σε ορισμένα ζητήματα. Τόνισε ότι ενδεχόμενη επιβολή «διοδίων» από το Ιράν στα Στενά του Ορμούζ δεν θα είναι αποδεκτή.
Ο Ρούμπιο εξέφρασε επίσης ανησυχία για τη βία Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν διατυπώσει τις ανησυχίες τους και ότι αναμένουν ενέργειες από την ισραηλινή κυβέρνηση.
Παράλληλα, δήλωσε ότι η χαλάρωση κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο δεν αποτελεί μόνιμη πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ισραήλ: Πλήγμα στον αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ του Ιράν
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε πριν από λίγο την εγκατάσταση βαρέος ύδατος στο Αράκ, στο κεντρικό Ιράν. Σύμφωνα με αναφορές, το συγκρότημα του αντιδραστήρα Khondab/Arak αποτελεί μέρος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και έχει βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο επιθέσεων.
Ιρανικά μέσα είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι πλήγματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του Αράκ, δεν προκάλεσαν θύματα ούτε ραδιενεργή διαρροή.
Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους στο Ιράν χωρίς χερσαίες δυνάμεις
Ο Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να επιτύχουν τους στρατιωτικούς τους στόχους στο Ιράν χωρίς την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.
Ρούμπιο: Ο πόλεμος με το Ιράν θα διαρκέσει ακόμη 2-4 εβδομάδες
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε στους υπουργούς Εξωτερικών της G7 ότι ο πόλεμος με το Ιράν αναμένεται να συνεχιστεί για ακόμη 2 έως 4 εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Axios.
«Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση στη G7», ανέφερε. «Αναμένουμε η επιχείρηση στο Ιράν να ολοκληρωθεί στον κατάλληλο χρόνο, μιλάμε για εβδομάδες, όχι για μήνες», πρόσθεσε. Ο Ρούμπιο σημείωσε επίσης ότι το Ιράν ενδέχεται να επιχειρήσει να επιβάλει σύστημα διοδίων στα Στενά του Ορμούζ.
Δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν προγραμματισμένες συναντήσεις για τον πόλεμο Ρωσίας–Ουκρανίας. Ανέφερε ακόμη ότι τα όπλα που προορίζονται για την Ουκρανία δεν εκτρέπονται, αλλά αυτό θα μπορούσε να συμβεί. Τόνισε επίσης ότι «τίποτα από όσα κάνει η Ρωσία για το Ιράν δεν εμποδίζει την επιχείρησή μας».
Ρούμπιο: «Ψέμα» τα σχόλια Ζελένσκι για υποτιθέμενες αμερικανικές απαιτήσεις
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι τα σχόλια του Ουκρανού προέδρου σχετικά με υποτιθέμενες αμερικανικές απαιτήσεις για ουκρανικές παραχωρήσεις είναι «ψέμα». Ο Ρούμπιο τόνισε ότι ο Ζελένσκι ενημερώθηκε πως οι εγγυήσεις ασφαλείας θα δοθούν μόνο μετά το τέλος του πολέμου.
Ιράν: Προειδοποίηση εκκένωσης σε εταιρείες με δεσμούς με ΗΠΑ και Ισραήλ στην περιοχή
Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν προειδοποίησαν εταιρείες και βαριές βιομηχανίες στην περιοχή που συνδέονται με τις ΗΠΑ και συμμάχους του Ισραήλ να εκκενώσουν τους χώρους εργασίας τους, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Ρωσία: Πιθανή απαγόρευση εξαγωγών βενζίνης από 1η Απριλίου
Η Ρωσία ενδέχεται να επιβάλει απαγόρευση στις εξαγωγές βενζίνης για παραγωγούς από την 1η Απριλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.
Ρούμπιο: Ο πόλεμος με το Ιράν μπορεί να τελειώσει σε εβδομάδες
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε στους ομολόγους του στη G7 ότι ο πόλεμος με το Ιράν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με τρία πρόσωπα που έχουν γνώση των συνομιλιών. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Ρούμπιο δεν ζήτησε από τις χώρες της G7 να συνεισφέρουν άμεσα πλοία για τον καθαρισμό και την ασφάλεια των Στενών του Ορμούζ, αλλά τους κάλεσε να προετοιμαστούν για ρόλο μετά το τέλος του πολέμου.
Γαλλία: Συμφωνεί με ΗΠΑ για επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ
Η Γαλλία συμμερίζεται τον στόχο των ΗΠΑ για την αποκατάσταση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό.
FT: Το Ιράν επιβάλει νέο καθεστώς διέλευσης στα Στενά του Ορμούζ
Το Ιράν κινείται για να εγκαθιδρύσει σύστημα ελεγχόμενης διέλευσης πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ, ενισχύοντας τον έλεγχο σε έναν από τους σημαντικότερους θαλάσσιους διαύλους παγκοσμίως και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το καθεστώς αυτό να παραμείνει και μετά το τέλος του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Η Τεχεράνη έχει δηλώσει ότι θα επιτρέπει τη διέλευση μόνο σε «μη εχθρικά» πλοία, σε συντονισμό με τις ιρανικές αρχές, αποκλείοντας πλοία που συνδέονται με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ ή άλλους «συμμετέχοντες στην επιθετικότητα».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε ότι η χώρα επιδιώκει να επιβάλει «νέες ρυθμίσεις για την ασφαλή διέλευση», υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν ασκεί κυριαρχία στα Στενά, ακόμη και αν άλλοι τα θεωρούν διεθνή ύδατα.
Πριν από τον πόλεμο, περίπου το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου διέρχονταν από το στενό, με περίπου 135 πλοία ημερησίως. Μετά την έναρξη των επιχειρήσεων, η κίνηση έχει μειωθεί δραματικά, με μόλις 116 διελεύσεις μεταξύ 1ης και 25ης Μαρτίου, μείωση 97%.
Πλοία που εξακολουθούν να διέρχονται συνδέονται κυρίως με κινεζικούς, ινδικούς ή κρατικούς φορείς του Κόλπου, ενώ ορισμένα φέρεται να κατέβαλαν έως και 2 εκατ. δολάρια για ασφαλή διέλευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία περιλαμβάνει διακρατική συνεννόηση με το Ιράν, παροχή ειδικού κωδικού και έλεγχο φορτίου και πληρώματος από τις ιρανικές αρχές κατά την προσέγγιση του στενού.
Το μεγαλύτερο μέρος των φορτίων κατευθύνεται προς την Ανατολική Ασία, ενώ δεν καταγράφονται αποστολές προς ΗΠΑ και Ευρώπη.
Ιράν: Βομβαρδίστηκε εργοστάσιο συμπυκνώματος ουρανίου στο Αρντακάν
Το εργοστάσιο παραγωγής συμπυκνώματος ουρανίου στο Αρντακάν του Ιράν βομβαρδίστηκε, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Οπως αναφέρουν, δεν υπήρξε διαρροή ραδιενεργών υλικών εκτός του συγκροτήματος.
Ιράν: Δύο νεκροί και δύο τραυματίες σε αεροπορική επίθεση σε εργοστάσιο τσιμέντου στη Φιρούζαμπαντ
Αεροπορική επίθεση σε εργοστάσιο τσιμέντου στη Φιρούζαμπαντ, στη νότια επαρχία Φαρς, προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό δύο ακόμη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Ιράν: Πλήγμα σε αντιδραστήρα βαρέος ύδατος Khondab
Αεροπορικά πλήγματα ΗΠΑ και Ισραήλ έπληξαν τον ερευνητικό αντιδραστήρα βαρέος ύδατος Khondab στο κεντρικό Ιράν, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης. «Το συγκρότημα βαρέος ύδατος Khondab στοχοποιήθηκε σε δύο φάσεις από επιθετική ενέργεια του αμερικανικού και σιωνιστικού εχθρού», μετέδωσε το πρακτορείο Fars, επικαλούμενο αξιωματούχο της επαρχίας Μαρκάζι.
Δεν υπάρχουν θύματα ούτε έχει καταγραφεί διαρροή ραδιενέργειας ή κίνδυνος για τους κατοίκους της περιοχής.
Reuters: Σήμερα η απάντηση του Ιράν στην αμερικανική πρόταση ειρήνης
Η απάντηση του Ιράν σε πρόταση ειρήνης των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή αναμένεται εντός της ημέρας, σύμφωνα με πηγή με γνώση του θέματος.
Ο πρόεδρος Τραμπ και ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν ενημερωθεί μέσω διαμεσολαβητών ότι η ιρανική αντιπρόταση πιθανότατα θα κατατεθεί εντός της ημέρας.
Το Ιράν εξετάζει πρόταση 15 σημείων που διαβιβάστηκε μέσω Πακιστάν και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διάλυση του πυρηνικού του προγράμματος, τον περιορισμό της ανάπτυξης πυραύλων και την ουσιαστική παραχώρηση ελέγχου των Στενών του Ορμούζ.
Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι ανώτερα στελέχη θεωρούν πως η πρόταση εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ωστόσο σημείωσε ότι η διπλωματία δεν έχει τερματιστεί.
Ισραήλ: Νέες εντολές εκκένωσης στα νότια προάστια της Βηρυτού
Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέες εντολές εκκένωσης για τα νότια προάστια της Βηρυτού, υποδεικνύοντας ότι επίκεινται αεροπορικά πλήγματα. Η συγκεκριμένη περιοχή, που αποτελεί προπύργιο της Χεζμπολάχ, έχει σε μεγάλο βαθμό εκκενωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αν και αρκετοί κάτοικοι επέστρεφαν κατά διαστήματα για να ελέγξουν τα σπίτια τους ή να πάρουν προσωπικά αντικείμενα.
Ευρωπαϊκές υπηρεσίες: Η Ρωσία κοντά σε αποστολή drones στο Ιράν
Υπηρεσίες πληροφοριών στην Ευρώπη εκτιμούν ότι η Ρωσία βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας για την αποστολή drones στο Ιράν, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Η Ρωσία έχει ήδη παράσχει ανταλλαγή πληροφοριών προς την Τεχεράνη για τη στοχοποίηση αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, ενώ η επικείμενη αποστολή drones θα αποτελούσε την πρώτη ένδειξη στρατιωτικής υποστήριξης από την έναρξη του πολέμου.
Ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, δεν έδωσε λεπτομέρειες για την έκταση των αποστολών, αλλά επιβεβαίωσε δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν ότι η Μόσχα βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση σταδιακής αποστολής drones, φαρμάκων και τροφίμων προς το Ιράν.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, Ιρανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι ξεκίνησαν μυστικές συζητήσεις για την αποστολή drones λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ στην Τεχεράνη στα τέλη Φεβρουαρίου, με πιθανή ολοκλήρωση των παραδόσεων έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Μπαρό: Στόχος των ΗΠΑ είναι οι βαλλιστικές δυνατότητες του Ιράν
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να μιλήσει εκ μέρους του Αμερικανού ομολόγου του, αλλά σημείωσε ότι ο Ρούμπιο υπαινίχθηκε πως στόχος των ΗΠΑ είναι η καταστροφή των βαλλιστικών δυνατοτήτων του Ιράν.
Ισραηλινές εκτιμήσεις: Ο Τραμπ αναζητά διέξοδο μέσω ιρανικών αξιωματούχων
Καθώς ο πόλεμος με το Ιράν εισέρχεται στην πέμπτη εβδομάδα, εντείνονται οι εκτιμήσεις ότι οδεύει προς το τέλος του, τουλάχιστον στη σημερινή του μορφή, σύμφωνα με ισραηλινές διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές.
Ανώτερος Ισραηλινός διπλωμάτης δήλωσε ότι υπάρχει αίσθηση αμηχανίας και απογοήτευσης για την αποτυχία των συνδυασμένων επιθέσεων ΗΠΑ και Ισραήλ να κάμψουν το ιρανικό καθεστώς. Παράλληλα, η εντατικοποίηση των ισραηλινών πληγμάτων σε αμυντικές υποδομές του Ιράν εκλαμβάνεται ως προσπάθεια να προκληθεί η μέγιστη δυνατή ζημιά πριν από ενδεχόμενη παύση των επιχειρήσεων από τον πρόεδρο Τραμπ.
Σύμφωνα με ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο ασφαλείας, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Τραμπ αναζητά σημεία επαφής με τρία πρόσωπα που θεωρούνται ότι διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στο Ιράν: τον πρόεδρο της Βουλής Μοχάμαντ Μπαγέρ Γκαλιμπάφ, τον στρατηγό Αλί Αμπντολάχι και τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ.
Κατά την ίδια εκτίμηση, η συγκεκριμένη τριάδα φέρεται να ασκεί επιρροή στη λήψη αποφάσεων, χωρίς όμως να διαθέτει την πολιτική ισχύ για κρίσιμες επιλογές όπως η λήξη του πολέμου.
Παράλληλα, ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν είχε προηγούμενη γνώση για την πρόθεση του Τραμπ να περιορίσει τις επιχειρήσεις. Αντιθέτως, ενημερώθηκε μέσω τρίτων αξιωματούχων, ενώ οι επαφές από τον Λευκό Οίκο έχουν μειωθεί αισθητά.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο Τραμπ εμφανίζεται λιγότερο προσηλωμένος στη συνέχιση του πολέμου, αναγνωρίζοντας το οικονομικό και πολιτικό κόστος, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει οριστική απόφαση για τον τερματισμό του.
Στο πεδίο, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως αδιέξοδη. Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί να μην πλήξουν ενεργειακές υποδομές του Ιράν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει επιλεκτικά πλήγματα αποφεύγοντας κρίσιμες εγκαταστάσεις. Την ίδια στιγμή, η Χεζμπολάχ συνεχίζει επιθέσεις από τον Λίβανο.
Ισραηλινοί στρατιωτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι μια χερσαία επιχείρηση ή προσπάθεια ελέγχου στρατηγικών σημείων, όπως το νησί Χαργκ ή τα Στενά του Ορμούζ, ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερο αδιέξοδο και υψηλές απώλειες.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ο βασικός στόχος του Ισραήλ παραμένει η εξαναγκαστική εγκατάλειψη του εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν, ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου.
Al Monitor
IDF: Εντοπισμός εκατοντάδων όπλων της Χεζμπολάχ σε σχολείο στον νότιο Λίβανο
Εκατοντάδες όπλα που αποδίδονται στη Χεζμπολάχ εντοπίστηκαν σε σχολείο στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Όπως ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, το οπλοστάσιο βρέθηκε έπειτα από στοχευμένη επιδρομή στο χωριό Al-Khiyam.
Ο στρατός δημοσίευσε υλικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που, όπως υποστηρίζει, δείχνει ρουκέτες, όλμους, πυροβόλα όπλα και εκρηκτικά που εντοπίστηκαν στο σχολείο.
«Η Χεζμπολάχ ενσωματώνει συστηματικά τρομοκρατικές υποδομές σε χώρους αμάχων, θέτοντας έτσι σε συνεχή κίνδυνο τους κατοίκους του Λιβάνου», ανέφερε ο στρατός σε σχετική ανακοίνωση.
WATCH: HEZBOLLAH WEAPONS FOUND IN A SCHOOL
— Israel Defense Forces (@IDF) March 27, 2026
Inside of a school in the area of Al-Khiyam in southern Lebanon, IDF troops found anti-tank rockets, mortar shells, grenades, launchers, light firearms, explosives and more.
All of this was found alongside UNHCR markings of the… pic.twitter.com/IkwJXTq3n0
Γάλλος ΥΠΕΞ: Η Ρωσία δεν υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο ούτε στην Ουκρανία ούτε στο Ιράν
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο, ούτε στον πόλεμο στην Ουκρανία ούτε στο Ιράν.
Ιράν: Στόχος αεροπορικής επίθεσης ο ερευνητικός αντιδραστήρας βαρέος ύδατος Khondab
Ο ερευνητικός αντιδραστήρας βαρέος ύδατος Khondab στο Ιράν αποτέλεσε στόχο αεροπορικής επίθεσης, δήλωσε αξιωματούχος στο πρακτορείο Fars. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχουν θύματα και δεν υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους της περιοχής.
Σαουδική Αραβία - Ουκρανία: Υπογραφή μνημονίου για αμυντικές προμήθειες στην Τζέντα
Το υπουργείο Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψε μνημόνιο σχετικά με ρυθμίσεις που αφορούν αμυντικές προμήθειες με το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας στην Τζέντα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Γερμανός ΥΠΕΞ: Καμία διαφωνία με ΗΠΑ για το Ιράν
Δεν υπάρχει καμία διαφωνία με τις ΗΠΑ στο ζήτημα του Ιράν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόχαν Βάντεφουλ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνόδου της G7 στη Γαλλία. Οπως ανέφερε, το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα ούτε να αποτελεί απειλή για την περιοχή.
«Αισθανόμαστε ήδη τις οικονομικές επιπτώσεις παντού, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό», δήλωσε. «Γι’ αυτό συζητήσαμε αυτά τα ζητήματα πολύ διεξοδικά και δεν υπάρχει απολύτως καμία διαφωνία. Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει κανένα αίτημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά προς εμάς, για στρατιωτική συνεισφορά πριν από το τέλος των εχθροπραξιών».
Ε.Ε.: Εκτακτη τηλεδιάσκεψη υπουργών Ενέργειας για τον πόλεμο στο Ιράν
Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πραγματοποιήσουν έκτακτη τηλεδιάσκεψη την Τρίτη, με αντικείμενο τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, σύμφωνα με εκπρόσωπο της προεδρίας της Ε.Ε. που ασκεί η Κύπρος.
Ιράν: Προειδοποίησε πλοία για τα Στενά του Ορμούζ
Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι προειδοποίησαν τρία πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, μεταξύ των οποίων δύο που ανήκουν σε κινεζική εταιρεία, να μην διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ.
Το μήνυμα, που μεταδόθηκε από ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, περιλάμβανε εικόνες που φέρονται να δείχνουν δεδομένα εντοπισμού, σύμφωνα με τα οποία τρία πλοία άλλαξαν πορεία. Δύο από τα πλοία ανήκουν στην κινεζική εταιρεία COSCO.
Σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης πλοίων Marine Traffic, τα δύο κινεζικής ιδιοκτησίας πλοία, CSCL Indian Ocean και CSCL Arctic Ocean, είχαν πράγματι αλλάξει πορεία.

FalconFeeds: Η ομάδα Handala Hack παραβίασε το email του Κας Πατέλ
Η ομάδα χάκερ Handala Hack ισχυρίζεται ότι παραβίασε το email του διευθυντή του FBI, Κας Πατέλ. Σύμφωνα με την ανάρτηση του λογαριασμού FalconFeeds.io, η ομάδα υποστηρίζει ότι απέκτησε προσωπικές και εμπιστευτικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων emails, συνομιλιών, εγγράφων και φερόμενων διαβαθμισμένων αρχείων, τα οποία δημοσιοποίησε ως απόδειξη της παραβίασης.
Handala Hack Claims Hack of FBI Director Kash Patel
— FalconFeeds.io (@FalconFeedsio) March 27, 2026
The hacktivist group Handala Hack claims to have compromised Kash Patel, the current Director of the Federal Bureau of Investigation. The group states that personal and confidential information—including emails,… pic.twitter.com/BE2yHQbCYf
Reuters: Ιρανοί χάκερ παραβίασαν προσωπικό email του διευθυντή του FBI
Χάκερ που συνδέονται με το Ιράν ισχυρίστηκαν ότι παραβίασαν το προσωπικό email του διευθυντή του FBI, Κας Πατέλ, δημοσιεύοντας φωτογραφίες του και το φερόμενο βιογραφικό του.
Αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το email του Πατέλ παραβιάστηκε και δήλωσε ότι το υλικό φαίνεται να είναι αυθεντικό.
Το FBI δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.
Axios: Εξετάζεται αποστολή 10.000 επιπλέον Αμερικανών στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο εξετάζουν την αποστολή τουλάχιστον 10.000 επιπλέον στρατιωτών μάχης στη Μέση Ανατολή τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας. Μία τέτοια απόφαση θα αυξήσει σημαντικά τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή και θεωρείται ένδειξη ότι προετοιμάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης στο Ιράν.
Η ενίσχυση εξετάζεται ενώ ο Τραμπ δηλώνει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με το Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει συμφωνία για υψηλού επιπέδου συνομιλίες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η απόφαση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα και οι δυνάμεις θα προέρχονται από διαφορετικές μονάδες από εκείνες που έχουν ήδη αναπτυχθεί.
Το Πεντάγωνο επεξεργάζεται στρατιωτικές επιλογές για ένα «τελικό πλήγμα» στο Ιράν, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει χερσαίες επιχειρήσεις και εκτεταμένη εκστρατεία βομβαρδισμών. Ο πρόεδρος δεν έχει λάβει ακόμη οριστική απόφαση, αλλά πηγές αναφέρουν ότι είναι έτοιμος να κλιμακώσει αν οι διαπραγματεύσεις δεν αποδώσουν σύντομα αποτελέσματα.
Παράλληλα, αναμένονται ενισχύσεις στην περιοχή, με επιπλέον μοίρες μαχητικών αεροσκαφών και χιλιάδες στρατιώτες, ενώ μία μονάδα πεζοναυτών καταφθάνει εντός της εβδομάδας και δεύτερη βρίσκεται ήδη σε ανάπτυξη. Επιπλέον, η διοίκηση της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας έχει λάβει εντολή ανάπτυξης στη Μέση Ανατολή, μαζί με ταξιαρχία πεζικού αποτελούμενη από αρκετές χιλιάδες στρατιώτες.
Αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν πτήσεις λόγω πολέμου
Οι διεθνείς αερομεταφορές παραμένουν με σοβαρά προβλήματα, με πολλούς επιβάτες να αδυνατούν να ταξιδέψουν όπως είχαν προγραμματίσει, καθώς ο πόλεμος με το Ιράν οδήγησε στο κλείσιμο βασικών κόμβων, όπως το Ντουμπάι, η Ντόχα και το Αμπού Ντάμπι.
Η χαμηλού κόστους εταιρεία Wizz Air ανέστειλε τις πτήσεις προς το Ισραήλ έως τις 29 Μαρτίου και προς Ντουμπάι, Αμπού Ντάμπι, Αμμάν και Τζέντα από ευρωπαϊκούς προορισμούς έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η τιμή των καυσίμων αεροσκαφών έχει υπερδιπλασιαστεί από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τη International Air Transport Association.
Η United Airlines ανακοίνωσε ότι θα μειώσει πτήσεις λόγω της αύξησης του κόστους καυσίμων. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σκοτ Κίρμπι, δήλωσε: «Η πραγματικότητα είναι ότι οι τιμές των καυσίμων έχουν υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Αν παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, αυτό σημαίνει επιπλέον κόστος 11 δισ. δολαρίων ετησίως μόνο για καύσιμα. Για να γίνει αντιληπτό, στην καλύτερη χρονιά της United είχαμε κέρδη κάτω από 5 δισ. δολάρια».
Σύμφωνα με ανάλυση της Deutsche Bank, οι μέσοι ναύλοι -τόσο σε εσωτερικές όσο και διεθνείς πτήσεις- έχουν αυξηθεί σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ισραήλ: Εντοπισμός εκατοντάδων όπλων σε σχολείο στον νότιο Λίβανο
Σε στοχευμένη επιδρομή δυνάμεων της μονάδας Shayetet 13, στο πλαίσιο της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων Givati, εντοπίστηκαν εκατοντάδες όπλα σε σχολείο στο χωριό Al-Khayyam στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με ανάρτηση του ισραηλινού στρατού.
בפשיטה ממוקדת של כוחות שייטת 13 כחלק מצק״ח גבעתי: אותרו מאות אמצעי לחימה בבית ספר בכפר אל-ח'יאם בדרום לבנון
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) March 27, 2026
לכל הפרטים>>https://t.co/iu55IQl03O
ΗΠΑ: Εσωτερικές τριβές στον Λευκό Οίκο για τον πόλεμο με το Ιράν
Σχεδόν έναν μήνα μετά την έναρξη των αμερικανικών επιθέσεων στο Ιράν, ο πρόεδρος Τραμπ στέλνει χιλιάδες στρατιώτες στη Μέση Ανατολή για ενδεχόμενη εμπλοκή σε έναν πόλεμο που, όπως έχει δηλώσει, «έχει ήδη κερδίσει».
Η αντίφαση αυτή έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε ανώτερα στελέχη του Λευκού Οίκου και συμμάχους εκτός κυβέρνησης, σύμφωνα με τρεις πηγές που μίλησαν στο MS NOW, οι οποίες περιγράφουν τη δημόσια ρητορική του προέδρου ως συγκεχυμένη, εσωτερικά αντιφατική και ολοένα πιο αποκομμένη από την πραγματικότητα στο πεδίο.
Η δήλωση του Τραμπ ότι ο πόλεμος έχει ήδη κερδηθεί είναι «κυρίως υπερβολή», ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας: «Είναι μέρος της τάσης του να θέλει να κηρύξει νίκη και να προχωρήσει». Η ίδια πηγή σημείωσε ότι αυτή η στάση έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες.
Πηγή: MS NOW
Μόνο το 1/3 των ιρανικών πυραύλων έχει καταστραφεί με βεβαιότητα
Οι ΗΠΑ μπορούν να επιβεβαιώσουν την καταστροφή περίπου του ενός τρίτου του πυραυλικού οπλοστασίου του Ιράν, καθώς ο πόλεμος πλησιάζει τον ένα μήνα, σύμφωνα με πέντε πηγές με γνώση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Η κατάσταση ενός ακόμη τρίτου παραμένει ασαφής, με εκτιμήσεις ότι οι βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει ζημιές, καταστροφή ή ταφή πυραύλων σε υπόγειες σήραγγες και καταφύγια. Παρόμοια εικόνα υπάρχει και για τις δυνατότητες μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν, με ένα τρίτο να θεωρείται ότι έχει καταστραφεί με σχετική βεβαιότητα.
Η αποτίμηση δείχνει ότι, αν και μεγάλο μέρος των πυραύλων είναι κατεστραμμένο ή μη προσβάσιμο, η Τεχεράνη εξακολουθεί να διαθέτει σημαντικό απόθεμα και ενδέχεται να ανακτήσει μέρος των δυνατοτήτων της μετά το τέλος των συγκρούσεων.
Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε αναφέρει ότι το Ιράν διαθέτει «πολύ λίγους πυραύλους». Σύμφωνα με το Reuters, οι αμερικανικές επιθέσεις έχουν πλήξει περισσότερους από 10.000 στόχους στο Ιράν, ενώ η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι έχει καταστραφεί το 92% των μεγάλων πλοίων του ιρανικού ναυτικού.
Παρά τα πλήγματα, το Ιράν συνεχίζει τις επιθέσεις, εκτοξεύοντας, μεταξύ άλλων, 15 βαλλιστικούς πυραύλους και 11 drones προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέσα σε μία ημέρα.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η πραγματική εικόνα των ιρανικών δυνατοτήτων παραμένει ασαφής, λόγω του μεγάλου αριθμού υπόγειων εγκαταστάσεων και σηράγγων όπου φυλάσσονται πύραυλοι και εκτοξευτές.
Reuters
Λευκός Οίκος: Αξιωματούχοι λένε ότι ο Τραμπ «βαριέται» τη σύγκρουση με το Ιράν
Στελέχη του Λευκού Οίκου εκτιμούν ότι ο Τραμπ έχει ήδη αρχίσει να απομακρύνεται νοητικά από τη σύγκρουση με το Ιράν. Ανώτερος αξιωματούχος ανέφερε: «Αρχίζει να βαριέται λίγο με το Ιράν. Όχι ότι το μετανιώνει ή κάτι τέτοιο - απλώς βαριέται και θέλει να προχωρήσει παρακάτω».
Inside the White House, aides say Trump is already mentally moving on from the Iran conflict.
— Clash Report (@clashreport) March 27, 2026
A senior official said:
“[Trump] is getting a little bored with Iran. Not that he regrets it or something — he’s just bored and wants to move on.”
Source: MS NOW pic.twitter.com/GKPglpDVK6
Αγορές: Πτώση μετοχών και άνοδος πετρελαίου παρά την αποφυγή άμεσης κλιμάκωσης από Τραμπ
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν και οι μετοχές υποχώρησαν την Παρασκευή, παρά την απόφαση Τραμπ να απομακρυνθεί από ένα άμεσο χρονοδιάγραμμα επίθεσης στο ηλεκτρικό δίκτυο του Ιράν. Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε πτώση περίπου 0,5%, οδεύοντας προς πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών, τη μεγαλύτερη περίοδο εβδομαδιαίας πτώσης των τελευταίων περίπου τεσσάρων ετών.
Το Brent, διεθνές σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο, ενισχύθηκε πάνω από 2% φτάνοντας περίπου τα 111 δολάρια ανά βαρέλι.
Τουσκ: Πιθανή νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή τις επόμενες ημέρες
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι υπάρχουν λόγοι να θεωρείται πιθανή νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή τις επόμενες ημέρες. «Εχω λόγους να πιστεύω, και βάσει πληροφοριών που έχουμε λάβει από συμμάχους μας, ότι η σταθεροποίηση είναι απίθανη τις επόμενες ημέρες», ανέφερε. «Αντιθέτως, ενδέχεται να υπάρξει νέα κλιμάκωση».
ΟΗΕ: 370.000 παιδιά εκτοπίστηκαν στον Λίβανο λόγω ισραηλινών επιχειρήσεων
Περισσότερα από 370.000 παιδιά έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον Λίβανο μέσα σε τρεις εβδομάδες, καθώς οι εντατικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί και οι μαζικές εντολές εκκένωσης προκαλούν μία από τις ταχύτερες και μεγαλύτερες μετακινήσεις πληθυσμού στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές και χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο, παράλληλα με τον πόλεμο στο Ιράν, μετά από πυρά της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ στις 2 Μαρτίου.
Οι ισραηλινές δυνάμεις κάλεσαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε περίπου 15% της χώρας, συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του νότου.
Ο εκπρόσωπος της UNICEF στη χώρα, Μαρκολουίτζι Κόρσι, χαρακτήρισε την έκταση του εκτοπισμού «συγκλονιστική», σημειώνοντας ότι 19.000 παιδιά εκτοπίζονται καθημερινά, πολλά για δεύτερη ή τρίτη φορά μέσα σε 15 μήνες.
Σύμφωνα με τη UNICEF, τουλάχιστον 121 παιδιά έχουν σκοτωθεί και 399 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της τελευταίας κλιμάκωσης.
Περισσότεροι από 150.000 μαθητές έχουν διακόψει την εκπαίδευση, καθώς πάνω από 660 σχολεία χρησιμοποιούνται ως καταφύγια, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στον Λίβανο, Καρολίνα Λίντχολμ Μπίλινγκ.
ΗΠΑ: Πάνω από 850 πύραυλοι Tomahawk σε 4 εβδομάδες πολέμου
Οι ΗΠΑ έχουν εκτοξεύσει περισσότερους από 850 πυραύλους Tomahawk μέσα σε τέσσερις εβδομάδες πολέμου με το Ιράν, προκαλώντας ανησυχία σε αξιωματούχους του Πενταγώνου για τον ρυθμό κατανάλωσης και τη διαθεσιμότητα των αποθεμάτων, σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος.
Οι πύραυλοι, που εκτοξεύονται από πολεμικά πλοία επιφανείας και υποβρύχια, αποτελούν βασικό μέσο αμερικανικών επιθέσεων από το 1991, ωστόσο παράγονται σε περιορισμένους αριθμούς κάθε χρόνο. Το Πεντάγωνο δεν δημοσιοποιεί το συνολικό απόθεμα.
Οι Tomahawk έχουν εμβέλεια άνω των 1.000 μιλίων και επιτρέπουν την αποφυγή αποστολής πιλότων σε βαριά προστατευόμενο εναέριο χώρο. Η εκτεταμένη χρήση τους στον πόλεμο με το Ιράν οδηγεί σε εσωτερικές συζητήσεις για ανακατανομή αποθεμάτων από άλλες περιοχές, όπως ο Ινδο-Ειρηνικός, και για αύξηση της παραγωγής.
Οι πιο σύγχρονες εκδόσεις των πυραύλων κοστίζουν έως και 3,6 εκατ. δολάρια ανά μονάδα και απαιτούν έως δύο χρόνια για την κατασκευή τους, ενώ η ετήσια παραγωγική δυνατότητα ανέρχεται περίπου σε 600 μονάδες.
Πολλοί από τους πυραύλους χρησιμοποιήθηκαν στις πρώτες ημέρες της επιχείρησης «Epic Fury», με τουλάχιστον έναν να πλήττει περιοχή κοντά σε δημοτικό σχολείο στην πόλη Μιναμπ, γεγονός που ερευνάται από τις αμερικανικές αρχές, ενώ Ιρανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για θύματα μεταξύ παιδιών.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ έχουν εκτοξεύσει περισσότερους από 1.000 πυραύλους αεράμυνας για την αναχαίτιση ιρανικών επιθέσεων, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα αποθέματα.
Αναλυτές εκτιμούν ότι πριν από την έναρξη του πολέμου το απόθεμα κυμαινόταν μεταξύ 3.000 και 4.500 πυραύλων, γεγονός που σημαίνει ότι η χρήση άνω των 800 αντιστοιχεί σε σημαντικό ποσοστό του συνολικού αποθέματος.
Η αναπλήρωση των αποθεμάτων εκτιμάται ότι θα απαιτήσει χρόνια.
Η διοίκηση Τραμπ απορρίπτει τις ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν επαρκή αποθέματα για τη συνέχιση της επιχείρησης.
Πηγή: WP
Κάλλας: Στο Κίεβο με ΥΠΕΞ της ΕΕ για στήριξη στην Ουκρανία
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλλας, δήλωσε ότι θα μεταβεί στις 31 Μαρτίου στο Κίεβο μαζί με άλλους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, όπου θα συναντηθούν με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Αντρίι Σιμπίχα. Oπως ανέφερε, θα συζητηθεί η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία. «Θα έρθουμε επίσης με ένα σαφές μήνυμα, ότι η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα πολέμου», πρόσθεσε σε ανάρτησή της στο X.
Πλήγματα ΗΠΑ-Ισραήλ σε χαλυβουργίες στο νοτιοδυτικό Ιράν και στην Ισφαχάν
Αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ισραήλ έπληξαν χαλυβουργικές εγκαταστάσεις στο νοτιοδυτικό Ιράν και στην κεντρική πόλη της Ισφαχάν, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr.
Ρούμπιο: Δέσμευση Τραμπ για άμεση εκεχειρία και διαπραγματευτική λύση στην Ουκρανία
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρσιο Ρούμπιο, επανέλαβε στη σύνοδο της G7 ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι δεσμευμένος στην επίτευξη εκεχειρίας και μιας διαπραγματευτικής λύσης στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό.
Η αναβολή των επιθέσεων δεν συγκράτησε τις τιμές
Το Brent ξεπέρασε ξανά τα 110 δολάρια το βαρέλι σήμερα, παρά τη χθεσινή δήλωση του Τραμπ ότι οι συνομιλίες με την Τεχεράνη πηγαίνουν «πολύ καλά» και ότι αναβάλλει τις στρατιωτικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές του Ιράν τουλάχιστον μέχρι τις 6 Απριλίου.
Στο παρελθόν, τέτοιες δηλώσεις είχαν βοηθήσει στο να ηρεμήσουν οι αγορές, ωστόσο, ο σκεπτικισμός πλέον αυξάνεται.
Πούτιν: Σε κρίση οι σχέσεις με την Ευρώπη, «όχι δική μας ευθύνη»
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη βρίσκονται σε κρίση, αλλά η Μόσχα δεν φέρει ευθύνη. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τα ευρωπαϊκά κράτη.
Ιρανός αξιωματούχος: «Ο Χαμενεΐ δεν εμφανίζεται για λόγους ασφαλείας - Είναι απολύτως υγιής»
Ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, απουσιάζει από τη δημόσια θέα για λόγους ασφαλείας, αλλά είναι «απολύτως υγιής», δήλωσε σήμερα Ιρανός αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το CNN.
«Ο λόγος για την απουσία του από τη δημόσια θέα είναι η τήρηση μέτρων ασφαλείας λόγω των τρεχουσών ειδικών συνθηκών», δήλωσε ο Αλί Μπαχραϊνί, εκπρόσωπος του Ιράν στα Ηνωμένα Εθνη στη Γενεύη, σύμφωνα με το SNN. Πρόσθεσε ότι «είναι απολύτως υγιής και συνεχίζει να ηγείται της χώρας».
Ο Χαμενεΐ δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τότε που ο πατέρας του και πρώην ανώτατος ηγέτης, Αλί Χαμενεΐ, δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια κοινών επιθέσεων ΗΠΑ-Ισραήλ, ενώ μόνο έχουν διαβαστεί δηλώσεις του.
Τι έχει συμβεί τις τελευταίες ώρες:
- Το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν έμμεσες επαφές και οι εκπρόσωποί τους αναμένεται να συναντηθούν «πολύ σύντομα, πιθανότατα στο Πακιστάν», ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόχαν Βάντεφουλ.
- Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε απειλήσει να διατάξει βομβαρδισμούς ιρανικών ηλεκτρικών σταθμών σε περίπτωση που η Τεχεράνη δεν ανοίξει ξανά τα Στενά του Ορμούζ, ανέβαλε την τελική προθεσμία μέχρι την Τρίτη 7 Απριλίου.
- Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι απώθησαν τρία πλοία που επιχειρούσαν να περάσουν τα Στενά του Ορμούζ. «Η διέλευση οποιουδήποτε πλοίου με προορισμό ή προέλευση λιμάνια συμμάχων των αμερικανοσιωνιστικών εχθρών προς οποιονδήποτε προορισμό απαγορεύεται», πρόσθεσαν.
- Επιπλέον, κάλεσαν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τις περιοχές όπου είναι αναπτυγμένες οι αμερικανικές δυνάμεις και απείλησαν να στοχοποιήσουν ξενοδοχεία όπου διαμένουν κάποιες από αυτές.
- Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο εξετάζουν την αποστολή τουλάχιστον 10.000 επιπλέον στρατιωτών στη Μέση Ανατολή τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με αναφορές των Wall Street Journal και Axios.
- Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας υποσχέθηκε ότι οι βομβαρδισμοί στο Ιράν θα ενταθούν.
- Ο βομβαρδισμός του σχολείου στη Μινάμπ, που προκάλεσε 175 θανάτους στις 28 Φεβρουαρίου σύμφωνα με την Τεχεράνη, «δεν ήταν ούτε απλό ‘ατύχημα’ ούτε ‘λάθος υπολογισμός’», αλλά πράξη «σκόπιμη και προμελετημένη», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
- Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, έφτασε το πρωί στη Γαλλία για να συμμετάσχει στη δεύτερη ημέρα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7).
Ο Τουσκ προειδοποιεί για κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι «θα μπορούσε να υπάρξει κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή τις επόμενες μέρες».
Γερμανός ΥΠΕΞ: Η Ρωσία βοηθά το Ιράν στον εντοπισμό στόχων
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόχαν Βάντεφουλ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βοηθά το Ιράν να εντοπίσει πιθανούς στόχους, λέγοντας ότι ο Πούτιν ελπίζει να χρησιμοποιήσει τον πόλεμο στο Ιράν ως αντιπερισπασμό από την επίθεσή του στην Ουκρανία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε συνάντηση της G7 στη Γαλλία, ο Βάντεφουλ δήλωσε ότι είχε συνομιλήσει με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, προκειμένου να παρουσιάσει τη θέση της Γερμανίας, η οποία είναι διατεθειμένη να διαδραματίσει ρόλο στα Στενά του Ορμούζ μετά το τέλος των εχθροπραξιών.
«Ο Πούτιν ελπίζει κυνικά ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή θα αποσπάσει την προσοχή μας από τα εγκλήματά του στην Ουκρανία», δήλωσε. «Αυτός ο υπολογισμός δεν πρέπει να επιτύχει. Βλέπουμε πολύ καθαρά πόσο στενά συνδέονται οι δύο συγκρούσεις. Η Ρωσία προφανώς υποστηρίζει το Ιράν με πληροφορίες για πιθανούς στόχους», τόνισε ο Βάντεφουλ.
Ιράν: 18 νεκροί από επίθεση στην πόλη Κομ
Δεκαοκτώ άτομα σκοτώθηκαν σε νυχτερινή επίθεση στην ιρανική πόλη Κομ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Το πρακτορείο ειδήσεων Fars, που υποστηρίζεται από τους Φρουρούς της Επανάστασης και το Tasnim ανέφεραν ότι η επίθεση έπληξε την περιοχή Παρντισάν της πόλης νωρίς σήμερα το πρωί. Ο αρχικός απολογισμός των νεκρών ήταν έξι νεκροί.
Σύμφωνα με τις αναφορές, τραυματίστηκαν επίσης δέκα άτομα. Η Ερυθρά Ημισέληνος του Ιράν δήλωσε ότι διασώστες έσπευσαν στο σημείο, το οποίο περιέγραψε ως κατοικημένη περιοχή.
Ιορδανία: Τρεις πυραυλικές επιθέσεις σε 24 ώρες – Δύο αναχαιτίστηκαν
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ιορδανίας ανέφερε ότι τις τελευταίες 24 ώρες τρεις πύραυλοι στόχευσαν τη χώρα. Δύο από αυτούς αναχαιτίστηκαν, ενώ ο τρίτος έπεσε στα Ανατολικά, χωρίς να αναφερθούν θύματα μέχρι στιγμής.
Κίνα: Οι συνομιλίες θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση των διελεύσεων στα Στενά του Ορμούζ
Η έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών στον πόλεμο στο Ιράν «δεν είναι εύκολη υπόθεση», αλλά θα ήταν «ευνοϊκή για την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ», δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Πακιστανό ομόλογό του.
Οπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο πλευρές «συμφώνησαν να προωθήσουν από κοινού κατάπαυση του πυρός και τερματισμό των εχθροπραξιών, καθώς και επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μη στρατιωτικών στόχων και των θαλάσσιων δρόμων».
Ο Γουάνγκ Γι τόνισε επίσης την υποστήριξη της Κίνας στο ρόλο του Πακιστάν ως μεσολαβητή στις συνομιλίες.
Η Ουκρανία κοντά στο να κλείσει συμφωνίες ασφάλειας στη Μέση Ανατολή
Η Ουκρανία βρίσκεται κοντά στο να ολοκληρώσει αρκετές συμφωνίες ασφάλειας, μεταξύ άλλων, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις του Ιράν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, προσθέτοντας ότι το Κίεβο πιστεύει πως η Μόσχα παρέχει επίσης πληροφορίες και οπλισμό στην Τεχεράνη.
Με τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου, όπου μεσολαβούν οι ΗΠΑ, να έχουν σταματήσει, ο Αντρίι Σιμπίχα ανέφερε ότι η Κίνα θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις, λόγω της επιρροής της στη Μόσχα.
Ο Σιμπίχα δήλωσε ότι έχει λάβει πρόσκληση να επισκεφθεί το Πεκίνο και ελπίζει να το πράξει σύντομα.
ΔΕΕΣ: Πάνω από 1.900 νεκροί στο Ιράν από την έναρξη των επιθέσεων ΗΠΑ–Ισραήλ
Περισσότεροι από 1.900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 20.000 έχουν τραυματιστεί στο Ιράν από την έναρξη των επιθέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα η Μαρία Μαρτίνες εκ μέρους της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), επικαλούμενη στοιχεία της Ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου.
Η Μαρτίνες ανέφερε ότι η Ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος παραμένει η μοναδική ανθρωπιστική οργάνωση που δρα σε ολόκληρη τη χώρα εν μέσω της κλιμακούμενης σύγκρουσης, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Η αλήθεια πρέπει να αποκαλυφθεί» - Τι είπε μητέρα που έχασε δύο παιδιά σε βομβαρδισμό σχολείου

Μητέρα δύο παιδιών που σκοτώθηκαν σε πλήγμα σε σχολείο θηλέων στο Ιράν, στην αρχή της σύγκρουσης, δήλωσε ότι «η αλήθεια πρέπει να έρθει στο φως».
Η γυναίκα, μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τον βομβαρδισμό στη Μιναμπ, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ως «υπεύθυνους για αυτή την οδύνη» και τόνισε ότι και οι δύο χώρες πρέπει να λογοδοτήσουν.
Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι «δεν έχει γνώση» για επιχειρήσεις στην περιοχή, ενώ οι ΗΠΑ δεν έχουν αναλάβει ευθύνη, αλλά έχουν ανακοινώσει ότι διεξάγουν έρευνα. Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν μεταδώσει ότι στρατιωτικοί ερευνητές των ΗΠΑ εκτιμούν πως οι αμερικανικές δυνάμεις πιθανόν ευθύνονται για το πλήγμα, χωρίς όμως να έχει εξαχθεί οριστικό συμπέρασμα.
«Καλώ το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα μέλη του, τους αρμόδιους θεσμούς και όλους όσοι έχουν καθήκον και δυνατότητα να υπερασπιστούν τη ζωή των παιδιών, να μην αφήσουν αυτή την τραγωδία να ξεχαστεί», ανέφερε η μητέρα στο μήνυμά της, όπως μεταφράστηκε από τον ΟΗΕ.
Η ίδια περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές που είδε τα παιδιά της ζωντανά, προσθέτοντας: «Καμία μητέρα δεν είναι προετοιμασμένη να ακούσει τα λόγια “το παιδί σου δεν θα επιστρέψει”».
Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι από το πλήγμα στο σχολείο σκοτώθηκαν 168 άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου 110 παιδιά.
Γερμανία: Δεν θα έχουμε άμεσες συνομιλίες με το Ιράν για τα Στενά του Ορμούζ
Δεν σχεδιάζονται άμεσες συνομιλίες με το Ιράν για τη διέλευση γερμανικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σήμερα.
Κλιμάκωση των επιθέσεων στο Ιράν ανακοίνωσε το Ισραήλ
Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, δήλωσε ότι οι επιθέσεις κατά του Ιράν πρόκειται να ενταθούν και να επεκταθούν σε νέους «στόχους και τομείς», οι οποίοι, όπως ανακοίνωσε, συμβάλλουν στην ανάπτυξη και λειτουργία οπλικών συστημάτων εναντίον Ισραηλινών πολιτών.
Το Ιράν θα πληρώσει «βαρύ και αυξανόμενο τίμημα» για τη στοχοποίηση Ισραηλινών αμάχων, ανέφερε ακόμη ο Κατς.
ΔΕΕΣ: Οι εχθροπραξίες διαβρώνουν τα θεμέλια της ζωής των αμάχων
Ενα καταστροφικό μοτίβο πολεμικών επιχειρήσεων διαβρώνει τα θεμέλια της ζωής των αμάχων στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).
Ενας μήνας εχθροπραξιών έχει ανατρέψει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και έχει προκαλέσει επιπτώσεις πολύ πέρα από την περιοχή, με ρυθμό και έκταση που απειλούν να υπερβούν τις ανθρώπινες δυνατότητες.
Μέσα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ αυτών διασώστες και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί, ενώ κρίσιμες υποδομές για την παροχή ενέργειας, νερού και υγειονομικής περίθαλψης έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί. Η χρήση βαρέων εκρηκτικών όπλων με εκτεταμένες επιπτώσεις σε αστικά περιβάλλοντα έχει προκαλέσει πόνο και φόβο σε δραματική κλίμακα.
Ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονται οι εχθροπραξίες επιτείνει τις αρνητικές συνέπειες. «Χωρίς σεβασμό στους κανόνες του πολέμου, οι άμαχοι θα συνεχίσουν να υφίστανται βαθιές επιπτώσεις που μπορεί να διαρκέσουν πέρα από την τρέχουσα σύγκρουση», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Τι αναφέρει το ημερολόγιο του γιου του Ιρανού προέδρου
Ενας Ιρανός που κρατά ημερολόγιο εκφράζοντας τις αμφιβολίες του για την έκβαση του πολέμου, ακόμη και δακρύζοντας για τις επιπτώσεις του στη γιαγιά του, ίσως να μην ήταν κάτι αξιοσημείωτο — αν δεν επρόκειτο για τον γιο του προέδρου, αναφέρει δημοσίευμα στον Guardian.
Πέρα από τη βαθιά αφοσίωσή του στον πατέρα του, τον Μασούντ Πεζεσκιάν, πρώην καρδιοχειρουργό που εξελέγη πρόεδρος το 2024 και τον οποίο, όπως λέει, δεν έχει δει από την έναρξη του πολέμου, οι καθημερινές αναρτήσεις του Γουσέφ Πεζεσκιάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν την πορεία της πολεμικής προσπάθειας, τον αντίκτυπό της στους Ιρανούς και το πώς ο ίδιος πιστεύει ότι θα μπορούσε να γίνει πιο αποτελεσματική.
Ο 45χρονος επίκουρος καθηγητής φυσικής δεν αποκαλύπτει κρατικά μυστικά — όπως τονίζει, δεν έχει πρόσβαση σε τέτοια — και αμφισβητεί την αξία του να γνωρίζει κάποιος πληροφορίες 48 ώρες νωρίτερα από τους άλλους. Αντίθετα, ενημερώνεται για όσα συμβαίνουν από την τηλεόραση ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Βρετανία: Το Ιράν κρατάει «ομήρο» την παγκόσμια οικονομία
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7), μεταξύ αυτών ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο και η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Ιβέτ Κούπερ, συναντώνται στη Γαλλία για συνομιλίες που αναμένεται να επικεντρωθούν στον πόλεμο κατά του Ιράν.
Στη σύνοδο, η Κούπερ κάλεσε σε «ταχεία επίλυση» της σύγκρουσης, κατηγορώντας το Ιράν ότι κρατάει «ομήρο την παγκόσμια οικονομία» περιορίζοντας τις διελεύσεις από τα Στενά του Ορμούζ.
«Είμαστε απολύτως σαφείς ως προς το ότι χρειάζεται να δούμε ταχεία επίλυση αυτής της σύγκρουσης που θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε η Κούπερ. Αναφερόμενη στις διαταραχές του Ιράν στα Στενά, πρόσθεσε: «Το Ιράν δεν μπορεί να κρατάει την παγκόσμια οικονομία όμηρο εξαιτίας ενός στενού που επηρεάζει τις διεθνείς θαλάσσιες οδούς και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας».
Οι ΗΠΑ έχουν εκτοξεύσει πάνω από 850 Tomahawk κατά του Ιράν - Aνησυχία στο Πεντάγωνο
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Washington Post, ο αμερικανικός στρατός έχει εκτοξεύσει πάνω από 850 πυραύλους Tomahawk τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στον πόλεμο με το Ιράν. Η εκτεταμένη χρήση αυτών των όπλων ακριβείας έχει προκαλέσει ανησυχία σε αξιωματούχους του Πενταγώνου και έχει πυροδοτήσει εσωτερικές συζητήσεις για το πώς μπορούν να διασφαλίσουν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα.
Το Ιράν ανακοίνωσε απαγόρευση διελεύσεων - «Τα Στενά του Ορμούζ είναι κλειστά»
Οι Φρουροί της Ισλαμικης Επανάστασης (IRGC) του Ιράν ανακοίνωσαν ότι η ναυσιπλοΐα «προς και από λιμάνια συμμάχων και υποστηρικτών των εχθρών ΗΠΑ–Ισραήλ» απαγορεύεται, ανεξαρτήτως διαδρόμου ή προορισμού, όπως μεταδίδουν ιρανικά κρατικά μέσα.
Πρόσθεσαν ότι τα Στενά του Ορμούζ είναι κλειστά και οποιαδήποτε διέλευση θα αντιμετωπιστεί με «σκληρά μέτρα».
Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τρία εμπορευματοκιβωτιακά πλοία διαφορετικών εθνικοτήτων αναγκάστηκαν να επιστρέψουν από το Στενό μετά από προειδοποιήσεις του ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης.
Η ανακοίνωση αυτή αυξάνει σημαντικά την αβεβαιότητα για τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές πετρελαίου και εμπορευμάτων, καθώς τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν στρατηγικό σημείο διέλευσης μεγάλου μέρους της παγκόσμιας ενέργειας.
Επέκταση της προειδοποίησης προς τις αεροπρικές εταιρείες της Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αεροπορικής Ασφάλειας (EASA) επέκτεινε έως τις 10 Απριλίου την προειδοποίησή της προς τις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο του Ιράν, του Ισραήλ και ορισμένων κρατών του Κόλπου λόγω αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας. Η προηγούμενη οδηγία ίσχυε έως τις 27 Μαρτίου.
Δεύτερη επίθεση σε λιμάνι του Κουβέιτ
Το Κουβέιτ ανακοίνωσε νέες επιθέσεις στα λιμάνια του, μόλις λίγες ώρες αφότου είχε δηλώσει ότι το κύριο εμπορικό λιμάνι του είχε δεχθεί επίθεση από drones.
Το λιμάνι Μουμπάρακ Αλ Καμπίρ υπέστη «διπλή επίθεση» από «εχθρικά drones και πυραύλους κρουζ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δημοσίων Εργων του Κουβέιτ.
Η ανακοίνωση προσθέτει ότι υπήρξαν «υλικές ζημιές».
Νωρίτερα, το Κουβέιτ είχε δηλώσει ότι το κύριο εμπορικό του λιμάνι είχε επίσης δεχθεί επίθεση.
«Μαύρη βροχή» στο Ιράν
Μαύρη βροχή έπεσε στο Ιράν στις αρχές του μήνα. Πρόκειται για ζοφερό φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί και σε άλλες ζώνες πολέμου, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στον Guardian.
Οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις πετρελαίου προκάλεσαν την καύση χιλιάδων τόνων αποθηκευμένων καυσίμων. Σε αντίθεση με την καθαρή, ελεγχόμενη καύση σε μηχανή, η ανεξέλεγκτη καύση δημιουργεί πέπλο τοξικού καπνού πάνω από τις πληγείσες περιοχές.
Η σωματιδιακή ύλη ανυψώνεται από τη θερμή ανοδική ροή της φωτιάς και ουσιαστικά λειτουργεί ως «πυρήνας» για τα βροχοσύννεφα, με τα σωματίδια να σχηματίζουν πυρήνες για σταγόνες βροχής. Η ρυπαρή βροχή συμβάλλει στην καθαριότητα του αέρα, αλλά ενδέχεται να μεταφέρει επιβλαβείς ρύπους στο πόσιμο νερό.
Παρόμοια «μαύρη βροχή» παρατηρήθηκε μετά την ανάφλεξη πετρελαιοπηγών στο Κουβέιτ κατά τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991.
Οι τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών υποχωρούν
Οι τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών υποχωρούν σήμερα, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για τις προοπτικές του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ο οποίος αυξάνει τον κίνδυνο ανόδου του πληθωρισμού και επισκιάζει τις παγκόσμιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρούσε κατά 0,2% στις 579,71 μονάδες στις 08:16 ώρα Γκρίνουιτς.
Οι τιμές των μετοχών του τομέα των μέσων ενημέρωσης έπεφταν κατά 1,4%, οδηγώντας κύριες κατηγορίες προς τα κάτω.
Συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν: Πόσο ρεαλιστική είναι μια συμφωνία
Καθώς οι δηλώσεις ΗΠΑ και Ιράν είναι αντικρουόμενες, είναι αβέβαιο το αν πρόκειται για «διαπραγματεύσεις» ή για «επαφές». Σίγουρα όμως κάτι συμβαίνει, σύμφωνα με ανάλυση στο BBC.
Οι Ιρανοί ενδιαφέρονται για συμφωνία, αλλά πρέπει να είναι μία συμφωνία που να τους ικανοποιεί.
Από όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι τώρα για το σχέδιο 15 σημείων του Τραμπ – ειδικά η εκδοχή που διέρρευσε, πιθανόν από ισραηλινές πηγές – διαβάζεται περισσότερο σαν «υποταγή». Περιλαμβάνει σχεδόν όλα όσα ΗΠΑ και Ισραήλ ζητούσαν πάντα από το Ιράν.
Το Ιράν απάντησε δημόσια με τη δική του λίστα απαιτήσεων, τις οποίες η άλλη πλευρά δεν μπορεί να δεχτεί.
Με βάση αυτά, οι δύο χώρες απέχουν πολύ η μία από την άλλη. Μία συμφωνία που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές φαίνεται, προς το παρόν, πολύ μακριά, σύμφωνα με την ανάλυση στο BBC.
Η Σαουδική Αραβία πιέζει τις ΗΠΑ να εντείνουν τις επιθέσεις στο Ιράν
Η Σαουδική Αραβία έχει ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να εντείνουν τις επιθέσεις κατά του Ιράν, ενώ παράλληλα εξετάζει το ενδεχόμενο να εμπλακεί άμεσα στη σύγκρουση, επιβεβαίωσε πηγή σαουδαραβικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Η πηγή επιβεβαίωσε δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έχει πιέσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μην διακόψει πρόωρα τον πόλεμο κατά του Ιράν, χαρακτηρίζοντας την εκστρατεία ΗΠΑ-Ισραήλ ως «ιστορική ευκαιρία» για να αναδιαμορφωθεί η Μέση Ανατολή.
Η πηγή πληροφοριών δήλωσε ότι το Ριάντ ζητεί όχι μόνο να συνεχιστεί η στρατιωτική εκστρατεία, αλλά και να ενταθεί. Ο Τραμπ αναφερόμενος στον Μπιν Σλαμάν, τόνισε στους δημοσιογράφους την Τρίτη: «Ναι, είναι πολεμιστής. Μάχεται μαζί μας».
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο, αλλά πολιτικός αναλυτής της χώρας τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία πιθανόν να πράξει κάτι τέτοιο εάν αποτύχουν οι τρέχουσες ειρηνευτικές προσπάθειες με μεσολάβηση του Πακιστάν.
Αραγκτσί: ΟΙ ΗΠΑ χρησιμοποιούν πολίτες του Κόλπου ως ανθρώπινες ασπίδες
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγκτσί, δήλωσε ότι οι πολίτες των κρατών του Περσικού Κόλπου χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες κατά τη διάρκεια του πολέμου ΗΠΑ - Ισραήλ στο Ιράν, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Ο Αραγκτσί ανέφερε ότι από την αρχή της σύγκρουσης, Αμερικανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν στρατιωτικές βάσεις στον Κόλπο για να κρυφτούν σε ξενοδοχεία και γραφεία, θέτοντας τους ντόπιους σε κίνδυνο. Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο X την Πέμπτη, τόνισε: «Τα ξενοδοχεία στις ΗΠΑ αρνούνται κρατήσεις σε αξιωματικούς που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους πελάτες. Τα ξενοδοχεία του Κόλπου πρέπει να κάνουν το ίδιο».
Διαδηλώσεις στις Φιλιππίνες λόγω εκτόξευσης των τιμών καυσίμων
Εκατοντάδες πολίτες διαδηλώνουν στους δρόμους της Μανίλα, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση των τιμών των καυσίμων, καθώς οι Φιλιππίνες πλήττονται από την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Η διαμαρτυρία της Παρασκευής αποτελεί μέρος διήμερης εθνικής απεργίας που οργανώθηκε από τα συνδικάτα μεταφορών της χώρας. Από την έναρξη του πολέμου, η τιμή του ντίζελ και της βενζίνης έχει πλέον διπλασιαστεί, όπως αναφέρεται σε ανταπόκριση στο CNN.
Οι διαδηλωτές επρόκειτο να κατευθυνθούν προς το Προεδρικό Μέγαρο, όπου υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Φιλιππίνες έγιναν η πρώτη χώρα παγκοσμίως που κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ελλείψεων στον τομέα της ενέργειας, με τον πρόεδρο Φερντιντάντ Μάρκος να προειδοποιεί για «επικείμενο κίνδυνο» στην «ενεργειακή διαθεσιμότητα και σταθερότητα».
Το Ιράν ανακοίνωσε ότι 250 μαθητές και καθηγητές έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο
Οι επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν έχουν σκοτώσει μέχρι στιγμής συνολικά 250 καθηγητές και μαθητές, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Κέντρου Δημοσίων Σχέσεων του υπουργείου Παιδείας του Ιράν, Χοσεΐν Σαντέγκι.
Οι επιθέσεις έχουν επίσης προκαλέσει ζημιές σε 723 εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο IRNA επικαλούμενο τον ίδιο.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στο Ιράν ανέρχεται πλέον τουλάχιστον σε 1.937 από την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Αλί Τζαφαριάν.
Οι ΥΠΕΞ της G7 συζητούν με τον Ρούμπιο για τους πολέμους σε Ιράν και Ουκρανία
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) συνομιλούν, με τη συμμετοχή του Αμερικανού Μάρκο Ρούμπιο, για τους πολέμους σε Ιράν και Ουκρανία, στο πλαίσιο της τελευταίας ημέρας των δύο συνεδριών που διοργανώθηκαν υπό την προεδρία της Γαλλίας. Στη συνάντηση συμμετέχει επίσης η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας.
Κατά τη συνεδρία, η οποία θα είναι αφιερωμένη στον πόλεμο στο Ιράν και στις επιπτώσεις του στη Μέση Ανατολή, ο Ρούμπιο θα ενημερώσει τους ομολόγους του στην G7 για τις τελευταίες εξελίξεις της σύγκρουσης που ξεκίνησε η χώρα του σε συνεργασία με το Ισραήλ πριν από σχεδόν ένα μήνα, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη με τη μεσολάβηση του Πακιστάν.
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή:
- Το Ισραήλ συνέχισε τις επιθέσεις στο Ιράν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, με τον στρατό του να ανακοινώνει το πρωί ότι έπληξε εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων στην Τεχεράνη και μονάδα παραγωγής θαλάσσιων ναρκών στην πόλη Γιαζντ.
- Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, ενώ σύμφωνα με αναφορές, ισραηλινή επίθεση χτύπησε επίσης τα νότια προάστια της Βηρυτού νωρίς το πρωί.
- Στο Κουβέιτ, το κύριο εμπορικό λιμάνι δέχθηκε επίθεση από «εχθρικά» drones, με τις λιμενικές αρχές να αναφέρουν «υλικές ζημιές» χωρίς αναφορές θυμάτων.
- Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι πολλά drones αναχαιτίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
- Επιπλέον, η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξετάζει την πιθανότητα να στείλει 10.000 επιπλέον στρατιώτες στη Μέση Ανατολή.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε πλήγματα σε πυραυλικές εγκαταστάσεις στο Ιράν
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε νέες λεπτομέρειες για νυχτερινές επιθέσεις στο Ιράν, υποστηρίζοντας ότι έπληξε πυραυλικά συστήματα και αντιαεροπορικές εγκαταστάσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιδρομές στην πρωτεύουσα Τεχεράνη στόχευσαν εγκαταστάσεις που φέρονται να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή όπλων, κυρίως βαλλιστικών πυραύλων.
Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) ανέφεραν επίσης ότι στη δυτική περιοχή του Ιράν η πολεμική αεροπορία έπληξε «εκτοξευτές πυραύλων και χώρους αποθήκευσης πυραύλων».
WSJ: ΗΠΑ και Ισραήλ δεν έχουν εξουδετερώσει την πυραυλική απειλή του Ιράν
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ συνεχίζουν να πλήττουν εντατικά τις ιρανικές θέσεις εκτόξευσης πυραύλων, ωστόσο η Τεχεράνη εξακολουθεί να διατηρεί επιχειρησιακή ικανότητα, παρατείνοντας τη σύγκρουση και αυξάνοντας το οικονομικό κόστος, σύμφωνα με ανάλυση στη Wall Street Journal.
Σχεδόν έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου, το Ιράν έχει προσαρμόσει την τακτική του, εκτοξεύοντας πυραύλους από βαθύτερα εντός της επικράτειάς του και χρησιμοποιώντας όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ. Οι αρχικές αεροπορικές επιδρομές είχαν προκαλέσει σημαντικές απώλειες σε βάσεις και κινητούς εκτοξευτές κοντά στον Περσικό Κόλπο.
Παρότι ο αριθμός των εκτοξεύσεων έχει μειωθεί –σε περίπου δώδεκα ημερησίως– οι επιθέσεις στοχεύουν πλέον λιγότερο προστατευμένες περιοχές στο Ισραήλ και σε αραβικά κράτη του Κόλπου, προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις μεγαλύτερες ζημιές.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι ακόμη και με περιορισμένο αριθμό πυραύλων, η στρατηγική αυτή επιτρέπει στο Ιράν να επιτυγχάνει βασικούς στόχους:
- να παρατείνει τη σύγκρουση,
- να αυξάνει το οικονομικό κόστος για πετρελαιοπαραγωγές χώρες του Κόλπου και τις ΗΠΑ
- και να διατηρεί τις δυνάμεις του.
«Δεν πραγματοποιούν πλέον μαζικά κύματα επιθέσεων όπως στην αρχή, αλλά δεν χρειάζεται», δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ . «Αρκεί να περάσει ένα πλήγμα για να έχουν σημαντικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
Η ανθεκτικότητα των ιρανικών πυραυλικών συστημάτων απέναντι στους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς ΗΠΑ - Ισραήλ ενισχύει τις ανησυχίες ότι ένας βασικός στόχος του πολέμου –η εξάλειψη της απειλής από πυραύλους και drones στην περιοχή– ενδέχεται να μην επιτευχθεί, την ώρα που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει ταχεία λήξη της σύγκρουσης τις επόμενες εβδομάδες.
Οι ΗΠΑ εξετάζουν την αποστολή 10.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή - Τι γνωρίζουμε:
- Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής τουλάχιστον 10.000 επιπλέον μάχιμων στρατιωτών στη Μέση Ανατολή τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας που επικαλούνται η WSJ και ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.
- Η πιθανή απόφαση, εφόσον ληφθεί από την κυβέρνηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή και εκλαμβάνεται ως ένδειξη ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης στο Ιράν.
- Η ενίσχυση των στρατευμάτων εξετάζεται την ώρα που ο Τραμπ δηλώνει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη για τον τερματισμό του πολέμου. Ωστόσο, Ιρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε συνάντηση υψηλού επιπέδου με τις ΗΠΑ και εμφανίζονται επιφυλακτικοί, θεωρώντας ότι η διπλωματική πρωτοβουλία ενδέχεται να αποτελεί τακτικό ελιγμό.
- Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η τελική απόφαση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι επιπλέον δυνάμεις θα προέλθουν από διαφορετικές μονάδες μάχης σε σχέση με εκείνες που έχουν ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή.
- Η Wall Street Journal μετέδωσε πρώτη ότι εξετάζεται η αποστολή ενισχύσεων, ενώ το Axios ανέφερε ότι το Πεντάγωνο επεξεργάζεται στρατιωτικά σενάρια για «τελικό πλήγμα» κατά του Ιράν, τα οποία ενδέχεται να περιλαμβάνουν τόσο χερσαίες επιχειρήσεις όσο και εκτεταμένη αεροπορική εκστρατεία.
- Παράλληλα, αναμένονται πρόσθετες ενισχύσεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων μοιρών μαχητικών αεροσκαφών και χιλιάδων στρατιωτών τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Μία εκστρατευτική μονάδα πεζοναυτών αναμένεται να φθάσει εντός της εβδομάδας, ενώ δεύτερη βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ανάπτυξης.
NYT: Ανησυχία για την «ανορθόδοξη» διπλωματία του Τραμπ
Η σύγκρουση με το Ιράν επαναφέρει στο προσκήνιο αμφιβολίες για το ανορθόδοξο διπλωματικό στυλ του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς αναζητείται τρόπος απεμπλοκής από έναν πόλεμο που επηρεάζει τη Μέση Ανατολή και την παγκόσμια οικονομία, αναφέρει ανάλυση στους New York Times.
Καθώς η σύγκρουση διαρκεί περισσότερο από ό,τι φαινόταν να αναμένει ο ίδιος, ο Τραμπ εμφανίζεται να αναζητά διπλωματική «έξοδο», την ώρα που ταυτόχρονα απειλεί με περαιτέρω κλιμάκωση. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτήρισε Ιρανούς αξιωματούχους «πολύ διαφορετικούς» και «παράξενους», υποστηρίζοντας ότι «εκλιπαρούν» για συμφωνία, αλλά «πρέπει σύντομα να σοβαρευτούν».
Παραμένει ασαφές ποιος έχει τον κεντρικό ρόλο στις επαφές με την ηγεσία της Τεχεράνης. Ο Τραμπ δήλωσε ότι στις διαπραγματεύσεις συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ, καθώς και ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ.
Η σύνθεση αυτή –ένας φίλος, ένα μέλος της οικογένειας, ένας «περιστέρι» και ένας «γεράκι»– αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, την αυτοσχεδιαστική προσέγγιση του Τραμπ στις διεθνείς σχέσεις, αλλά και την απαξίωσή του προς τους παραδοσιακούς διπλωματικούς μηχανισμούς. Η εικόνα περιπλέκεται περαιτέρω από τις συχνά αντιφατικές δημόσιες τοποθετήσεις του, όπου διατυπώνει, αναθεωρεί ή ακόμη και ανακαλεί απειλές και αιτήματα.
Ανησυχίες εκφράζονται διεθνώς. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Μπαντρ Αλμπουσαΐντι, έγραψε ότι «η Αμερική έχει χάσει τον έλεγχο της ίδιας της εξωτερικής της πολιτικής», καλώντας τους συμμάχους να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση. Στο πλαίσιο αυτό, χώρες όπως το Ομάν, η Αίγυπτος και το Πακιστάν επιχειρούν να διαμεσολαβήσουν για την επανέναρξη διαλόγου.
Προειδοποίηση Γκρόσι για κίνδυνο «μεγάλου ραδιολογικού ατυχήματος»
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) απηύθυνε έκκληση για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση», προκειμένου να αποφευχθεί πυρηνικό ατύχημα στο Ιράν.
Η προειδοποίηση έρχεται έπειτα από αναφερόμενο πλήγμα κοντά στον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ, στο νοτιοδυτικό Ιράν, την Τρίτη.
«Δεδομένου ότι πρόκειται για ενεργό πυρηνικό σταθμό με μεγάλη ποσότητα πυρηνικού υλικού, ο γενικός διευθυντής Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη ζημιά στην εγκατάσταση θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό ραδιολογικό ατύχημα, επηρεάζοντας εκτεταμένες περιοχές στο Ιράν και πέραν αυτού», ανέφερε ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του.
Τι έχει συμβεί τις τελευταίες ώρες:
- Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την Τεχεράνη «εξελίσσονται πολύ καλά», ενώ ανακοίνωσε νέα παράταση της παύσης επιθέσεων κατά ιρανικών ενεργειακών εγκαταστάσεων.
- Επειτα από την αρχική πενθήμερη αναστολή που είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα, ο Τραμπ ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social: «Κατόπιν αιτήματος της ιρανικής κυβέρνησης... παρατείνω την παύση των επιθέσεων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις κατά δέκα ημέρες, έως τη Δευτέρα 6 Απριλίου 2026, στις 20.00».
- Το Ιράν δεν έχει απαντήσει επισήμως στην απόφαση, ωστόσο νωρίτερα είχε δηλώσει ότι αναμένει από την Ουάσιγκτον να απαντήσει στους όρους που έχει θέσει για κατάπαυση του πυρός.
- Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει στο Ιράν σχέδιο ειρήνης 15 σημείων. Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποτελέσουν τον «χειρότερο εφιάλτη» της Τεχεράνης σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.
- Την ίδια ώρα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε νέες πυραυλικές επιθέσεις από το Ιράν και προχώρησε σε νέες επιθέσεις στη Βηρυτό και την Τεχεράνη. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης τις πρώτες πρωινές ώρες ότι διεξήγαγε βομβαρδισμούς ευρείας κλίμακας στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη.
- Εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο νότιο τμήμα της Βηρυτού, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ λιβανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ.
FT: Τα ΗΑΕ πρόθυμα να συμμετάσχουν σε δύναμη για τα Στενά του Ορμούζ
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα γνωστοποίησαν στην Ουάσιγκτον και σε άλλους Δυτικούς συμμάχους ότι είναι διατεθειμένα να συμμετάσχουν σε πολυεθνική ναυτική δύναμη με στόχο την επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.
ΟΗΕ: Συνεδριάζει για το Ιράν το Συμβούλιο Ασφαλείας
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει σήμερα συνεδρίαση για το Ιράν, εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, η Ρωσία ζήτησε τη σύγκληση της συνεδρίασης, επικαλούμενη τις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές στο Ιράν, όπως ανέφεραν δύο διπλωμάτες του ΟΗΕ.
Εκρήξεις στο νότιο τμήμα της Βηρυτού
Παράταση εκεχειρίας υπό την πίεση των αγορών
Ενώ οι δείκτες της Wall Street βρίσκονταν σε βαθύ «κόκκινο» και οι τιμές του πετρελαίου είχαν πάρει την ανιούσα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε, το βράδυ της Πέμπτης, σε ανάρτηση στην οποία ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή των επιθέσεων κατά ενεργειακών εγκαταστάσεων του Ιράν, στο πλαίσιο των εν εξελίξει επαφών με την Τεχεράνη.
WSJ: Ο Τραμπ εξετάζει την αποστολή 10.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
Το αμερικανικό Πεντάγωνο φέρεται να καταρτίζει σχεδιασμούς για την ανάπτυξη 10.000 επιπλέον μελών των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, για να δώσει στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ περαιτέρω «επιλογές», παρότι ο Ρεπουμπλικανός μιλά περί διαπραγματεύσεων με το Ιράν σε εξέλιξη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Η εφημερίδα επικαλείται πηγές της στο υπουργείο Πολέμου των ΗΠΑ.
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην Τεχεράνη
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι διεξήγαγε βομβαρδισμούς ευρείας κλίμακας στην ιρανική πρωτεύουσα, Τεχεράνη, σχεδόν έναν μήνα αφότου άρχισε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.
«Πριν από λίγο, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ολοκλήρωσαν κύμα ευρείας κλίμακας πληγμάτων που είχαν στο στόχαστρο υποδομές του ιρανικού τρομοκρατικού καθεστώτος στην καρδιά της Τεχεράνης», αναφέρει λακωνικό, τυποποιημένο ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε μέσω Telegram.
Ιρανικά χτυπήματα σε ενεργειακούς στόχους
Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες ότι επιτέθηκαν με πυραύλους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εναντίον στρατιωτικών κι ενεργειακών στόχων στο Ισραήλ και σε κράτη του Κόλπου, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS.
Ο ιδεολογικός στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε πλήγματα εναντίον τοποθεσιών στο Ισραήλ, καθώς και εναντίον αμερικανικών βάσεων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Κατάρ, στο Κουβέιτ και στο Μπαχρέιν, ιδίως εναντίον υπόστεγου όπου γίνεται, κατ’ αυτόν, συντήρηση αμερικανικής κατασκευής συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Patriot.




























