ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Από την 1η Σεπτεμβρίου η τρίτη δόση

Τέλος Αυγούστου αναμένονται οι τελικές εισηγήσεις για τις ομάδες του πληθυσμού που θα λάβουν ξανά το εμβόλιο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Καθοριστικές αποφάσεις για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στο σύνολο των κρατών μελών της Ε.Ε. θα σηματοδοτήσουν το τέλος του καλοκαιριού. Η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα καθώς και τα υψηλά ποσοστά σοβαρών νοσηλειών, ακόμα και σε περιστατικά που δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα, θέτουν επί τάπητος σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ενδεχόμενο εμβολιασμού ατόμων με «τρίτη» δόση εμβολίου. Μια προοπτική που προκαλεί ήδη αντιδράσεις και που αναγκάζει τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και τα κράτη μέλη να καταστρώνουν πλάνο δράσης προς υπερπήδηση των εμποδίων που θα συναντήσουν. Στην Κύπρο είναι πιθανό το ενδεχόμενο πρόσωπα που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις να κληθούν και για τρίτη, και όπως πληροφορείται η «Κ» από πηγές των Βρυξελλών, μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένεται να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούν βέβαιο πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα επεκταθεί από το φθινόπωρο. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν πως από την 1η Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με την «τρίτη» δόση. Οι ίδιες πηγές αποφεύγουν να προσδιορίσουν την επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος υπό τον τίτλο «τρίτη» δόση, για λόγους διαχείρισης των αντιδράσεων αλλά και για πρακτικούς που έχουν να κάνουν με όσους έχουν λάβει μονοδοσιακό εμβόλιο. Χωρίς να έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, όλα δείχνουν πως θα πρόκειται για μια ενισχυτική δόση και ο εμβολιασμός του πληθυσμού δεν θα είναι καθολικός. Όπως είχε γράψει εγκαίρως η ηλεκτρονική «Κ» την περασμένη εβδομάδα, ο προσανατολισμός σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι να γίνει μια κατηγοριοποίηση του πληθυσμού που θα κληθεί να λάβει την «τρίτη» ή ενισχυτική δόση.

Στην παρούσα φάση η όλη διαδικασία, όπως πληροφορείται η «Κ», βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης των δεδομένων από τις ρυθμιστικές αρχές των κρατών μελών. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί, αν κάποιο κράτος μέλος κινηθεί αυτόνομα, όπως η Γαλλία και Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει το επόμενο διάστημα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) τις απόψεις τους για να καθοριστεί ο οδικός χάρτης εμβολιασμού. Η «τρίτη» ή ενισχυτική δόση θα αφορά αποκλειστικά και μόνο ανοσοκατεσταλμένους ή άτομα με άλλα υποκείμενα νοσήματα, που πιθανόν τα εμβόλια που έλαβαν να μην τους δημιούργησαν την επιθυμητή ανοσιακή προστασία του οργανισμού απέναντι στη μετάλλαξη του ιού Δέλτα. Αυτό το οποίο απορρίπτεται από αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές είναι ότι η επιπλέον δόση προορίζεται αποκλειστικά για υπερήλικα άτομα. Στην Κύπρο στις συζητήσεις που διεξάγονται, στη λίστα όσων θα επανεμβολιαστούν συγκαταλέγονται και οι διαμένοντες σε κλειστές δομές.

Τα δεδομένα

Εκτός από τον ΕΜΑ και τον ECDC, στοιχεία από ευρωπαϊκής πλευράς έχουν ζητηθεί από το Ισραήλ αλλά και τις εταιρείας Pfizer και Moderna. Τα στοιχεία θα τεθούν στη διάθεση των ρυθμιστικών αρχών των κρατών μελών, προκειμένου αυτά να καταλήξουν στις τελικές αποφάσεις. Αυτό το οποίο τονίζεται και θεωρείται σημαντικό είναι πως όποιες και αν είναι οι απόψεις του EMA και του ECDC, αυτές δεν είναι δεσμευτικές για τα κράτη μέλη. Στη λογική αυτή παρακολουθείται και η πρακτική του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο ενώ αρχικά αποφάσισε πως θα προχωρούσε σε καθολικό εμβολιασμό με νέα δόση εμβολίου, στη συνέχεια αναθεώρησε κάνοντας λόγο για ενισχυτική και για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Πέρα από το γενικό πλαίσιο που έχει τεθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε τοπικό επίπεδο οι σχετικές διεργασίες που έχουν ξεκινήσει για την αναγκαιότητα ή όχι νέας δόσης, επικεντρώνονται σε τρεις παράγοντες. Πρώτο, το ερχόμενο φθινόπωρο θα έχει συμπληρωθεί η δεκάμηνη, με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία, προστατευτική ανοσία της ομάδας του πληθυσμού που εμβολιάσθηκε αρχές του τρέχοντος έτους. Δεύτερο, αναμένεται έξαρση της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα και σε συνδυασμό με τη συμπλήρωση του δεκάμηνου τείχους ανοσίας, κάποιες ομάδες του πληθυσμού, πιθανόν να χρήζουν ενίσχυσης και παράτασης της ανοσίας. Τρίτο, η επιστημονική κοινότητα ένεκα της μετάλλαξης Δέλτα αναμένει και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, κάτι που δημιουργεί την ανάγκη έγκαιρης προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού για τον εμβολιασμό. Ένας επιπρόσθετος παράγοντας που λειτουργεί πιεστικά για την αναγκαιότητα επιπρόσθετης δόσης εμβολίου και που διερευνάται, είναι κάποια περιστατικά που νόσησαν σοβαρά και κατέληξαν χωρίς να έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα. Η ομάδα αξιολόγησης των δεδομένων της πανδημίας ψάχνει να εντοπίσει στοιχεία, που να δείχνουν αν προκύπτει θέμα μειωμένης ανοσίας που να ανατρέπει την υπάρχουσα βιβλιογραφία για το τείχος προστασίας των εμβολιασμένων από 9 έως 12 μήνες.

Αντιδρούν οι φοιτητές

Η έναρξη της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς σε συνδυασμό με τα υγειονομικά πρωτόκολλα προκαλεί ήδη πληθώρα συζητήσεων, χωρίς επί του παρόντος να διαφαίνεται διάθεση μετωπικής σύγκρουσης, κυρίως για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Στις πανεπιστημιακές δομές η κατάσταση παραμένει έκρυθμη ενώ στις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης διαφαίνεται διάθεση συναινετικών επιλογών. Η πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει ποσοστό παρουσίας 80% με μοριακά τεστ και πιστοποιητικά νοσηλείας τριών μηνών, βρίσκει σύμφωνες τις πανεπιστημιακές αρχές, όχι όμως και τις φοιτητικές οργανώσεις οι οποίες αντιδρούν. Οι τελικές αποφάσεις για τα πανεπιστήμια ενδεχομένως να ληφθούν στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα, το αργότερο τη μεθεπόμενη. Στις υπόλοιπες βαθμίδες οι αντιδράσεις που καταγράφονται αφορούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι πως το υπουργείο Υγείας δεν φαίνεται να επιμένει.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση