ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:55
 

«Οχι» από τον ΠΙΣ στο ΓεΣΥ

Το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος με ομόφωνη απόφαση, καλεί τους γιατρούς να μην συμμετάσχουν στο προτεινόμενο σχέδιο

Newsroom K

Το Συμβούλιο του Ιατρικού Σώματος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) καλεί τα μέλη του Συλλόγου να μην συμμετάσχουν στο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), κάνοντας λόγο για «σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί ο προτεινόμενος σχεδιασμός ως προς την ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ασφάλειας των ασθενών».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΙΣ υπενθυμίζει πως το Συμβούλιο του Ιατρικού Σώματος είχε λάβει ξεκάθαρη εντολή στη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ στις 27 Οκτωβρίου 2018 για τις προϋποθέσεις συμμετοχής των ιατρών στο προτεινόμενο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ).

Προσθέτει ότι "ως οφείλαμε με καλή πίστη προσήλθαμε στο διάλογο στη βάση αυτών των προϋποθέσεων" και ότι κατά τις συναντήσεις που είχαμε με το Υπουργείο Υγείας, τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «παρά τις επιμέρους συγκλίσεις δυστυχώς επί της ουσίας οι διαφορές παρέμειναν ενώ η συνολική ανταπόκριση στα βασικά αιτήματά μας ήταν αρνητική».

«Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα που έχουν συζητηθεί μέχρι σήμερα και κυρίως τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί ο προτεινόμενος σχεδιασμός ως προς την ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ασφάλειας των ασθενών, το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος με ομόφωνη απόφαση του, καλεί τους γιατρούς να μην συμμετάσχουν στο προτεινόμενο σχέδιο», αναφέρεται.

Σημειώνεται τέλος πως ο ΠΙΣ παραμένει προσηλωμένος στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας καθώς και στην προστασία του ιατρικού λειτουργήματος και της αξιοπρέπειας των γιατρών.

Τι δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ΠΙΣ

Για την απόφασή τους να μην συμβληθούν τα μέλη του ΠΙΣ με το ΓεΣΥ, αλλά και για την χθεσινοβραδινή συνεδρία του ΠΙΣ, τοποθετήθηκε ο Εκπρόσωπος του Βάσος Οικονόμου.

Σε δηλώσεις του το πρωί στο Πρωινό Δρομολόγιο του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, ανέφερε ότι η συνεδρία του ΠΙΣ κράτησε πέντε ώρες και σε αυτή υπήρξε έντονη συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων, διαφωνίες «και καταλήξαμε τελικά ότι ως ηγεσία του ΠΙΣ, έπρεπε να πάρουμε καθοδηγητική θέση προς τα μέλη μας και εννοείται ότι ο κάθε γιατρός θα αποφασίσει σύμφωνα με την επάρκεια του, την συνείδηση του, το ήθος του, την δεοντολογία του και την κοινοοικονομική του κατάσταση», όπως είπε.

Παράλληλα τόνισε πως «το ζητούμενο για εμάς δεν είναι η εφαρμογή του ΓεΣΥ, αλλά η επιτυχία του και με τα σημερινά δεδομένα δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει» επισημαίνοντας παράλληλα ότι αναμένεται η αντίδραση της πολιτείας. «Κανένας συνάδελφος δεν θα στοχοποιηθεί εάν επιλέξει να συμμετέχει στο ΓεΣΥ», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το μήνυμα του πρόεδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου στα μέλη του συλλόγου αμέσως μετά τις διήμερες συναντήσεις στο Προεδρικό, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρία και «δεν πρόκειται να διασπαστούμε και να βγάλουμε προς τα έξω τι απόφαση πήραμε εντός της οικογένειας μας, εάν παρεκτράπηκε ο πατέρας μας ή ένα παιδί. Είναι καθαρά εσωτερικό ζήτημα και θα το χειριστούμε εμείς. Δεν είναι θέμα δημόσιας αντιπαράθεσης εμού και του προέδρου του ΠΙΣ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού

«Καλό είναι να ελεγχούμε τις πηγές μας, πριν βάζουμε τις ειδήσεις. Δεν απεγκλωβίστηκε ο οδηγός, αλλά ...»
Κ  |  11:17

Αβέρωφ σε Άντρο: Δεν βρήκε μια καλή κουβέντα για τον τόπο του

«Όταν μιλούν οι απόφοιτοι της σχολής …Γκαίμπελς να έχετε και τα δυο αφτιά ανοικτά, …για να μπαίνουν οι ...»
Ai Em  |  10:23

Λακκοτρύπης: Προχωρά κανονικά η ανάπτυξη του Αφροδίτη

«Παίξε σωστό παιγνίδι υπουργέ .....»
ΑΚΑ  |  09:45

Διπλωματική εκστρατεία Λευκωσίας για αναχαίτιση ενεργειών της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

«Καλό θα ήταν οι ενέργειες να γίνονται πριν τα γεγονότα και όχι εκ των υστέρων...»
Ένας Πολίτης  |  15:20

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X