ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αλλαγές τραπεζικών προσώπων και το 2021

Hρθε ο νέος ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής, βάζοντας την ψηφιακή μεταμόρφωση της τράπεζας ψηλά στην ατζέντα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οι αλλαγές στα ανώτατα τραπεζικά δώματα συνεχίζουν και το 2021, μετά από ένα –ομολογουμένως– γεμάτο από αλλαγές, 2020. Η πιο πρόσφατη αλλαγή είναι αυτή του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της Ελληνικής Τράπεζας, Oliver Gatzke, ο οποίος αναλαμβάνει –εφόσον εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα– να ηγηθεί της τράπεζας. Είναι ο εκλεκτός γερμανικής καταγωγής του εξωτερικού συμβούλου που προέκυψε από τη διαδικασία εξεύρεσης του προσώπου που θα στελεχώσει την Ελληνική, διαδικασία η οποία διήρκεσε 6 - 7 μήνες και συνολικά τρεις διαφορετικές φάσεις προτάσεων. Το βάρος που έχει στις πλάτες του είναι μεγάλο, αφού και οι οικονομίες και ο τραπεζικός κλάδος έχουν πολλές προκλήσεις ενώπιόν τους. Την ίδια ώρα, το βάρος είναι ακόμα μεγαλύτερο, αφού η θητεία Ιωάννη Μάτση, του πρώην CEO της Ελληνικής Τράπεζας, στέφθηκε με επιτυχία. Κατά τη θητεία του κ. Μάτση από μία μικρή τράπεζα έγινε η μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής τραπεζικής στην Κύπρο, απορροφώντας με επιτυχία το υγιές μέρος του Συνεργατισμού και παρουσιάζοντας κέρδη αρκετών εκατομμυρίων σχεδόν κάθε τρίμηνο. Ο κ. Μάτσης πρόσθετα, άφησε μία τράπεζα, η οποία κεφαλαιακά είναι πολύ ισχυρή και με αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων που εκ του αποτελέσματος δεν την απασχολεί αρκετά. Επί της ουσίας έχει περάσει σε «δεύτερη μοίρα» η αντιμετώπιση των ΜΕΔ που έχει η Ελληνική Τράπεζα και πρώτο στη λίστα φαίνεται να έχει ανέβει η ψηφιακή της μεταμόρφωση. Γι’ αυτό επιλέγει και τον Γερμανό Oliver Gatzke για να ηγηθεί αυτής, με τεχνολογικές περγαμηνές στη δική του θητεία.

Όπως μεταφέρθηκε στην εφημερίδα από την Τράπεζα, ο κ. Gatzke, διαθέτει την τεχνογνωσία και την εμπειρογνωμοσύνη για να ηγηθεί της επιχειρησιακής και ψηφιακής μεταμόρφωσης της Ελληνικής Τράπεζας. Είναι γεγονός, ότι οι τράπεζες στην Κύπρο είναι ψηφιακά πολύ πίσω από άλλα κράτη και μία ώθηση στην τεχνολογική μεταμόρφωση της τράπεζας σίγουρα χρειάζεται η Ελληνική, όπως άλλωστε και όλες όσες τράπεζες επιχειρούν στην Κύπρο. Ο τραπεζικός ανταγωνισμός εντείνεται ακόμα περισσότερο, με τις εταιρείες «fintech» να έχουν εισβάλλει για τα καλά στα τραπεζικά δρώμενα. Όπως σχολιάζουν κατά καιρούς τραπεζικοί κύκλοι στην «Κ» αναφορικά με την ψηφιακή μεταμόρφωση που χρειάζονται οι κυπριακές τράπεζες, όση τεχνολογική αναβάθμιση και να κάνουν, ποτέ δεν θα είναι αρκετή, διότι είναι πολύ πίσω από τράπεζες του εξωτερικού. «Πρέπει να μπορείς να εξυπηρετείς τους πελάτες δίχως να έχεις κόστος, δίχως να υπάρχουν υποκαταστήματα (branches), αφού το πιο πλούσιο τραπεζικό ίδρυμα, είναι αυτό που δεν έχει υποκαταστήματα (branchless)», αναφέρουν σχετικά, συμπληρώνοντας πως «το δεύτερο πιο πλούσιο είναι αυτό που έχει ένα υποκατάστημα (branch), το τρίτο αυτό που έχει δύο υποκαταστήματα (branches) και ούτω καθ’ εξής». Καταλήγουν με το ότι «όσα περισσότερα υποκαταστήματα έχει μια τράπεζα, τόσο πιο φτωχή είναι και με το ότι, πρέπει η κάθε τράπεζα να έχει πελάτες που εξυπηρετούνται μόνοι τους μέσω της υποδομής τους, αξιοποιώντας το σύστημά τους». Επιστρέφοντας πάλι στα τα του κ. Gatzke, διετέλεσε ως ανώτατος οικονομικός διευθυντής και ανώτατος διευθυντής Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής συστημικής Τράπεζας, Hamburg Commercial Bank AG (πρώην HSH Nordbank AG) και επικεντρώθηκε στη χρηματοδότηση, την πληροφορική, την ψηφιοποίηση, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τη διαχείριση εγκαταστάσεων.

Με ομοιότητες και MREL

Ένα σημείο στο βιογραφικό του κ. Gatzke, το οποίο αξίζει προσοχής, είναι πως είχε ενταχθεί στην HSH Nordbank AG το 2013 ως οικονομικός διευθυντής και ακολούθως ως Ανώτατος οικονομικός διευθυντής, συν-επικεφαλής της πρώτης ιδιωτικοποίησης μιας κρατικής Τράπεζας στη Γερμανία σε διεθνείς χρηματοοικονομικούς επενδυτές. Η Ελληνική Τράπεζα μόλις το 2019 κατάφερε να απορροφήσει και να ενσωματώσει επιτυχώς το υγιές κομμάτι της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2018 μεταξύ του κυπριακού κράτους και της ίδιας. Αν και φορτίο είναι βαρύ αυτό που πρέπει να «κουβαλήσει» ο κ. Gatzke για την Ελληνική Τράπεζα, φαίνεται να έχει τα δύο στοιχεία που θα λειτουργήσουν υπέρ του, όπως αυτό της τεχνολογικής εμπειρίας και μιας τράπεζας που απορροφά μία άλλη. Ωστόσο, προκύπτει και ένα τρίτο υπέρ από τη δεύτερη διαδικασία. Μέσα από μία διαδικασία απορρόφησης μιας τράπεζας, επιτυγχάνονται γνωριμίες με διεθνείς επενδυτές, όπως επενδυτικών ταμείων τα οποία ενδιαφέρονται να μπουν στο σχήμα, να αγοράσουν κομμάτια των ισολογισμών (προβληματικά δάνεια παραδείγματος χάριν). Το MREL για την άντληση κεφαλαίων, αν και φαντάζει αρκετά μακριά (αφού μετατέθηκε από τους επόπτες για όλα τα ιδρύματα), άλλες τράπεζες του νησιού βολιδοσκοπούν και δεν το βλέπουν και τόσο μακριά, όπως η Τράπεζα Κύπρου. Έτσι, αν υπάρχουν επαφές με διεθνείς επενδυτές από προηγούμενες διαδικασίες, η διαδικασία εξεύρεσης κεφαλαίων για την Ελληνική Τράπεζα ίσως αποδειχθεί λίγο ευκολότερη. Οι απαιτήσεις του MREL θα είναι μια δύσκολη άσκηση για τις τράπεζες και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα όπλα που διαθέτουν για να επιτύχουν.

Με αποχωρήσεις το 2020

Το 2020 χαρακτηρίστηκε από τις πολλές αποχωρήσεις τραπεζικών στελεχών στην Κύπρο, δημιουργώντας βεβαίως τη θέση την οποία πληρώνει ο νέος CEO της Ελληνικής Τράπεζας. Ο χορός των αποχωρήσεων ξεκίνησε από την αποχώρηση στις αρχές του καλοκαιριού του κ. Νίκο Μιχαηλά, του πρώην CEO της Δήμητρα Επενδυτική, του μεγαλυτέρου μετόχου της Ελληνικής Τράπεζας. Τον Αύγουστο με διαφορά μερικών ημερών αποχώρησε ο κ. Ιωάννης Μάτσης από την Ελληνική Τράπεζα, αλλά και ο CEO της Astrobank, κ. Κωνσταντίνος Λοϊζίδης. Τη θέση του κ. Μάτση πλήρωσε προσωρινά ο κ. Φοίβος Στασόπουλος, ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων της Τράπεζας. Τη θέση του κ. Λοϊζίδη αντικατέστησε ο κ. Αριστείδης Βουράκης. Στα τέλη Σεπτέμβρη αποχώρησε από την Τράπεζα Κύπρου ο πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλός της, κ. Χριστόδουλος Πατσαλίδης, ενώ μετά υπήρξαν και άλλες τρεις αποχωρήσεις διευθυντικών στελεχών από την Astrobank. Ο λόγος για τους, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γιώργο Άππιο, ο εκτελεστικός διοικητικός σύμβουλος κ. Μάριος Σαββίδης και ο γενικός διευθυντής Corporate Banking & SME Banking, Νεοκλής Νεοκλέους. Η αποχώρηση του κ. Λοϊζίδη συνδέθηκε με την πιθανή πλήρωση της θέσης που άφησε ο κ. Μάτσης και ότι βρισκόταν στην πρώτη φάση της διαδικασίας εξεύρεσης του αντικαταστάτη του κ. Μάτση από τον εξωτερικό Οίκο. Ο κ. Λοϊζίδης, ωστόσο, επικοινώνησε με την «Κ» και ξεκαθάρισε ότι, «ουδέποτε είχε προσφορά εργασίας από την Ελληνική Τράπεζα και ούτε ποτέ έλαβε μέρος σε οποιαδήποτε φάση εξεύρεσης υποψηφίου για τη συγκεκριμένη θέση».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση