ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρήκε προίκα 450 εκατ. για το Helix

Βρέθηκαν τα 450 εκατ. που αναζητούσε η Apollo μετά το «όχι» των Ευρωπαίων για να τα δώσει η ίδια η Τράπεζα Κύπρου

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Τον Αύγουστο του 2018 η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε πως συμφώνησε να πωλήσει δάνεια 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Apollo Global Management, με τα 2,7 δισεκατομμύρια εξ αυτών να είναι Μη Εξυπηρετούμενα. Το τίμημα της πώλησης ήταν στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως, μόνο τα 450 εκατ. ευρώ κατέβαλε η Apollo στην Τράπεζα Κύπρου.

Τα υπόλοιπα 400 δάνεισε η Pimco στην Apollo, ενώ για τα εναπομείναντα 450 εκατ. ευρώ είχε πρόθεση η ίδια η Τράπεζα Κύπρου να τα δανείσει στην Apollo για να ολοκληρωθεί πράξη. «Η Τράπεζα προτίθεται να επενδύσει ποσό ύψους 450 εκατ. στο ομολογιακό δάνειο (senior debt) σε σχέση με αυτή τη συναλλαγή, γεγονός που υπόκειται σε εποπτική έγκριση», αναφερόταν χαρακτηριστικά στην έκθεση που συνόδευε την ανακοίνωση της πώλησης δανείων. Κάτι τέτοιο δεν έγινε κατορθωτό, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έθεσε βέτο.

Όπως υποστήριξε η ΕΚΤ, δεν γίνεται με αυτό τον τρόπο σωστή μείωση ρίσκου (de-risking), άρα και η Τράπεζα είχε κινήσει διαδικασίες για να εξεύρουν από κοινού τα χρήματα μαζί με την Apollo. Υπήρξε μία δυστοκία στο όλο πλάνο, αφού μέχρι και πριν μία εβδομάδα δεν είχαν βρεθεί τα χρήματα. Ωστόσο, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι τελικά βρέθηκε το ζητούμενο – υπολειπόμενο «450άρι», το οποίο προέκυψε φυσικά από κοινοπρακτικό δάνειο. Τα δύο μεγάλα ονόματα που προχώρησαν στο δανεισμό της Apollo είναι η Barclays και η Nomura.

Το όλο εγχείρημα της πώλησης του χαρτοφυλακίου των 2,8 δισ. δανείων με τα 2,7 δισ. να είναι Μη Εξυπηρετούμενα στην Apollo, έπειτα από 8 μήνες θα γίνει πραγματικότητα. Αρχικός σκοπός για το εν λόγω πλάνο του Helix ήταν να μεταφερθούν σε μια εταιρεία εξυπηρέτησης δανείων που θα εξαγοραστεί από την Apollo και θα την λειτουργούσε η ίδια η Apollo εντός Μαρτίου. Εν τέλει, μετά την καθυστέρηση με το κοινοπρακτικό δάνειο, η λειτουργία της εταιρείας θα γίνει εντός Απριλίου, με πιθανότερες ημερομηνία στο πρώτο δεκαήμερο του μηνός.

Η συμφωνία μεταξύ Τράπεζας Κύπρου και Apollo προνοεί την μεταφορά 114 υπαλλήλων στην συγκεκριμένη εταιρεία για να εξυπηρετήσουν τα δάνεια που απέκτησε η Apollo, προερχόμενη από την ομάδα της Τράπεζας Κύπρου που ηγείται ο Nick Smith και που ειδικεύεται στην εξυπηρέτηση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (η ομάδα του Nick Smith προϋπήρχε της Pepper, δηλαδή του εξωτερικού servicer που προσελήφθη για να μειώσει τα ΜΕΔ της η Τράπεζα και λειτουργούν πλέον παράλληλα). Ο χώρος που θα στεγαστεί το τμήμα αυτό θα είναι κτήριο που έχει στην κατοχή της η Τράπεζα Κύπρου. Η πώληση του πακέτου των ΜΕΔ αφορά χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από 14 χιλιάδες και πλέον δάνεια σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εξασφαλίζονται με κάτι περισσότερο από 9 χιλιάδες ακίνητα.

Το δανειακό χαρτοφυλάκιο που αγόρασε η Apollo είναι φυσικά σε χαμηλότερη τιμή από τη συμβατική αξία των δανείων, αξία που ανέρχεται στα 5,8 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα Κύπρου είχε πωλήσει ένα μικρό πακέτο δανείων στην CDBBank ύψους 22 εκατ. ευρώ εντός του 2017, στη συνέχεια προχώρησε στην πώληση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και προσφάτως πώλησε άλλο ένα μικρό πακέτο ύψους 33,7 εκατ. ευρώ στην APS, την εταιρεία που εξυπηρετεί τα δάνεια της Ελληνικής Τράπεζας. Αναλυτικότερα, όπως περιγράφει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για το project ονόματι «Velocity», που αφορά δάνεια συμβατικής αξίας 245 εκατ. ευρώ, αλλά με την καθαρή τους αξία να ανέρχεται στα 33,7 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα έχει δηλαδή διαγράψει – λάβει προβλέψεις για το 86% της αξίας τους. Το πακέτο δανείων αποτελείται από 9,7 χιλιάδες δανειολήπτες με μέσο ποσό συναλλαγής τις 12,5 χιλιάδες ευρώ (8,8 χιλ. ιδιώτες και 900 μικρομεσαίες επιχειρήσεις).

Παρ’ όλες τις κινήσεις μείωσης των μη εξυπηρετούμενών της καθώς και τις κινήσεις που κάνει με το ειδικό τμήμα ακινήτων της τη Remu, για την Τράπεζα Κύπρου παραμένει ο μεγάλος όγκος δανείων που έχει στην κατοχή της.

Προβλέψεις πάνω 10%

Μεγάλος πονοκέφαλος για τις τράπεζες είναι τα αδιάθετα ακίνητα που έχουν στους ισολογισμούς τους και αποκτήθηκαν μέσω της ανταλλαγής χρέους προς ακίνητα (debt to asset) ή μέσω εκποιήσεων. Αν και το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην Τράπεζα Κύπρου αλλά σε όλες τις τράπεζες της Κύπρου που έχουν αποκτήσει ακίνητα, ωστόσο εστιάζεται σε αυτήν ως το «μεγαλύτερο γαιοκτήμονα».

Υπενθυμίζεται πως, η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει ακίνητα ύψους 1,55 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιό της, ακόμα και μετά την πώληση του fund που είχε «παρκάρει» ακίνητα λογιστικής αξίας 166 εκατ. ευρώ, ονόματι Cyreit Variable Capital Investment Company και πώλησε στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Όπως πληροφορείται η «Κ», η Κεντρική Τράπεζα σε συνεννόηση με τους επόπτες έχουν ζητήσει ήδη από τις τράπεζες που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους ακίνητα τα οποία επί της ουσίας «έχουν αποτύχει» να τα πωλήσουν εντός 3 χρόνων, να ανεβάσουν τις προβλέψεις τους γι΄ αυτά. Το ποσοστό που ζητά η Κεντρική και είναι υπό διαπραγμάτευση ακόμα ώστε να ανεβάσουν οι τράπεζες τις προβλέψεις για αδιάθετα ακίνητα, είναι 10%.

Δικαιολογία αυτού, το ακίνητο που αποκτήθηκε κατά την διαδικασία του debt to asset πριν τρία χρόνια είναι ότι είχε μία «χ» τιμή και με την πάροδο του χρόνου πλέον έχει 10% μείον της «χ» τιμής. Για την Τράπεζα Κύπρου για παράδειγμα, τα αδιάθετα ακίνητα που έχουν παρέλθει και τα 3 χρόνια αξιοποίησής τους, ανέρχονται σε 150 – 200 εκατ. ευρώ. Για τις άλλες τράπεζες το ποσό είναι σίγουρα μικρότερο, αλλά είναι ένα πρόβλημα που έχουν ενώπιόν τους και πρέπει να λάβουν επιπρόσθετες προβλέψεις.

Επίσημα ρίχνεται και στην πώληση δανείων η Ελληνική

Η «Κ» είχε γράψει πως η Ελληνική Τράπεζα εντός του 2019 θα πωλήσει δάνεια ύψους 1 δισ. Πλέον στο ενημερωτικό της δελτίο που απευθύνεται στους επενδυτές για την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου 150 εκατ. ευρώ, αναφέρει πως όπως και με την πώληση του χαρτοφυλακίου ΜΕΔ στην B2Kapital και σύμφωνα με τη στρατηγική της για τα ΜΕΔ, αξιολογεί κατά πόσο επιπρόσθετες πιθανές πωλήσεις χαρτοφυλακίων ΜΕΔ θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη μείωση των προβληματικών της δανείων. Στο πλαίσιο αυτό, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, η Τράπεζα έχει ξεκινήσει ένα στάδιο προετοιμασίας για να επανεξετάσει τη βιωσιμότητα διαφόρων μεθόδων μείωσης ΜΕΔ, με στόχο τον εντοπισμό της επιλογής που ανταποκρίνεται καλύτερα στους στρατηγικούς στόχους της Ελληνικής. Το ποσό που ψάχνει να πωλήσει σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και τις διεργασίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, θα ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ με 1 δισ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X