ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μειώνουν προσωπικό και κόστος οι τράπεζες

Προωθούν σχέδια εθελούσιας αποχώρησης, βελτιώνουν ισολογισμούς και χτίζουν προβλέψεις

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η πανδημία του Covid-19 έδωσε την ευκαιρία στις τράπεζες να επιταχύνουν τις διαδικασίες για διόρθωση διαφόρων προβλημάτων τους, όπως η μείωση κόστους. Η πανδημική κρίση και τα μέτρα τα οποία στηρίζουν οικονομικά τις επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει μία νέα γενιά «εύθραυστων εταιρειών» και την ημέρα που θα αποσυρθούν αυτά τα μέτρα δεν θα μπορέσουν εύκολα να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Είναι γεγονός ότι τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που λειτουργούν με δάνεια, τα οποία έχουν κρατικές εγγυήσεις, με αναστολή δόσεων για δάνεια που έχουν δοθεί τα προηγούμενα χρόνια και επιδοτήσεις του εργατικού τους κόστους. Επειδή όλα συνθέτουν μία οικονομική αλυσίδα συνδεδεμένη με τις τράπεζες, η αποτυχία μίας επιχείρησης θα γίνει αυτομάτως και πρόβλημα της τράπεζας που συνεργάζεται. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες λειτουργούν, τη δεδομένη περίοδο, με διάφορα «δώρα», όπως είναι εποπτικές χαλαρώσεις σε κεφάλαια, καθυστέρηση εφαρμογής του ifrs9 και άλλα. Οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις που εισήλθαν σε αυτή την κρίση με προβλήματα τα οποία δεν ήταν σχετικά με την πανδημική κρίση θα δυσκολευτούν ακόμα πιο πολύ. Υπενθυμίζουμε πως τράπεζες μπήκαν στην κρίση με τα λεγόμενα «legacy» προβλήματα, γεγονός που προβληματίζει και τον Ευρωπαίο επόπτη, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συνεπώς, ναι μεν έχει δοθεί ξεκάθαρα το σήμα πως η ΕΚΤ θα συνεχίζει να στηρίζει τις τράπεζες επειδή η κρίση αυτή αποδεικνύεται πως έχει λίγο παραπάνω συνέχεια από ό,τι αρχικώς είχε εκτιμηθεί, αλλά πρέπει στο ενδιάμεσο οι τράπεζες να λύσουν προβλήματα που είχαν προ κρίσης. Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι το ψηλό εργατικό κόστος των τραπεζών (cost to income) και εκμεταλλευόμενες την κρίση αυτή, επιταχύνεται η ανάγκη για διόρθωση μερικών εκ των πολλών τους παθογενειών. Το βάρος του κόστους στις τράπεζες στην Κύπρο είναι μεγάλο.

Τα οικονομικά τους αποτελέσματα εξάλλου το αποδεικνύουν κάθε τρίμηνο. Πάνω από το 50% του κόστους των κυπριακών τραπεζών είναι το κόστος του προσωπικού τους, με εξαίρεση το πολύ δύο τράπεζες εντός Κύπρου που έχουν καταφέρει να το συγκρατήσουν περίπου στο 35%. Προς στιγμήν βλέπουμε δύο κατευθύνσεις τραπεζών στην Κύπρο. Εν πρώτοις να μειώσουν το κόστος τους, και δεύτερον να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους ώστε να χτίσουν προβλέψεις για να υποδεχθούν νέα προβληματικά δάνεια που θα δημιουργηθούν. Εκτεθειμένες δεν πρόκειται να αφήσει η ΕΚΤ τις τράπεζες, ωστόσο ο χρόνος που έχει «παγώσει», με τα εποπτικά μέτρα που είναι χαλαρωμένα και με τις αναστολές δόσεων να έχουν σταματήσει την παραγωγή καινούργιων μη εξυπηρετούμενων, έχει δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να μειώσουν κόστος, να εισάξουν τεχνολογία, να βρουν καλύτερα επιχειρηματικά μοντέλα και καινούργιες στρατηγικές.

Τα εθελούσια

Τον τελευταίο μήνα έχουμε δει δύο τράπεζες να προχωρούν σε Σχέδια Εθελούσιας Εξόδου. Συγκεκριμένα, η Alpha Bank Κύπρου έτρεξε ένα –ομολογουμένως- επιτυχημένο σχέδιο, ενώ η Astrobank τη Δευτέρα ανακοίνωσε το δικό της. Και τα δύο αναμένονταν από καιρό, άλλωστε οι αριθμοί των υπαλλήλων τους αυτό έδειχναν.

Στοιχεία από το Σύνδεσμο Τραπεζών δείχνουν πως η Alpha Bank Κύπρου έχει 22 καταστήματα, 25 ATM και 683 υπαλλήλους. Με το τελευταίο Σχέδιο της τράπεζας «πάτησαν το κουμπί» της εξόδου 180 πρόσωπα, με αποτέλεσμα η τράπεζα να έχει πλέον 500 υπαλλήλους. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Τραπεζών, η Astrobank έχει 16 καταστήματα, 17 ATM και 540 άτομα προσωπικό. Όμως, έχει πρόσφατα απορροφήσει την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου), με 9 καταστήματα, 12 ATM και 233 άτομα προσωπικό. Η Astrobank, δηλαδή, έχει πέραν των 770 ατόμων προσωπικό, με σκοπό να έχει θέσει για το Σχέδιο να αποχωρήσουν 100 – 150 άτομα. Το ποσό της αποζημίωσης είναι εξίσου γενναιόδωρο με αυτό της Alpha Bank, αλλά θα δείξει πόσα πρόσωπα θα «πατήσουν το κουμπί».

Θα προχωρήσουν και άλλες;

Ερωτηματικό βεβαίως και για άλλες τράπεζες, μικρότερες ή μεγαλύτερες. Δεν είναι ξεκάθαρες οι αποφάσεις για τις μεγάλες τράπεζες του νησιού, καθώς ενώ αρχικώς είχε διαρρεύσει εντός του καλοκαιριού πως η Ελληνική Τράπεζα θα προχωρούσε με ένα πλάνο (εκτός Σχεδίου Εθελουσίας) μείωσης καταστημάτων, ίσως και υπαλλήλων, πλέον με την αλλαγή του CEO της, έχει αλλάξει εκ νέου ο σχεδιασμός και εξετάζονται ξανά όλες οι προοπτικές. Από την άλλη, η Τράπεζα Κύπρου εντός του 2021 ενδέχεται να τρέξει ακόμα ένα Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης, ακολουθούμενο από εκείνο που είχε «τρέξει» το 2019 και που αποχώρησαν από την Τράπεζα 500 πρόσωπα. Το πώς επηρεάζει όμως αυτή τη στρατηγική η απόφαση για προσφορά επιλογών ευέλικτης εργασίας στην Τράπεζα (απόφαση που ανακοινώθηκε στο προσωπικό τον Αύγουστο του 2020) μέσω Σχεδίων ευέλικτης εργασίας, θα αποδειχθεί στο επόμενο διάστημα.

Πρώτη εκταμίευση 250 εκατ. ευρώ

Λόγος γίνεται για στήριξη της απασχόλησης στην Κύπρο και των επιχειρήσεων μέσω των κυβερνητικών προγραμμάτων. Πώς γίνεται αυτό όμως; Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Τρίτη 17 Νοεμβρίου την εκταμίευση 250 εκατ. ευρώ προς την Κύπρο από το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης. «Σήμερα η Κύπρος θα λάβει 250 εκ. ευρώ από το SURE, το εργαλείο της ΕΕ που βοηθά τους ανθρώπους να συνεχίζουν να εργάζονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Συνολικά, η Κύπρος θα λάβει 479 εκατ. ευρώ από το SURE. Η Ευρώπη στέκεται δίπλα σου», δήλωσε με προσωπική της ανάρτηση η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, όπως αναφέρει από τις Βρυξέλλες το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αναλυτικότερα, το σύνολο των χρημάτων που δικαιούται η Κύπρος είναι συνολικά 480 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά η Κομισιόν εκταμιεύει 14 δισεκατομμύρια ευρώ σε εννέα χώρες της ΕΕ στη δεύτερη δόση χρηματοδοτικής στήριξης στα κράτη μέλη βάσει του μέσου SURE. Το Πρακτορείο αναφέρει πως η Κροατία έλαβε 510 εκατ. ευρώ, η Κύπρος 250 εκατ. ευρώ, η Ελλάδα 2 δισ. ευρώ, η Ιταλία επιπλέον 6,5 δισ. ευρώ, η Λετονία 120 εκατ. ευρώ, η Λιθουανία 300 εκατ. ευρώ, η Μάλτα 120 εκατ. ευρώ, η Σλοβενία 200 εκατ. ευρώ και Ισπανία επιπλέον 4 δισ. ευρώ.

Έντυπη Έκδοση 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X