ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρώτα πέναλτι για τα ακίνητα τραπεζών

Όταν μένουν απούλητα πέραν του χρονικού διαστήματος που ορίστηκε, τότε συμπεριφέρονται ως ΜΕΔ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οι κυπριακές τράπεζες «αρχίζουν να πληρώνουν» την ευρεία χρήση της ανταλλαγής χρέους προς ακίνητα (debt to asset), βάζοντας προβλέψεις πλέον και στα αδιάθετα ακίνητα. Η ευλογία της μεθόδου της ανταλλαγής χρέους προς ακίνητη περιουσία που χρησιμοποιήθηκε από όλες τις τράπεζες της Κύπρου και έτσι κατόρθωσαν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους από το υψηλό των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ, γυρνάει ωστόσο «μπούμερανγκ» για τις τράπεζες.

Το ανώτατο χρονικό διάστημα που μπορούν να έχουν στην κατοχή τους τα ακίνητα που αποκτήθηκαν μέσω αυτής της πρακτικής είναι τα τρία χρόνια, ενώ στην περίπτωση που δεν καταφέρουν οι τράπεζες να πωλήσουν την περιουσία που απόκτησαν, αποστέλλουν επιστολή προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και λαμβάνουν κάποια μικρή περίοδο παράτασης που δεν μπορεί να είναι πάνω από 1-2 χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Τράπεζα Κύπρου και τα αποτελέσματα που παρουσίασε για το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Αναλύοντας τα αποτελέσματά της, βλέπουμε πως έλαβε προβλέψεις ύψους 21 εκατ. ευρώ για ακίνητα που δεν πουλήθηκαν ως έπρεπε, πρακτική που μάλλον θα αρχίσει να εφαρμόζεται και άλλες τράπεζες που έχουν επενδύσει πάνω στο «debt to asset». Όσο περνά ο χρόνος και τα ακίνητα τα οποία αποκτήθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής χρέους προς ακίνητα και δεν έχουν διατεθεί στο προκαθορισμένο από τους επόπτες χρονικό διάστημα (3 χρόνια με μικρές εξαιρέσεις), τότε στα βιβλία της τράπεζας αρχίζουν να συμπεριφέρονται ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι ανεξάρτητο γεγονός από την εκτίμηση που γίνεται από έναν ανεξάρτητο εκτιμητή και δεν έχει καμία σχέση με τις αξίες της γης και πώς μπορεί να αναπροσαρμοστούν. Τιμωρείται η τιμή λόγω μη ρευστοποιησιμότητας του ακινήτου. Επί της ουσίας, οι επόπτες αναφέρουν στις τράπεζες πως αν η τράπεζα ήταν να πωλήσει τα εν λόγω ακίνητα για τα οποία έχουν μείνει πάνω από τρία χρόνια στη δικαιοδοσία της, θα το είχε πράξει. Άρα, υπάρχει δυστοκία για να πωληθεί και άρα πρέπει να μπει ένα «πέναλτι» γι’ αυτά. Το ζήτημα δεν είναι η Τράπεζα Κύπρου, παρά το ότι αν εστιάσουμε στα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου του 2020 λήφθηκαν 25 εκατ. ευρώ προβλέψεις πάνω στο δανειακό χαρτοφυλάκιο (ΜΕΔ) και 21 εκατ. πάνω στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Αφού άρχισε αυτή η διαδικασία, τότε και οι άλλες τράπεζες θα πρέπει να προσέξουν και να σπεύσουν να πουλήσουν ακίνητα που περιήλθαν στην κατοχή τους για να μην αρχίσουν λαμβάνουν ζημιές πάνω σε αυτά.

Η Τράπεζα Κύπρου ήταν πρωτοπόρος στην Κύπρο αναφορικά με τη διαδικασία της ανταλλαγής χρέους προς ακίνητη περιουσία και μετά ξεκίνησαν όλες οι άλλες οι τράπεζες να χρησιμοποιούν το ακρωνύμιο «DTA». Οπότε είναι λογικό να εμφανίζονται αυτές οι «επιπτώσεις» πάνω στην τράπεζα της Αγίας Παρασκευής. Το θέμα είναι πλέον αν ξεκινήσει ένα σερί προβλέψεων πάνω στα χαρτοφυλάκια ακινήτων των τραπεζών, κάτι που δεν γινόταν μέχρι στιγμής και βλέπαμε προβλέψεις κυρίως πάνω στο χαρτοφυλάκιο των δανείων (ΜΕΔ). Το κάδρο συμπληρώνει το γεγονός πως παλαιότερα είχε σταλεί επιστολή όπου αποτυπωνόταν ο προβληματισμός των Ευρωπαίων εποπτών με την πρακτική των τραπεζών να λαμβάνουν ακίνητα έναντι του χρέους και πώς θα τα διαχειριστούν ορθώς οι τράπεζες.

Eρχονται και άλλα ακίνητα;

Η πανδημία έχει επαναφέρει τη συζήτηση αναφορικά με την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, αφού και οι μισθοί, και οι θέσεις εργασίας αναμένεται να πιεστούν προς τα κάτω (εάν δεν έγινε ήδη). Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου σε επίσημη θέση της στο οικονομικό δελτίο υπογραμμίζει πως αναμένεται αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο μετά την παρέλευση του μορατόριουμ των δόσεων των δανείων, μέτρο που έχουν αξιοποιήσει πολλοί πολίτες που διαμένουν νομίμως στη χώρα. Το μέτρο σταματά την 31η Δεκεμβρίου. Ως γεγονός, η αύξηση των ΜΕΔ θα φέρει αναγκαστικά στο προσκήνιο τα όπλα που έχουν οι τράπεζες στη διάθεσή τους, όπως είναι αυτό της ανταλλαγής χρέους προς ακίνητη περιουσία, εργαλείο που όπως αποδείχτηκε δουλεύει και μειώνει τα ΜΕΔ. Το ζήτημα είναι πλέον πως θα χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο που είναι ικανό να ανακόψει την αύξηση των ΜΕΔ και πώς θα διοχετεύσουν στην αγορά τα εν λόγω ακίνητα ώστε να μην μείνουν στα βιβλία τους για αρκετά χρόνια και έρθουν «μπούμερανγκ».

Επιτυχημένη η διαχείριση

Μέθοδος η οποία λειτούργησε καταλυτικά για πολλά ακίνητα των τραπεζών τα οποία έχουν περιέλθει στην κατοχή τους μέσω αυτής της μεθόδου, ήταν το νομοσχέδιο του 2017 που τους έδωσε τη δυνατότητα να τα αξιοποιούν, να τα ενοικιάζουν και να αποπερατώνουν όποια είναι ημιτελή. Πριν από αυτό το νομοσχέδιο, οι τράπεζες είχαν περιορισμούς στην κατοχή τους και τους απαγόρευε την όποια άσκηση των εμπορικών τους δραστηριοτήτων σε σχέση με αυτά. Όπως είχε καταγράψει σε σχετικό ρεπορτάζ τότε μιλώντας με τραπεζικές πηγές, θα εισαγόταν η πρακτική ενοικίασης του ακινήτου, είτε είναι εμπορικό, κατάστημα, κατοικία, ξενοδοχείο, ή ακόμα και στον αρχικό οφειλέτη, χωρίς όμως να χρειάζεται κάποια έγκριση από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου. Με την ενοικίαση, έχει δοθεί η δυνατότητα στο Ίδρυμα να λαμβάνει κάποιο εισόδημα από το ακίνητο μέχρι να ολοκληρωθεί κάποια διαδικασία πώλησης, ενώ επέτρεψαν στα Ιδρύματα να καλυφθούν πιθανά έξοδα που αφορούν τέλη, φορολογία και έξοδα συντήρησης, αλλά και να προστατευτούν τα ακίνητα από φυσικές φθορές ή άλλου είδους ζημιές.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X