ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι επενδυτές φεύγουν και η λίρα πέφτει

Η τρομοκρατία και η πολιτική κρίση διώχνουν τους επενδυτές από την Τουρκία

Kathimerini.gr

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πιέζεται από τον Ερντογάν να μειώσει το κόστος του δανεισμού για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, ενώ οι επενδυτές ζητούν να αυξηθούν τα επιτόκια για να ανακοπεί η πτώση του τουρκικού νομίσματος.

Ο αποθαρρυντικός συνδυασμός τρομοκρατίας και πολιτικής κρίσης διώχνει τους επενδυτές από την Τουρκία. Η γειτονική χώρα εγκαταλείπεται, έτσι, από το ξένο κεφάλαιο σε μια στιγμή που αυτό επιστρέφει σε όλες τις άλλες αναδυόμενες οικονομίες. Αποτέλεσμα είναι η συνεχιζόμενη διολίσθηση της τουρκικής λίρας. Μετά την πτώση 17% που σημείωσε συνολικά το 2016, το νόμισμα της Τουρκίας εξακολουθεί να υποχωρεί και από τις αρχές του 2017 έχει υποτιμηθεί επιπλέον 4,7%.

Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα βρίσκεται για μία ακόμη φορά υπό διπλή πίεση. Οι επενδυτές ζητούν να αυξηθούν τα επιτόκια ώστε να ανακοπεί η πτώση του νομίσματος, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος την πιέζει να μειώσει το κόστος του δανεισμού για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.

Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, επενδυτικοί οίκοι επιστρέφουν σε χώρες που μαστίζονται από τη διαφθορά, όπως η Νότιος Αφρική και η Βραζιλία, αλλά επιμένουν πως οι κίνδυνοι και τα δεινά της Τουρκίας δεν συγκρίνονται με καμιάς άλλης αναπτυσσόμενης οικονομίας.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, στέλεχος της γαλλικής επενδυτικής Amundi, δηλώνει ότι διαβλέπει πολύ μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες στις άλλες αναδυόμενες οικονομίες, όπως της Βραζιλίας, της Ρωσίας και της Ινδονησίας, όπου η πολιτική και οικονομική κατάσταση έχει αλλάξει προς το θετικό, κάτι που δεν ισχύει για την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, τα ομόλογα του τουρκικού Δημοσίου, που είναι σε δολάρια, σημειώνουν την τρίτη χειρότερη απόδοση κρατικού χρέους μετά τα ομόλογα δύο αφρικανικών χωρών, της Μπελίζ και της Μοζαμβίκης.

Η γειτονική χώρα απομονώνεται, έτσι, από τις άλλες αναδυόμενες αγορές, τις «πέντε εύθραυστες», όπως χαρακτηρίστηκαν προ τριών ετών ως οι πλέον ευάλωτες στην αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων και την ενίσχυση του δολαρίου, τους παράγοντες δηλαδή που προσελκύουν τους επενδυτές στις ΗΠΑ.

Ηταν η μοναδική εξ αυτών που δεν κατάφερε να περιορίσει τα ελλείμματά της, τα οποία και ευθύνονται για τη μεγάλη εξάρτησή της από το ξένο κεφάλαιο. Μιλώντας στους F.T., αναλυτές της Deutsche Bank δηλώνουν πως δεν βλέπουν για ποιον λόγο να αγοράσουν τουρκικές μετοχές που έχουν απόδοση πολύ χαμηλότερη από τον δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών.

Εκτός από ορισμένες μεμονωμένες μετοχές, όπως της τράπεζας Akbank, της εταιρείας αεροδρομίων TAV Airports και της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Turkcell, αναλυτές προβλέπουν πτώση των τουρκικών μετοχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση