ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αβεβαιότητα εκ νέου λόγω εκποιήσεων

Προς αναβολή για 350.000 ευρώ – Σχοινοβατεί η χώρα μεταξύ σκουπιδιών και αξιόχρεου

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω οι προειδοποιήσεις τραπεζών, υπουργείου Οικονομικών και Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί οικονομική αβεβαιότητα από το νέο «σκάλισμα» του πλαισίου των εκποιήσεων, καθώς και μία περαιτέρω αναβολή του Νόμου μέχρι την 31η Οκτωβρίου. Αν και η νέα σύνθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Επιτροπής Οικονομικών –σύμφωνα με λόγια των ανωτέρω- είναι αρκετά πιο συνεργάσιμη από την προηγούμενη, επιζητά την αναβολή των διαδικασιών εκποίησης, αλλά σε δεύτερο χρόνο και αλλαγή πάνω στον υφιστάμενο Νόμο, αποδυναμώνοντάς τον. Οι κίνδυνοι που διαβλέπουν τράπεζες, υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα από αλλαγές στο πλαίσιο για ακόμα μία φορά είναι πολλοί και συνοψίζονται σε περισσότερες προβλέψεις από τις τράπεζες πάνω στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους (άρα και κεφάλαια βάσει των επικείμενων stress test του Σεπτεμβρίου). Επίσης, διαβλέπουν πιθανή υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τους Οίκους Αξιολόγησης κατά το φθινοπωρινό πακέτο αξιολογήσεων, αλλά και εξίσου σημαντικό το να απολέσει η Κύπρος την αξιοπιστία της προς το επενδυτικό κοινό παγκοσμίως. Κάνοντας αναφορά στην πραγματικότητα, η Κύπρος δεν έχει να παρουσιάσει οτιδήποτε άλλο εκτός από αξιοπιστία (credibility) στο διεθνές επενδυτικό κοινό, καθώς το μέγεθός της δεν της επιτρέπει κάτι άλλο. Θέλοντας να διακωμωδήσουν όσο μπορεί εξάλλου να γίνει διακωμώδηση του γεγονότος, οι επενδυτές ρωτούν τις τράπεζες ποιες αλλαγές θα γίνονται κάθε μήνα στο πλαίσιο των εκποιήσεων, καθώς από το 2018 που έγινε η μεγάλη αυστηροποίησή του, γίνονται συνεχώς προσπάθειες για «ξεδόντιασμά» του από τη Βουλή. Έχει δοθεί λανθασμένη εντύπωση για το προφίλ της χώρας και ότι η Βουλή αναλόγως του πολιτικού περιβάλλοντος μπορεί να αλλάζει τους νόμους κατά το δοκούν. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες επισημαίνουν πως όποιες υποθέσεις υπάρχουν που σχετίζονται με τις εκποιήσεις δεν αφορούν σε καμία περίπτωση την περίοδο της πανδημικής εποχής και είναι περιπτώσεις που μπορεί να χρονολογούνται και 10 χρόνια παλαιότερα. Καμία εκποίηση δεν αφορά σε δάνεια που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία, αφορούν περιπτώσεις πριν το 2013, με υφιστάμενη ήδη δικαστική απόφαση. Συμπληρώνουν δε, πως για να προχωρήσει μία εκποίηση, άρα και αυτές που κανονικά θα γίνονταν εάν δεν ίσχυε η αναστολή τους, είναι διαδικασία που έχει αρχίσει από 6 έως και 8 χρόνια κατά μέσο όρο και δεν αφορούν πρώτη κατοικία (κύρια) αξίας μέχρι 350 χιλιάδων ευρώ.

Αναστολή με περιορισμούς

Το σενάριο έχει ως εξής: Μέχρι τις 31 Ιουλίου βρίσκεται σε ισχύ η αναστολή των εκποιήσεων που αφορά κύρια κατοικία αξίας μέχρι 500 χιλιάδες ευρώ, αγροτεμαχίων μέχρι 250 χιλιάδων ευρώ καθώς και επαγγελματική στέγη πολύ μικρής επιχείρησης που εργοδοτεί λιγότερα από δέκα άτομα προσωπικό και έχει τζίρο ετησίως που δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Βάσει των όσων συζητήθηκαν τη Δευτέρα στην Επ. Οικονομικών και της πρότασης που πιθανώς –βάσει του σεναρίου- να κατατεθεί αύριο (Πέμπτη 8 Ιουλίου) θα ψηφιστεί σίγουρα ξανά η αναστολή για μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021, αλλά όχι για 500 χιλιάδες κατοικία. Θα ψηφιστεί για κατοικία μέχρι 350 χιλιάδων ευρώ, με την αξία των αγροτεμαχίων που θα προστατεύονται να μην είναι 250 χιλιάδων ευρώ, αλλά λιγότερης και αντίστοιχα με τον τζίρο των μικρών εταιρειών. Με την πρόταση για συνέχιση της αναστολής των δόσεων συμφώνησαν όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ, ενώ το ΕΛΑΜ θέλει να προχωρήσει η ιδέα όχι για μέχρι τέλος Οκτωβρίου, αλλά μέχρι τέλος του 2021. Οι τράπεζες, το Υπουργείο και η Κεντρική, από τη μία μιλούν για τους δυνητικούς κινδύνους της απόφασης για αναστολή των εκποιήσεων και από την άλλη για το ότι ένα προσωρινό μέτρο το οποίο ξεκίνησε «στοχευμένα», τείνει να θεωρηθεί μόνιμο και μάλιστα με ένα μεγάλο πεδίο εφαρμογής. Στη συνέχεια, όμως, ό,τι και να ψηφιστεί από τη Βουλή για την αναστολή των εκποιήσεων, είτε για 500 είτε για 350, θα σταλεί για γνώμη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θέση που εκφράζεται και από το Υπουργείο Οικονομικών. Άρα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα υπογράψει το Νόμο για να τεθεί σε εφαρμογή, με πιθανότερο σενάριο να τον αναπέμψει, περιμένοντας όταν επιστρέψει η Βουλή των Αντιπροσώπων από τις θερινές της διακοπές να υπάρχει και στο τραπέζι η απάντηση της ΕΚΤ για την κίνηση της Βουλής. Άρα, μέχρι να εκφέρει γνώμη η ΕΚΤ, δεν πρόκειται να προχωρήσει η αναστολή των εκποιήσεων.

Το ειδικό δικαστήριο

Σαφώς στο θέμα που υπάρχει, εισέρχεται και το θέμα του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο μπορεί να μετατραπεί και ως το τελευταίο καταφύγιο του δανειολήπτη, νομοσχέδιο που υπενθυμίζεται ότι αποσύρθηκε από την Κυβέρνηση πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις βουλευτικές εκλογές. Η πρόταση για τη δημιουργία του ειδικού δικαστηρίου επί της ουσίας θα λειτουργεί τη χρονική στιγμή που θα σταλεί από την τράπεζα η τελευταία επιστολή και που θα δίνονται 45 ημέρες στον δανειολήπτη μέχρι την εκποίηση του ακινήτου του. Σε εκείνο το διάστημα θα μπορεί να προσφύγει ο δανειολήπτης στο ειδικό δικαστήριο και εκείνο θα πρέπει να προχωρά σε αναγνώριση ή μη, του χρέους που βλέπει η τράπεζα και ενδεχομένως να διαφωνεί ο δανειολήπτης. Σε κάθε περίπτωση, εάν γίνει κατορθωτή η δημιουργία του, θα είναι ένα βήμα καλό για τους δανειολήπτες.

Μικροί και ευάλωτοι

Όπως έγινε αναφορά στη Βουλή και συγκεκριμένα τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών, οι πρώτες κατοικίες που έχουν εκποιηθεί μέχρι στιγμής στο σύνολο των εκποιήσεων, αριθμούν τις έξι (6) με μέση αξία τις 550 χιλιάδες ευρώ. Όπως μεταφέρουν οι τράπεζες, αυτό το ποσό καταδεικνύει πως η μέση αξία απέχει πολύ από τις 350 χιλιάδες ευρώ που προστατεύεται, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν και πρόνοιες που προστατεύουν τους δανειολήπτες που είναι πραγματικά ευάλωτοι. Μεταφέρουν πως το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ έχει δημιουργηθεί γι’ αυτό το σκοπό, αναμένεται η εφαρμογή στο πρώτο τρίμηνο του 2022 του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ 2 για ακόμα περισσότερη βοήθεια σε πολίτες που πραγματικά αδυνατούν να δώσουν έστω και μία δόση δανείου, αλλά γίνονται και προσπάθειες για μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε φορέα τύπου «BadBank» που ένας δανειολήπτης θα μπορεί να συνεχίσει να διαμένει στην οικία του, ωστόσο αντί για δόση θα πληρώνει μικρό ενοίκιο.

Ο ρόλος των Funds

Μέσα σε όλη αυτή την υπόθεση που σχετίζεται με τις εκποιήσεις και που σίγουρα θα πρέπει να βρεθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός που να αναγνωρίζει το χρέος και να προχωρούν δίκαια οι εκποιήσεις, μεγάλοι κερδισμένοι παρουσιάζονται τα μεγάλα επενδυτικά ταμεία (funds). Μία ενδεχόμενη αλλαγή στο πλαίσιο των εκποιήσεων, πέρα από τις αναστολές των εκποιήσεων που χρονικά κάποια στιγμή είτε Ιούλιος, είτε Οκτώβριος, είτε Δεκέμβριος θα τελειώσουν, θα φέρει τις τράπεζες σε σημείο που τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους θα αξίζουν πολύ λιγότερο από ό,τι αξίζουν τη σημερινή ημέρα, με τη ζημιά να διαχυθεί σε ολόκληρη την οικονομία. Έτσι, με την πίεση των εποπτών για μείωσή τους που έτσι κι αλλιώς έχουν πιέσεις για να εξαλειφθούν, θα αναγκαστούν να πωληθούν σε πολύ χαμηλότερες τιμές από ό,τι πωλούνται σήμερα. Τα funds στη συνέχεια δεν θα έχουν οποιαδήποτε εποπτική πίεση, θα τα συγκεντρώσουν και μετά θα διενεργούν αυτά τις εκποιήσεις μέσω εταιρειών που έχουν ιδρύσει και δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X