ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλμυρή η φοιτητική ζωή στην Ελλάδα

Οι ακριβές και φθηνές πόλεις για όσους θα μετακομίσουν για σπουδές σε κάποιο ελλαδικό ανώτερο και ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η Ελλάδα ήταν και παραμένει ο πρώτος προορισμός για τους κύπριους φοιτητές, οι οποίοι δεν επιλέγουν τα εγχώρια εκπαιδευτικά ιδρύματα για να συνεχίσουν στις σπουδές τους. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μερικές χιλιάδες κυπρίων φοιτητών – μεταναστών, ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για ένα υπέροχο ταξίδι τεσσάρων χρόνων, χωρίς αστάθμητους παράγοντες που μπορούν να το επιμηκύνουν. «Η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά ένα αξιόπιστο μέρος για τον κάθε Κύπριο φοιτητή, αφού πέρα από τον πανομοιότυπο τρόπο ζωής , τα πανέμορφα τοπία και τη μεγάλη ιστορία της, παρέχει και ένα εξαιρετικό ακαδημαϊκό επίπεδο, το οποίο παρά τα όσα δεινά έχει περάσει η χώρα, κατάφερε να διατηρηθεί και αυτό λέει πολλά», είπε στην «Κ» ο πρόεδρος της Φ.Π.Κ. Πρωτοπορία Γιώργος Οικονομίδης. Ωστόσο, μέχρι να έλθει η ώρα της αναχώρησης, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η διεκπεραίωση των βασικών, όπως ο χώρος διαμονής. Τα τελευταία χρόνια, εκτός από την αύξηση των ενοικίων, παρατηρείται και δυσκολία στην εξεύρεση χώρων διαμονής, τουλάχιστον σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το ενοίκιο, με βάση τις τρέχουσες τιμές στην Ελλάδα, απορροφά το μεγαλύτερο μερίδιο του ετήσιου προϋπολογισμού των σπουδών. Κατά μέσο όρο ένας φοιτητής για τέσσερα χρόνια σπουδών θα καταβάλει από 13- 22 χιλιάδες ευρώ για διαμονή στην Ελλάδα. Εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ακριβότερη πόλη εμφανίζεται να είναι τα Χανιά, με τα ενοίκια να αγγίζουν τα 370 ευρώ το μήνα με τα σπίτια για ενοικίαση προς εξαφάνιση. Λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία που πήραμε από την «Πρωτοπορία», η «Κ» χαρτογράφησε την κατάσταση που επικρατεί από πλευράς διαμερισμάτων αλλά και ενοικίων σε έξι πόλεις της Ελλάδας στις οποίες σπουδάζουν φοιτητές από την Κύπρο

Αθήνα – Πειραιάς

Ο μεγαλύτερος όγκος των κυπρίων φοιτητών στην Ελλάδα, εκ των πραγμάτων, καταλήγει στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που βρίσκονται στην Αθήνα. Το κομμάτι διαμονής και διαβίωσης στην ελληνική πρωτεύουσα έχει αυξημένο βαθμό δυσκολίας. Το βασικό κομμάτι, η διαμονή, είναι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των φοιτητών μιας και η εξεύρεση χώρου είναι δύσκολη. Με βάση την εικόνα, όχι μόνο για την Αθήνα, οι κύπριοι φοιτητές επιλέγουν συγκεκριμένες περιοχές διαμονής. Τέτοιες είναι του Ζωγράφου, οι Αμπελόκηποι και Πανόρμου. Τα κριτήρια επιλογής είναι η απόσταση από το χώρο σπουδών τους ή το σύστημα αστικών συγκοινωνιών, με έμφαση στο Μετρό. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν οι φοιτητές με ιατρικές ειδικότητες, οι οποίοι προτιμούν την περιοχή στο Γουδί για το λόγο ό,τι είναι κοντά τα ιατρικά πανεπιστημιακά εργαστήρια. Στον Πειραιά οι κύπριοι φοιτητές είναι συγκεντρωμένοι στην περιοχή Γρηγορίου Λαμπράκη, ενώ όσοι φοιτούν στην Δυτική Αττική επιλέγουν για διαμονή το Αιγάλεω.

Με βάση στοιχεία από τη φοιτητική παράταξη «Πρωτοπορία», οι τιμές για διαμονή στην Αθήνα κυμαίνονται από 350 ευρώ έως 450 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το τι αναζητεί ο κάθε φοιτητής. Για ένα αξιοπρεπές μονάρι, το ενοίκιο κυμαίνεται από 350 έως 400 ευρώ χωρίς επίπλωση. Με έπιπλα, το μηνιαίο μίσθωμα ανεβαίνει στα 400 έως 450 ευρώ. Στον Πειραιά οι τιμές των ενοικίων σε σχέση με την Αθήνα είναι σαφώς καλύτερες, ωστόσο και εδώ τα τελευταία χρόνια, όπως λένε φοιτητές που διαμένουν εκεί, καταγράφεται μια αυξητική τάση. Για ένα μονάρι στον Πειραιά το μηνιαίο κόστος κυμαίνεται από 280 έως 350 ευρώ χωρίς επίπλωση. 

Εκτός παροικίας

Στην Αθήνα ωστόσο υπάρχουν και άλλες περιοχές που μπορεί κάποιος να εντοπίσει χώρους διαμονής. Με βάση στοιχεία από κτηματομεσίτες στην Ελλάδα σε Παγκράτι, Καλλιθέα, Καισαριανή, η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 393 ευρώ, 377 ευρώ και 338 ευρώ αντίστοιχα, ενώ ένα ακίνητο 71 τ.μ. στο κέντρο διατίθεται προς 383 ευρώ το μήνα.

Θεσσαλονίκη

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, από πλευράς διαμονής, παρουσιάζεται δυσκολότερη και από αυτή της Αθήνας. Για τον εντοπισμό διαμερίσματος, λέγεται ότι χρειάζεται υπομονή. Η πλειονότητα των κυπρίων φοιτητών που σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη διαμένει στην περιοχή Καμάρα έως την Αγία Σοφία. Περιοχές κοντά στα Πανεπιστήμια με μοναδική εξαίρεση το ΤΕΙ που είναι σε μακρινότερη απόσταση. Στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται και το φαινόμενο, κύπριοι φοιτητές να ενοικιάζουν γκαρσονιέρες κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες πόλεις. Οι λόγοι είναι η δυσκολία εντοπισμού χώρου αλλά και οι τιμές. Χωρίς επίπλωση το ενοίκιο για ένα μονάρι είναι στα 400 ευρώ και για ένα δυάρι κυμαίνεται από 500 έως 550 ευρώ. Αν κάποιος τυχερός εντοπίσει μονάρι με έπιπλα το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται στα 450 έως 480 ευρώ. Για γκαρσονιέρες, το ενοίκιο είναι κοντά στο 350 ευρώ το μήνα. Στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται και το εξής φαινόμενο: οι κύπριοι φοιτητές δεν επιλέγουν διαμερίσματα στο ισόγειο για λόγους ασφάλειας.

Πάτρα

Η αχαϊκή πρωτεύουσα είναι μέσα στις επιλογές αρκετών κυπρίων φοιτητών λόγω του Πανεπιστημίου αλλά και του κόστους διαμονής και διαβίωσης. Η Πάτρα, με βάση την εικόνα που υπάρχει, είναι μια συμφέρουσα επιλογή, από οικονομικής απόψεως. Και εδώ οι φοιτητές επιλέγουν για διαμονή το κέντρο της πόλης. Η πλειοψηφία των κυπρίων διαμένει από την πλατεία Αγίου Γεωργίου έως την πλατεία Νόρμαν. Από εκεί το πανεπιστήμιο Πατρών είναι μισή ώρα με τις αστικές συγκοινωνίες. Το πόσο προσιτή είναι η Πάτρα από πλευράς κόστους διαμονής φαίνεται στις τιμές των ενοικίων. Για ένα μονάρι, χωρίς έπιπλα, το ενοίκιο κυμαίνεται από 250 έως 350 ευρώ. Για ένα καλό διαμέρισμα από πλευράς ηλικίας, οι τιμές ξεκινούν από 350 ευρώ το μήνα. Ωστόσο, στην Πάτρα τα περισσότερα διαμερίσματα είναι παλαιά.

Βόλος

Από τις πόλεις που συγκαταλέγονται στην κατηγορία με ικανοποιητικό κόστος διαμονής. Η κυπριακή φοιτητική παροικία του Βόλου διαμένει στο κέντρο της πόλης και στην περιοχή που καθορίζουν οι οδοί Ιάσωνος, Δημητριάδος και Σπυρίδη. Τα Πανεπιστήμια που υπάρχουν είναι σε απόσταση δέκα λεπτών με τα πόδια και μισής ώρας με αστική συγκοινωνία. Το πιο ακριβό ενοίκιο στο Βόλο είναι 300 ευρώ για ένα φοιτητικό δυάρι. Το επιπλωμένο μονάρι είναι στα 280 ευρώ ενώ για την γκαρσονιέρα στα 250 ευρώ. Η κατάσταση των διαμερισμάτων είναι μέτρια. Δεν υπάρχουν καινούργια ή παλιά όπως μας είπαν φοιτητές που σπουδάζουν εκεί. Η πόλη του Βόλου χαρακτηρίζεται ασφαλής ή δε ζωή ήσυχη.

Κομοτηνή

Επίσης, από τις προσιτές από οικονομικής απόψεως, πόλη για φοιτητές. Οι κύπριοι φοιτητές είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Βενιζέλου, στάση παλιάς Πρυτανείας. Ωστόσο, υπάρχουν και ελάχιστοι φοιτητές που έχουν επιλέξει ως διαμονή κάποια περιοχή κοντά στο Πανεπιστήμιο. Η πόλη της Κομοτηνής χαρακτηρίζεται ως ασφαλής πόλη. Τα ενοίκια στην Κομοτηνή είναι χαμηλά και το κυριότερο δεν υπάρχει μεγάλος βαθμός δυσκολίας εντοπισμού διαμερισμάτων, εάν οι απαιτήσεις του ενοικιαστή είναι λογικές. Τα μονάρια κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ, χωρίς έπιπλα Τα δυάρια, χωρίς έπιπλα ξεκινούν από 360 ευρώ έως και 400 ευρώ.

Ιωάννινα

Στην πόλη των Ιωαννίνων το σύνολο των κυπρίων που σπουδάζουν εκεί διαμένουν κοντά στην πλατεία Πύρρου, κέντρο της πόλης, παρά το γεγονός ότι εκτός πόλης τα ενοίκια είναι χαμηλότερα. Ο λόγος έχει να κάνει με τη μετακίνηση. Όπως μας ειπώθηκε, ακόμα και για απλές ανάγκες, θα πρέπει κάποιος να χρησιμοποιήσει λεωφορείο. Στα Ιωάννινα ο εντοπισμός χώρου διαμονής, απαιτεί κάποιο χρόνο. Στο κέντρο της πόλης ένα μονάρι, χωρίς έπιπλα, κυμαίνεται από 280 έως 320 εύρω. Με έπιπλα το μίσθωμα ανεβαίνει στα 340 ευρώ και μπορεί να φθάσει έως και τα 380 ευρώ. Εκτός κέντρου πόλης, οι τιμές των ενοικίων για μονάρια πέφτουν στα 220 ευρώ το μήνα.Προσοχή στα συμβόλαια μίσθωσης

Το ενοίκιο είναι ένας σημαντικό κομμάτι του ετήσιου οικογενειακού προϋπολογισμού για κάθε οικογένεια φοιτητή, ωστόσο όπως εξηγούν επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα δεν είναι το μοναδικό. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδειχθεί από τους υποψήφιους ενοικιαστές και σε άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την επιλογή του χώρου αλλά και την υπογραφή του ενοικιαστήριου εγγράφους. Καλό θα είναι, λένε κτηματομεσίτες στην Ελλάδα, πριν πέσουν οι υπογραφές να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε εννέα σημεία.

-Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.
-Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
-Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει μόλις περάσει το διάστημα αυτό. Το μίσθωμα ανανεώνεται για αόριστο χρόνο, όταν μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.
-Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
-Η καταβολή εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή, που πηγάζει από τον νόμο, αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.
-Υποχρέωση του ιδιοκτήτη να παραδώσει στον ενοικιαστή την κατοικία κατάλληλη για τη χρήση, που συμφωνήθηκε και να τη διατηρεί κατάλληλα κατά τη μίσθωση.
-Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη του ακινήτου.
-Ο ιδιοκτήτης αποδίδει στον ενοικιαστή τις αναγκαίες δαπάνες, που αυτός έκανε στο ακίνητο.
-Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται για φθορές ή μεταβολές, που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση