ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αναβαθμίζουν τράπεζες και οικονομία οι Οίκοι

Τις εμπιστεύεται περισσότερο η επενδυτική κοινότητα, δανείζονται φθηνότερα και ενδυναμώνεται η ανταγωνιστικότητα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οι αναβαθμίσεις των κυπριακών τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης συνεχίζουν με ισχυρό «μομέντουμ» και το 2025, με τα οφέλη στις τράπεζες αλλά και στην οικονομία να είναι σημαντικά. Ιδίως μετά που η πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας επέστρεψε στην ανώτερη μεσαία βαθμίδα «Α», μετά από σχεδόν 13 χρόνια, οι τράπεζες επωφελούνται, απολαμβάνοντας «καρπούς» που συνάδουν με την πολύ καλή εικόνα που παρουσιάζουν οι ισολογισμοί τους τα τελευταία χρόνια. Μόλις χθες η Τράπεζα Κύπρου έλαβε μία εκ νέου αναβάθμιση, αυτή τη φορά από τον Οίκο Moody’s, βάζοντάς την στη βαθμίδα Α3 όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις των καταθέσεων.

Τα τελευταία χρόνια οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν εκδώσει θετικές αξιολογήσεις και για την κυπριακή οικονομία, αλλά και για τις κυπριακές τράπεζες, με το προφίλ αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου και των τραπεζών της να είναι χρόνο με τον χρόνο σε καλύτερη βάση. Συγκεκριμένα δε, για τις αναβαθμίσεις των κυπριακών τραπεζών, όπως πέτυχε χθες η Τράπεζα Κύπρου από τους Moody’s, αλλά και τον Μάρτη η Ελληνική Τράπεζα από τον συγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης, η επενδυτική κοινότητα τις βλέπει με πιο θετικό μάτι. Αυτό εξαργυρώνεται σε μεγαλύτερη πρόσβαση επενδυτών, σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού από τις αγορές, διευκολύνονται τα «roadshows» τους για να «φέρουν μέσα» θεσμικούς επενδυτές και αναβαθμίζεται η εμπιστοσύνη. Όπως σχολίασε στην «Κ» ο Senior Investment Specialist της Athlos Capital, κ. Φάνος Βλαδιμήρου, οι αναβαθμίσεις του κυπριακού τραπεζικού συστήματος από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης έχουν σημαντικά οφέλη, τόσο για τις ίδιες τις τράπεζες, όσο και για την οικονομία της χώρας συνολικά και κατά συνέπεια για τους πολίτες της. Μιλώντας γενικότερα για τις αναβαθμίσεις των τραπεζών, σημείωσε πως «η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών σημαίνει ότι οι οίκοι αξιολόγησης (όπως Moody’s, S&P και Fitch) θεωρούν πως οι εν λόγω τράπεζες παρουσιάζουν βελτίωση στα χρηματοοικονομικά τους μεγέθη και συνεπώς, μειωμένο ρίσκο ως προς την ικανότητά τους να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους».

Φ. Βλαδιμήρου: Οι αναβαθμίσεις του κυπριακού τραπεζικού συστήματος από τους οίκους αξιολόγησης έχουν σημαντικά οφέλη, τόσο για τις τράπεζες, όσο και για την οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Βλαδιμήρου, το γεγονός αυτό ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των διεθνών αγορών προς τις τράπεζες, επιτρέποντάς τους να αντλούν χρηματοδότηση πιο εύκολα και με χαμηλότερο κόστος. «Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις τράπεζες αναμένεται να μετακυλιστεί και στους δανειολήπτες, επιχειρήσεις και ιδιώτες. Αυτό θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας».

Παράλληλα, κατά τον επικεφαλής αναλυτή της Athlos Capital, η αυξημένη εμπιστοσύνη των καταθετών οδηγεί σε ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, η οποία μπορεί να διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία μέσω νέων χρηματοδοτήσεων και επενδύσεων. Θέλοντας να κάνει τη σύνδεση των αξιολογήσεων των τραπεζών με τις αξιολογήσεις της χώρας, υπέδειξε ότι η βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των τραπεζών έχει και ευρύτερη σημασία για τη χώρα, καθώς ένα σταθερό και υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση τόσο ξένων όσο και εγχώριων επενδύσεων. «Οι επενδύσεις αυτές ενισχύουν την οικονομική δραστηριότητα, ενδυναμώνουν την ανταγωνιστικότητα και συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», κατέληξε ο κ. Βλαδιμήρου.

Με το δεξί για τράπεζες

Όπως και το 2024, το 2025 μπήκε με το δεξί για τις κυπριακές τράπεζες. Για την Τράπεζα Κύπρου δε, έχουν γίνει τρεις αξιολογήσεις, με τους S&P να αναβαθμίζουν στις 7 Φεβρουαρίου 2025 σε «BBB-» τη Μακροπρόθεσμη Πιστοληπτική Αξιολόγηση της τράπεζας (σταθερή προοπτική). Ακολούθησαν οι Fitch, με αναβάθμιση στη Μακροπρόθεσμη Αξιολόγηση Αθέτησης σε «BBB» στις 17 Μαρτίου 2025 (θετική προοπτική). Τέλος, χθες, αναβάθμισε όπως προαναφέρθηκε στο A3 από Baa1 τη Μακροπρόθεσμη Πιστοληπτική Αξιολόγησή της (σταθερή προοπτική).Η Ελληνική Τράπεζα, επίσης, μέλος του Ομίλου Eurobank, είχε εξίσου το 2025 καλές αξιολογήσεις από τους Οίκους. Οι Fitch στις 17 του Μάρτη επιβεβαίωσαν στο «ΒΒΒ-» τη Μακροπρόθεσμη Πιστοληπτική Αξιολόγηση της τράπεζας (θετική προοπτική). Συνάμα, στις 19 του Μάρτη οι Moody’s αναβάθμισαν τη Μακροπρόθεσμη Πιστοληπτική Αξιολόγηση της τράπεζας στο «Baa1» από «Baa2» (σταθερή προοπτική).

«Ζεστός» ο Μάης για τη χώρα

Στο «ακουστικό» για νέες αξιολογήσεις τον Μάη από τους οίκους αξιολόγησης βρίσκεται η Κύπρος. Στις 16 του Μάη θα αναλάβει να αξιολογήσει το αξιόχρεο της χώρας ο Οίκος Standard and Poor’s (S&P), ενώ μία εβδομάδα αργότερα, στις 23 του Μάη θα προχωρήσουν οι Moody’s και οι Fitch. Υπενθυμίζεται πως, τον Δεκέμβριο του 2024, οι Οίκοι S&P και Fitch Ratings αναβάθμισαν την Κύπρο σε ‘A-’ (από BBB+), ενώ τον Νοέμβριο του 2024, ο Moody’s αναβάθμισε την Κύπρο σε A3 (από Baa2). Ο DBRS αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας από BBB (υψηλό) σε Α (χαμηλό) στις 21 Μαρτίου 2025. Κατά τη διάρκεια του 2024 μόνο πέντε χώρες της Ευρωζώνης αναβαθμίστηκαν από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης (Κύπρος, Κροατία, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία). Όπως σημειώνεται στην έκθεση Δημοσίου Χρέους του 2024, «το γεγονός ότι η Κύπρος περιλαμβάνεται στην πιο πάνω ομάδα χωρών, υποδηλώνει ότι οι οικονομικές προοπτικές βελτιώθηκαν σημαντικά και θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο στα επόμενα χρόνια».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση