ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φοιτητική στέγη: Η ζήτηση, η διαθεσιμότητα και οι τιμές ανά επαρχία

Δύσκολη κρίνεται η διαδικασία εύρεσης διαμερίσματος

Μια ανάσα πριν από την επιστροφή τους στα πανεπιστήμια βρίσκονται χιλιάδες Κύπριοι φοιτητές με πολλούς από αυτούς να καλούνται να επιλέξουν το χώρο διαμονής τους. Η «Κ» επικοινώνησε τόσο με το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών όσο και με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ), προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση που επικρατεί παγκύπρια και όπως διαφαίνεται πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία λόγω της αυξημένης ζήτησης και της μηδαμινής διαθεσιμότητας διαμερισμάτων. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία η Λεμεσός κρατά για ακόμη μια χρονιά τα σκήπτρα της ακρίβειας. Ακολουθεί η Λευκωσία, η Λάρνακα και η Πάφος. 

Δύσκολη η αναζήτηση στέγης

Το κυριότερο πρόβλημα που φαίνεται να προκύπτει τη δεδομένη στιγμή είναι η αυξημένη ζήτηση για ενοικίαση διαμερισμάτων και η χαμηλή διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ, Ραφαήλ Ζαχαριάδης, αρκετοί φοιτητές λόγω του κορωνοϊού και της διαδικτυακής εκπαίδευσης είχαν ξενοικιάσει τα διαμερίσματά τους με αποτέλεσμα αυτά να ενοικιαστούν σε εργαζόμενους και να μειωθεί η διαθεσιμότητα για τους φοιτητές. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη, οδήγησε και στην περαιτέρω αύξηση των τιμών των ενοικίων καθώς κάποιος που εργοδοτείται δύναται να δώσει περισσότερα χρήματα για το ενοίκιό του. Επιπρόσθετα, όπως μας είπε, η ζήτηση αυξήθηκε λόγω και της άφιξης των πρωτοετών φοιτητών, ωστόσο αρκετοί φοιτητές από μεγαλύτερα έτη έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν διαμέρισμα. Σε σχέση με τις τιμές των ενοικίων, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι το μεγαλύτερο θέμα παρατηρείται στη Λεμεσό χαρακτηρίζοντας τις τιμές «αποτρεπτικές». Μάλιστα, λόγω της κατάστασης που επικρατεί, υπάρχουν και φοιτητές που προτιμούν να πηγαινοέρχονται, ωστόσο αποτελεί εμπόδιο η τιμή των καυσίμων.

«Οικονομικές» συμβουλές

Ερωτηθείς για το τι μπορούν να κάνουν οι φοιτητές ούτως ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα, ο κ. Ζαχαριάδης πρότεινε την χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Εισηγήθηκε επίσης όπως οι φοιτητές ψάχνουν διαμερίσματα γύρω και έξω από το κέντρο της πόλης αλλά και να σκεφτούν το ενδεχόμενο συγκατοίκησης. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια οικονομικής ανακούφισης των φοιτητών η ΠΟΦΕΝ θα πραγματοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς και φορείς ούτως ώστε να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης της φοιτητικής χορηγίας. Επιπρόσθετα θα εισηγηθεί και θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού τόσο των αστικών και υπεραστικών λεωφορείων όσο και των δρομολογίων τους. Μια άλλη πρόταση είναι να αυξηθούν οι φοιτητικές εστίες κάτι το οποίο όμως αποτελεί ένα μακροπρόθεσμο πλάνο που δεν θα βοηθήσει άμεσα τους φοιτητές.

Τα ενοίκια ανά επαρχία

Τη θέση ότι οι τιμές των ενοικίων παραμένουν ψηλές αλλά συγκρατημένες εξέφρασε στην «Κ» ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η ενοικίαση διαμερίσματος ενός υπνοδωματίου στη Λευκωσία στοιχίζει €500-600 τον μήνα, στη Λεμεσό €800-900, στη Λάρνακα €400-500 και στην Πάφο €350-450. Η ενοικίαση διαμερίσματος δύο υπνοδωματίων κυμαίνεται στα €700-800 στη Λευκωσία, στα €1300-1400 στη Λεμεσό και στα €500-600 σε Λάρνακα και Πάφο. Τέλος, η ενοικίαση διαμερίσματος τριών υπνοδωματίων κυμαίνεται στα €900-1000 στη Λευκωσία, στα €1700-1800 στη Λεμεσό, ενώ σε Λάρνακα και Πάφο η τιμή ανέρχεται γύρω στα €700-800. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Κτηματομεσιτών, οι τιμές των ενοικίων παρουσιάζουν στασιμότητα καθώς η προσέλευση των τουριστών είναι μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, πριν τον κορωνοϊό, οδηγώντας τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην χρόνια ενοικίαση και όχι στην ημερήσια. Αν, δηλαδή, υπήρχε αύξηση του τουρισμού, οι τιμές θα ήταν ακόμη υψηλότερες διότι αρκετοί ιδιοκτήτες θα επέλεγαν την ημερήσια ενοικίαση και η διαθεσιμότητα θα ήταν ακόμα πιο μειωμένη.

Πρόγραμμα φιλοξενίας φοιτητών

Αναλογιζόμενο το πρόβλημα εξασφάλισης διαμονής για τους εκτός Λεμεσού φοιτητές, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποφάσισε να υιοθετήσει μια πρακτική που εφαρμόζεται με επιτυχία στο εξωτερικό. Πρόκειται για μια διευθέτηση στην οποία ένας ενεργός φοιτητής του ΤΕΠΑΚ φιλοξενείται σε ένα ασφαλές περιβάλλον φιλοξενίας για μια περίοδο που μπορεί να διαρκεί από μερικούς μήνες μέχρι και το σύνολο της διάρκειας σπουδών. Δίνει σε έναν φοιτητή τη δυνατότητα να διαμένει σε ένα οικογενειακό σπίτι στη Λεμεσό, καταβάλλοντας ένα χαμηλό, συμβολικό μηνιαίο τέλος διαμονής (€200) ώστε ο/η οικοδεσπότης να καλύπτει τα βασικά πρόσθετα έξοδα. Σημειώνεται ότι το ποσό δεν περιλαμβάνει διατροφή/γεύματα.

Μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του ΤΕΠΑΚ, Βασίλης Πρωτοπαπάς, εξήγησε ότι η προσπάθεια έρχεται να δώσει διέξοδο σε πολλούς φοιτητές «που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ψηλές απαιτήσεις στέγασης», χαρακτηρίζοντας «εξωφρενικές» τις τιμές των ενοικίων στη Λεμεσό. «Δεν είναι λογική η τιμή των 500 ευρώ για ένα στούντιο. Ακούμε τέτοιες τιμές και για κτήρια των 30-40 ετών. Υπάρχει αισχροκέρδεια. Σε τρία χρόνια θα έχουμε πολλές εστίες όμως σήμερα υπάρχει πρόβλημα και η μόνη εναλλακτική που έχουμε στη διάθεσή μας είναι αυτό το πρόγραμμα», είπε ο κ. Πρωτοπαπάς τονίζοντας ότι το πρόγραμμα δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως μια πράξη ενοικίασης και απόκτησης επιπλέον εισοδήματος αλλά ως μια πράξη φιλοξενίας. Το ίδιο ισχύει και για τους φοιτητές οι οποίοι δεν πρέπει να χειρίζονται το δωμάτιο ως ανεξάρτητο ενοικιαζόμενο δωμάτιο.

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοπαπά μέχρι στιγμής πέραν των 20 οικοδεσποτών έχουν ενδιαφερθεί να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. «Έχουμε δει τα σπίτια, είμαστε επικοινωνία με τους οικοδεσπότες και τους φοιτητές και ευελπιστούμε ότι θα είμαστε σε θέση να τοποθετήσουμε γύρω στα 15 άτομα σε πρώτο στάδιο», πρόσθεσε. Ερωτηθείς αν τα 200 ευρώ είναι λίγα λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση στις τιμές της ενέργειας, ο κ. Πρωτοπαπά επανέλαβε ότι το πρόγραμμα δεν απευθύνεται σε άτομα που θέλουν εισόδημα και ότι ισχύει για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Μαΐου κατά την οποία η χρήση του κλιματιστικού και συνεπώς η κατανάλωση ρεύματος είναι μειωμένη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση