
Kathimerini.gr
Σε μια συστηματική εκστρατεία αναζήτησης και διασφάλισης πηγών ενέργειας αλλά και πρώτων υλών έχει αποδυθεί η Τουρκία επενδύοντας και αγοράζοντας από το φυσικό αέριο των ΗΠΑ μέχρι κοιτάσματα πετρελαίου στη Νοτιοανατολική Ασία και ουράνιο στην υποσαχάρια Αφρική. Ζητούμενο της Αγκυρας είναι να διασφαλίσει βασικά εμπορεύματα και κρίσιμες πρώτες ύλες για την τουρκική οικονομία του 1,4 τρισ. δολ. αλλά και για να επεκτείνει την επιρροή της ανά τον κόσμο.
Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, η Τουρκία πήρε παράδειγμα από την Κίνα και τις εκτεταμένες αγορές και επενδύσεις στις οποίες επιδίδεται η Κίνα από τη δεκαετία του 1990 έως σήμερα. Εχει, έτσι, συνάψει συμφωνίες για εξορύξεις και εκμετάλλευση κοιτασμάτων σε τρεις ηπείρους, με τελευταία στη σειρά τη συμφωνία με το Ομάν. Σύμφωνα με τον Αχμέτ Τούρκογλου, επικεφαλής της εταιρείας εξορύξεων Turkiye Petrolleri AO (ΤΡΑΟ), που ήδη παράγει πετρέλαιο σε Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Ιράκ, όπως και εντός της Τουρκίας, πρόκειται για σχέδια απολύτως αναγκαία για τη χώρα. Οπως τόνισε ο ίδιος σε πρόσφατη ομιλία του, «οι γεωπολιτικές πραγματικότητες, όπως η ανάγκη για ασφαλή προσφορά και ανάπτυξη της τεχνολογίας, είναι πλέον επιτακτικές και μας υπαγορεύουν αυτές τις κινήσεις, δεν αποτελούν απλώς επιλογές». Και καθώς προσεγγίζει τις κυβερνήσεις άλλων χωρών για να κλείσει συμφωνίες, η Αγκυρα επικαλείται την επένδυσή της στην εξόρυξη βαθέος ύδατος για το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας ως απόδειξη ότι μπορεί να υλοποιήσει σύνθετα και περίπλοκα επενδυτικά σχέδια σε μεγάλη κλίμακα.
Στόχος της Αγκυρας είναι να διασφαλίσει βασικά εμπορεύματα και να επεκτείνει την επιρροή της ανά τον κόσμο
Επίσης, διευρύνει τον τουρκικό στόλο εξειδικευμένων πλοίων για εξορύξεις και προσφάτως η TPAO αγόρασε δύο πλοία εξορύξεων από τη νορβηγική Eldorado Drilling έναντι 245 εκατ. δολ. έκαστο. Στο μεταξύ, το υπουργείο Ενέργειας έκλεισε συμφωνίες για εξορύξεις με Ομάν, Λιβύη, Πακιστάν, Αζερμπαϊτζάν και Ουγγαρία, χώρες με τις οποίες έχει συσφίγξει τις σχέσεις της μέσα στα τελευταία χρόνια. Δεν αρκείται, όμως, μόνο στον τομέα της ενέργειας, αλλά επεκτείνεται και στις εξορύξεις χρυσού. Οι τουρκικές εταιρείες ορυχείων διερευνούν τα αποθέματα χρυσού στο Σουδάν, τη χώρα που έχει επανειλημμένως και μέχρι προσφάτως βυθιστεί σε εμφυλίους, και η Τουρκία έχει υποστηρίξει τη σημερινή κυβέρνηση. Και παράλληλα είναι σε εξέλιξη συνομιλίες ανάμεσα σε εκπροσώπους της τουρκικής κυβέρνησης και επίσημες αρχές και επιχειρήσεις σε Ανγκόλα, Μαλαισία, Ινδονησία, Νίγηρα, Τουρκμενιστάν, Ιράκ και Βουλγαρία. Οσον αφορά ειδικότερα τις συνομιλίες με τον Νίγηρα, την πρώτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή ουρανίου, προδίδουν την ετοιμότητα των τουρκικών αρχών, καθώς η Αγκυρα εκμεταλλεύθηκε τη συγκυρία που δημιούργησε το στρατιωτικό πραξικόπημα το 2023 και την επιθυμία της στρατιωτικής χούντας να πιέσει τη γαλλική Orano SA που βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα.
Παράλληλα, η κρατική τουρκική εταιρεία φυσικού αερίου, η Botas, διευρύνει τις δραστηριότητές της και αποκτά διεθνή ρόλο, και από απλός εισαγωγέας ενέργειας μετατρέπεται τώρα σε παράγοντα της αγοράς φυσικού αερίου καθώς αγοράζει και πουλάει το καύσιμο αντλώντας κέρδη. Εχει για τον λόγο αυτό υπογράψει συμβόλαια για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που της παραχωρούν για πρώτη φορά τον έλεγχο στη ναυτιλιακή μεταφορά του και τώρα συνομιλεί με παράγοντες της αμερικανικής αγοράς για την αγορά πρόσθετων ποσοτήτων του καυσίμου με ευέλικτες συμφωνίες. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, η Botas σχεδιάζει να ανοίξει γραφεία στην Ελβετία εντός του έτους ώστε να διασφαλίσει τη διεθνή παρουσία της μαζί με τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας πρώτων υλών στον κόσμο. Οπως τονίζουν αναλυτές του Bloomberg, η πρόσβαση στο LNG θα διαφοροποιήσει τους προμηθευτές της Τουρκίας πέραν των σημερινών, οι σημαντικότεροι των οποίων είναι Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Ιράν, και θα δώσουν στη χώρα μια θέση μεταξύ των προμηθευτών, αυξάνοντας έτσι την επιρροή της στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.