ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ηλεκτρονικά τα τιμολόγια πλέον για τις δημόσιες συμβάσεις

Στόχος η πάταξη της φοροδιαφυγής, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων για τις δημόσιες συμβάσεις προσανατολίζεται και η Κύπρος. Οι αναθετούσες αρχές και οι αναθέτοντες φορείς θα αποδέχονται ηλεκτρονικά τιμολόγια, κατά την εκτέλεση των συμβάσεων που θα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της περί της σύναψης δημοσίων συμβάσεων νομοθεσίας.

Εναρμονιστικό νομοσχέδιο που συζητήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών, μεταφέρει Ευρωπαική οδηγία που υποχρεώνει τις κυβερνήσεις, τις τοπικές ή περιφερειακές αρχές και τους οργανισμούς δημοσίου δικαίου των κρατών μελών να παραλαμβάνυν και να επεξεργάζονται ηλεκτρονικά τιμολόγια σύφμωνα με το ευρωπαικό πρότυπο έκδοσης ηλεκτρινικών τιμολογίων στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης όπως καταγράφει το Υπουργείο Οικονομικών στην εισηγητική του έκθεση, τα εξής:

α) Μείωση λαθών στην καταχώρηση

β) Πιο γρήγορος κύκλος πληρωμής

γ) Διαφάνεια στη διαδικασία πληρωμών

δ) Καλύτερη διαχείριση ρευστότητας

ε) Καλύτερη σχέση πελάτη - προμηθευτή

στ) Καλύτερη διαχείριση λογιστικού προγράμματος

ζ) Εργαλείο αντιμετώπισης της φοροαποφυγής / φοροδιαφυγής

θ) Απουσία χαρτιού στις συναλλαγές

Ο στόχος του προγράμματος είναι να επιτρέψει την πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, χρησιμοποιώντας δύο βασικά συστατικά που θα παρέχει την δυνατότητα σε επιχειρήσεις να στέλνουν ηλεκτρονικά τιμολόγια προς την κυβέρνηση. Αυτό θα επιτευχθεί με την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων και μέσω του εξουσιοδοτημένου σημείου πρόσβασης Pan-European Public Procurement On-Line (PEPPOL) όπου για μεγαλύτερη ευκολία και εξοικονόμηση πόρων, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί η προϋπάρχουσα υποδομή PEPPOL. Η PEPPOL είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα που επιτρέπει στους δημόσιους φορείς την ανταλλαγή ηλεκτρονικών εγγράφων μεταξύ τους αλλά και μεταξύ των προμηθευτών τους. Αρχική υποχρέωση της χώρας μας είναι να αποδέχεται ηλεκτρονικά τιμολόγια στις 18/04/2019 για την κεντρική κυβέρνηση ενώ για τις υπόλοιπες υπηρεσίες του δημοσίου στις 18/04/2020.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης μετά από τη συνεδρία όπου συζήτησε το εναρμονιστικό νομοσχέδιο, από τον Απρίλιο του 2019, το Γενικό Λογιστήριο του κράτους είναι υποχρεωμένο από σχετική οδηγία της ΕΕ να παρέχει τη δυνατότητα συναλλαγών με ηλεκτρονικά τιμολόγια, υποχρέωση που ένα χρόνο μετά, καθίσταται υποχρεωτική για ολόκληρο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Στόχος, όπως είπε, είναι να υπάρξει γρηγορότερη διεκπεραίωση αυτών των συναλλαγών όπως γίνεται σε πολλές χώρες της ΕΕ και υπάρχει κοινό πλέον πρότυπο του ηλεκτρονικού τιμολογίου, που θα ακολουθούν όλες οι χώρες.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και με ευρωπαϊκά προγράμματα έχει ετοιμάσει αυτή την πλατφόρμα με βάση την οποία θα γίνεται η διενέργεια των συναλλαγών.

Χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο σημαντικό, ο κ. Βότσης ανέφερε ότι με αυτό εκσυγχρονίζονται θέματα που αφορούν την γραφειοκρατία και θα είναι υπέρ των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης. Όπως είπε, το εφάπαξ κόστος για να συνδεθεί μια εταιρεία απευθείας στην πλατφόρμα της κυβέρνησης είναι περίπου €5000, ενώ παράλληλα έχουν δημιουργηθεί κι άλλες πλατφόρμες που συνδέονται με το δικό τους λογισμικό στον κόμβο της κυβέρνησης και εκεί το κόστος σύνδεσης είναι €300.

Ο κ. Βότσης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η σύνδεση με το σύστημα δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο μπορεί να γίνει στο μέλλον στο πλαίσιο του ευρύτερο εκσυγχρονισμού του κράτους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση