ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΚΤΚ: Μείωση €132 εκ. στα κόκκινα δάνεια τον Ιούλιο

Στο τέλος Ιουλίου οι συνολικές ΜΕΧ υποχώρησε στα €6,57, που αντιστοιχεί στο 22% των συνολικών δανείων, σε σύγκριση με €6,70 δις τον προηγούμενο μήνα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Μείωση €132 εκατομμυρίων παρουσίασαν τον Ιούλιο οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις συνεχίζοντας την πτωτική πορεία, που στηρίζεται και από το μορατόριουμ καταβολής δόσεων που επιβλήθηκε εν μέσω της πανδημίας και το οποίο λήγει στο τέλος του έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤΚ), στο τέλος Ιουλίου οι συνολικές ΜΕΧ υποχώρησε στα €6,57, που αντιστοιχεί στο 22% των συνολικών δανείων, σε σύγκριση με €6,70 δις τον προηγούμενο μήνα. Από την αρχή του έτους οι ΜΕΧ παρουσιάζουν πτώση €2,4 δισ, που οφείλεται στην πώληση του χαρτοφυλακίου MEX από την Τράπεζα Κύπρου, συμβατικής αξίας €1,4 δισ (Helix 2) και την λογιστική διαγραφή €0,5 δις από την Ελληνική Τράπεζα.

Παράλληλα, οι συνολικές συσσωρευμένες προβλέψεις παρέμειναν αμετάβλητες στο 52,7% των συνολικών δανείων, που σε απόλυτους αριθμούς αντιστοιχούν σε €3,46 δισ.

Οι συνολικές χορηγήσεις που έχουν αναδιαρθρωθεί στο τέλος Ιουλίου αντιστοιχούσαν σε €4,22 δισ, εκ των οποίων ΜΕΧ ύψους €3,04 δισ συνεχίζουν να ταξινομούνται ως ΜΕΧ.

Από τα συνολικά κόκκινα δάνεια, το 50,3% ή 3,3 δις ανήκει σε νοικοκυριά, ενώ το τα εταιρικά ΜΕΧ αντιστοιχούν σε 44,3% ή 2,9 δις ανήκει σε εταιρικά δάνεια. Ωστόσο από τα εταιρικά κόκκινα δάνεια ΜΕΧ μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανέρχονταν στο τέλος Ιουλίου σε €2,43 δις που αντιστοιχεί 83% των εταιρικών ΜΕΧ.

Οι συνολικές συσσωρευμένες προβλέψεις ανέρχονται στο 60% των εταιρικών ΜΕΧ, εκ των οποίων το 61% επί των ΜΕΧ μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ οι προβλέψεις για ΜΕΧ νοικοκυριών ανήλθαν στο τέλος Ιουλίου στο 43%.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

ΥΠΟΙΚ: Ορατός ο κίνδυνος στάσης πληρωμών αν απορριφθεί ο προϋπολογισμός

«Tο ΑΚΕΛ ως βλαπτικό κόμμα για την Κύπρο επιθυμεί την διαβάθμιση της οικονομικής κατάστασης της Κύπρου, ...»
ΑΚΑ  |  22:09

Μας πήρε ο δαίμονας

«Dio erotimata gia skepsi kai isos na xrizoun kapion perisoteron dieukriniseon apo tous emplekomenous: ...»
G.  |  16:02

Νέος ρεαλισμός

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:19

Έκλεισε το θέμα, έμειναν οι πληγές

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:16

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση