ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

Μέσω τηλεδιάσκεψης θα καταθέσει ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μετά από μια διακοπή δέκα ημερών άρχισαν σήμερα οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό. Από το πρόγραμμα της Τετάρτης ξεχωρίζει η παρουσία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη, ο οποίος θα καταθέτει στην Επιτροπή Αρέστη μέσω τηλεδιάσκεψης. Το ραντεβού του κ. Ορφανίδη με την Ερευνητική Επιτροπή είναι στις 3 η ώρα το απόγευμα και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά και τις καταθέσεις που έλαβε η Επιτροπή για επιστολές που είχε αποστείλει στην ηγεσία του Συνεργατισμού και με τις οποίες έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου. Επίσης η Επιτροπή έχει ενώπιον της καταθέσεις άλλων μαρτύρων, οι οποίοι επέρριψαν ευθύνες στον πρώην κεντρικό τραπεζίτη για την κατάσταση που επικρατούσε επί θητείας του στον Συνεργατισμό.

Συνεχής ενημέρωση

16:22 Οι Κίκης Καζαμίας και Βάσος Σιαρλή Υπουργοί Οικονομικών επί Χριστόφια έκαναν προσπάθειες  για τον Συνεργατισμό πλην όμως αυτές έπεσαν στο κενό αναφέρει ο κ. Ορφανίδης. Ο κεντρικός τραπεζίτης αναφερόμενος στα 670 εκατ. ευρώ που έδωσε ο Συνεργατισμός στο κράτος υποστήριξε πως αντί να δώσει το κράτος 300 εκατ.  ευρώ για τις κεφαλαιακές ανάγκες του Συνεργατισμού ο Συνεργατισμός δάνεισε το κράτος με τα 670 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Σε αυτό το σημείο ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης επικαλέστηκε σχετικό ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής «Κ»

16:11 Για να εντοπιστούν τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατισμού η αρχή θα πρέπει να γίνει από την PIMCO αναφέρει ο κ. Ορφανίδης την οποία καθοδηγούσε/υποκινούσε η ΚτΚ. Το 2013 ναι μεν ενισχύθηκε ο Συνεργατισμός όχι όμως αρκετά. Ο κ. Ορφανίδης θεωρεί πως ένας σημαντικός παράγοντας κατάρρευσης της ΣΚΤ ήταν η εφαρμογή της μεθοδολογίας της PIMCO που είχε υιοθετηθεί το 2012 και στην ΣΚΤ εφαρμόσθηκε σταδιακά μετά το 2013.

15:58 Ο Συνεργατισμός ως κίνημα ήταν συμβατό με την ευρωζώνη και μπορούσε να δουλέψει. Πλην όμως έπρεπε να γίνουν αλλαγές και να βελτιωθεί η εποπτεία του κινήματος και να βελτιωθεί η εταιρική διακυβέρνηση. Εγώ δεν διαπίστωσα ότι η Ε.Ε ήθελε να κλείσει τον Συνεργατισμό. Οι πιο σημαντικές επαφές που έγιναν από πλευράς Κεντρικής ήταν με τους υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου της κυβέρνησης Χριστόφιας Κίκη Καζαμία και Νεοκλής Συλικιώτη τους οποίους εκλιπαρούσα να σώσουν τον Συνεργατισμό αναφέρει ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης.

15:45 Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης ερωτηθείς σχετικά υποστήριξε πως ως όφειλε είχε ενημερώσει για την κατάσταση του Συνεργατισμού την τότε κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως διαφωνεί με όσους υποστηρίζουν ότι η εκάστοτε κυβέρνηση δεν είχε εξουσία στον Συνεργατισμό. Θα έπρεπε να είχε διορθωθεί η Εποπτεία στον Συνεργατισμό. Η κυβέρνηση είναι αυτή που διόριζε τα πέντε μέλη στην ΥΑΣΕ. Ο κ. Ορφανίδης υποστηρίζει πως από το 2009 ζητούσε πάταξη φαινομένων κακοδιαχείρισης και εξυγίανσης της ΣΚΤ.

15:39 Το κεφαλαιακό έλλειμα του Συνεργατισμού το 2011 ήταν στα 816 εκατ. ευρώ. Ένα μεγάλο μέρος του ελλείματος προκλήθηκε από την απόφαση  Χριστόφια και άλλων ευρωπαίων ηγετών για απομείωση  κρατικών ομολόγων της Ελλάδας καταθέτει στην Επιτροπή ο κ. Ορφανίδης.

15:33 Όπως αναφέρει ο κ. Ορφανίδης η Υπηρεσία Ανάπτυξης του Συνεργατισμού (ΥΑΣΕ) ήταν που στήριζε τον τότε γραμματέα της ΣΠΕ Στροβόλου. Τα μέλη της πρέπει να ερωτηθούν για τη στήριξη αυτή υποδεικνύει. Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη Υπηρεσία ο κ. Ορφανίδης έκανε λόγο για κύκλωμα που ήταν τόσο κλειστό που χρειαζόταν η παρέμβαση ίσως και της κυβέρνησης. Η ΥΑΣΕ πρόσφερε αμέριστη συμπαράσταση στο γραμματέα της ΣΠΕ Στροβόλου Δημητράκη Σταύρου.

15:26 Δεν υπήρχαν σωστές προβλέψεις με αποτέλεσμα να μην δείχνουν ζημιά. Η ΣΠΕ Στροβόλου από τα πιο μεγάλα Συνεργατικά και για αυτό είχε αναφερθεί σε πλασματικά στοιχεία.
Ο γραμματέας της ΣΠΕ Στροβόλου θα έπρεπε να είχε απομακρυνθεί πολύ καιρό πριν

15:20 Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε πως υπήρχαν διαφορές από ΣΠΙ σε ΣΠΙ. Δεν είχαν εντοπισθεί ελλείματα σε όλα αναφέρει ο κ. Ορφανίδης. Δεν διαπιστώθηκε κάποια ανταπόκριση από πλευράς ΣΚΤ στις υποδείξεις που είχαμε υποβάλει αναφέρει ο κ. Ορφανίδης. Επιπλέον υπήρχαν αδυναμίες. Π.χ στη  ΣΠΕ Στροβόλου υπήρχαν ΜΕΔ τα οποία δίνονταν από τον γραμματέα της ΣΠΕ στο γενικό διευθυντή της ΣΚΤ και στον επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου. Διερωτήθηκα τότε με την διακυβέρνηση που υπήρχε στον Συνεργατισμό ποιος είχε κίνητρα για αλλαγές στο Συνεργατισμό.

15:12 Από το Μάιο του 2007 έως το Μάιο του 2012 διετέλεσε Διοικητής της ΚτΚ. Η κατάθεση ξεκινά με την αλληλογραφία που είχε ανταλλάξει ο κ. Ορφανίδης από τον Ιανουάριο του 2011 έως και το 2012. Η πρώτη επιστολή όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής είχε ως παραλήπτη τον Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη. Στην επιστολή η ΚτΚ εξέφραζε μεταξύ άλλων την ανησυχία της για το έλλειμα του χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ. Ο κ. Ορφανίδης αναφέρεται στους πρώτους ελέγχους που έγιναν από πλευράς ΚτΚ στην ΣΚΤ ή και σε ΣΠΙ καθώς και στα ελλείματα που είχαν εντοπισθεί.

15:00 Ενώπιον της Επιτροπής μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρώην διοικητής της Κεντρικής τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης

Προηγούμενη ενημέρωση

Η πιο πρόσφατη αναφορά για εμπλοκή Ορφανίδη στα του Συνεργατισμού έγινε από τον Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη και είχε ως αφορμή τη ΣΠΕ Στροβόλου. Ενώπιον του μάρτυρα η Επιτροπή παρουσίασε επιστολή του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη ημερομηνίας 7η Νοεμβρίου του 2011 με την οποία καλούσε την Πιστωτική Εταιρεία να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμά της, ύψους 65,7 εκατ. ευρώ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να αποσυνδεθεί από τον Κεντρικό Φορέα, αφού τα 65,7 εκατ. ευρώ αποτελούσαν το ένα τρίτο του συνολικού ελλείμματος του Συνεργατισμού. Ο κ. Χλωρακιώτης είπε πως τότε εκφράστηκαν αντιρρήσεις σε συνάντηση του Συμβουλίου της ΣΚΤ με τον κ. Ορφανίδη. Μάλιστα υποστήριξε πως εάν η ΣΚΤ ακολουθούσε τις υποδείξεις του κ. Ορφανίδη «αυτό που συνέβη τον Ιούνιο (του 2018) θα συνέβαινε και τότε», εξηγώντας πως αυτό που εννοεί είναι «το κλείσιμο του Συνεργατισμού».

Πυρά κατά Ορφανίδη

Πολύ πριν την κατάθεση Χλωρακιώτη ένας άλλος Συνεργατιστής, ο Παύλος Θεοδότου, ενώπιον της Επιτροπής σε μια προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού κλίματος για τα «Εν Οίκω» εκτός των άλλων την μεγαλύτερη όμως ευθύνη για την κατάσταση που επικρατούσε στον Συνεργατισμό την επέρριψε στην εποπτική αρχή των τραπεζών. «Η Κεντρική Τράπεζα για «το κατάντημα» του Συνεργατισμού έχει μεγάλη ευθύνη, αναφέρει. Παρά τα όσα λέγονται, ο Συνεργατισμός ελεγχόταν από τις εποπτικές αρχές. Ο κ. Ορφανίδης έχει μεγάλη ευθύνη για τον πιστωτικό τομέα του Συνεργατισμού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X