ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην τελική ευθεία η έκθεση της Moneyval

Τον Αύγουστο αναμένεται το προσχέδιο των αποτελεσμάτων της, ενώ θα οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Την Δευτέρα μπαίνει στην τελική ευθεία η ετοιμασία της έκθεσης του ειδικού τμήματος του Συμβουλίου της Ευρώπης που εξετάζει την εφαρμογή των νομοθεσιών για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, Moneyval. Ο αγώνας δρόμου που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μαραθώνιος, ξεκίνησε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όταν το δεύτερο τρίμηνο του 2018 έφτασε στην Κύπρο το κλιμάκιο του Συμβουλίου ώστε να δώσει τις απαιτούμενες γραμμές που χρειάζονται για να ολοκληρώσει με επιτυχία το τεστ η Κύπρος.

Τότε, έγιναν επίσης εκπαιδεύσεις Κύπριων τεχνοκρατών για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να απαντήσουν τα καίρια ερωτηματολόγια. Η Moneyval ξεκίνησε τον πέμπτο γύρο αξιολόγησης της Κύπρου με διήμερη εκπαίδευση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Ιουνίου 2018, σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης της Κύπρου με συμμετοχή εκπροσώπων των κυπριακών αρχών και του ιδιωτικού τομέα. Το σεμινάριο παραχωρήθηκε από τη Γραμματεία της Moneyval προκειμένου να εξοικειωθούν όλες οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στην αξιολόγηση, με τα βασικά πρότυπα και διαδικασίες της αξιολόγησης. Αναμένεται δε ότι η έκθεση αξιολόγησης της Κύπρου θα συζητηθεί στη συνεδρία της Ολομέλειας της Moneyval του Δεκεμβρίου 2019.

Η Κύπρος πέρασε ήδη το «πρώτο τεστ» προ μερικών ημερών, όταν ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών Μάρσαλ Μπίλινγκσλι κατέφθασε στην Κύπρο και εν ολίγοις έδωσε τα εύσημά του για τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι στιγμής για την καταπολέμηση τα τελευταία χρόνια. Στην επικείμενη αξιολόγηση που αρχίζει από αύριο θα συμμετάσχουν όλες οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι Εποπτικές Αρχές. Επί της ουσίας, το κλιμάκιο θα έχει συναντήσεις για τις επόμενες δύο εβδομάδες με την κυπριακή ομάδα που έχει συσταθεί από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου, τη ΜΟΚΑΣ, τις τράπεζες, το Υπουργείο Οικονομικών, τον ΣΕΛΚ και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.

Το κλιμάκιο από πλευράς του θα εξετάσει εάν η Κύπρος και οι φορείς της έχουν υιοθετήσει διάφορα μέτρα και διαδικασίες προκειμένου να ενισχυθεί το επίπεδο συμμόρφωσης των εποπτευομένων όσον αφορά τις διαδικασίες και τα μέτρα που λαμβάνονται για την παρεμπόδιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Πηγές από τη ΜΟΚΑΣ σημείωσαν στην «Κ» πως είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι για παράδειγμα στα τέλη Μαΐου θα βγει κάποια έκθεση στη δημοσιότητα που θα «τραβάει» το αφτί της Κύπρου. Τόνισαν ότι το προσχέδιο της έκθεσης θα δοθεί στα τέλη Αυγούστου ή εντός Σεπτεμβρίου, ώστε μετά από τις απαιτούμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και Συμβουλίου να οριστικοποιηθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους. Σίγουρα θα υπάρξουν εισηγήσεις και παραινέσεις για τη βελτίωση του γενικού πλαισίου της Κύπρου, όπως έγινε σε προηγούμενη έκθεση στα τέλη του 2015, αλλά, επίσης τόνισαν ότι δεν επισκέπτεται η Moneyval μόνο την Κύπρο. Είναι μια διαδικασία αξιολόγησης που περιλαμβάνει όλα τα κράτη μέλη.

10 δισ. εκτός

Από την τελευταία έκθεση της Moneyval έχουν γίνει αρκετές νομοθεσίες που έχουν άμεση επίδραση στο κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως αυτή των εταιρειών κέλυφος (shellcompanies). Επίσης, από το 2016 κορυφώθηκαν τα κλεισίματα των λογαριασμών που δεν δικαιολογούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κύπρο. Συνολικά, έχουν φύγει γύρω στα 10 δισ. καταθέσεων και έχουν κλείσει γύρω στους 50 χιλιάδες τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι πλείστοι εξ αυτών ήταν λογαριασμοί Ρώσων και Ουκρανών.

Αυτά τα γεγονότα αναμένεται να προσμετρήσουν θετικά στην αξιολόγηση του Συμβουλίου. Εκείνο που εκτιμάται ότι δεν θα λειτουργήσει και τόσο θετικά είναι τα «απόνερα» του Σχεδίου των Πολιτογραφήσεων Ξένων Επενδυτών και οι προεκτάσεις του που έχει στις τράπεζες. Και οι προεκτάσεις αυτές δεν θα αφορούν σε δανεισμό για την ανέγερση κτηρίων που σχετίζονται με το πρόγραμμα. Όπως και να έχει, κράτος, φορείς και επαγγελματίες ευελπιστούν στα καλύτερα αποτελέσματα της αξιολόγησης, αφού θα συμβάλουν στην καλύτερη εικόνα της χώρας και θα περάσει το μήνυμα ότι η Κύπρος δεν βαρύνεται από κακές πρακτικές του παρελθόντος.

Η θέση της ΚΤΚ

Όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, σημαντική είναι η επικαιροποίηση του σχετικού νομικού και κανονιστικού πλαισίου στην οποία η ΚΤΚ λαμβάνει υπόψη αξιολογήσεις, αποφάσεις και συστάσεις διαφόρων σωμάτων, όπως της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Financial Action Task Force (FATF) κ.ά.

Τον Απρίλιο του 2018 σχολιάζει πως ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων νόμος, ο οποίος μετέφερε σε εθνικό νομικό δίκαιο τις πρόνοιες της Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Μαΐου 2015 σχετικά με την Πρόληψη της Χρησιμοποίησης του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες ή για τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση