ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο 54,7% αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός στην Αργεντινή τον Μάρτιο

Μέσα στο δ΄ τρίμηνο του 2018, η ανάπτυξη στην Αργεντινή υποχώρησε κατά 6,2% και η ανεργία αυξήθηκε στο 9,1%.

Newsroom Κ, Αθήνα

Οι συνθήκες διαβίωσης των Αργεντινών έχουν επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο μέσα στο 2019. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 54,7% τον Μάρτιο. Το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει σε καθεστώς φτώχειας στην υπ’ αριθμόν 3 οικονομία της Λατινικής Αμερικής, με την κεντρική τράπεζα να μην έχει καταφέρει να δαμάσει τη διολίσθηση του νομίσματος και κατ’ επέκταση την αύξηση του πληθωρισμού.

Η έγκριση του ΔΝΤ για την εκταμίευση 10,8 δισ. δολαρίων –από το συνολικό πακέτο των 56 δισ. δολαρίων– αρχές Απριλίου δεν φαίνεται να βελτίωσε το κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία. Την ίδια ημέρα της έγκρισης της δόσης, το νόμισμα της Αργεντινής πέσο υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, αντανακλώντας απώλειες 14% από τις αρχές του έτους και επαναφέροντας φόβους για μια επανάληψη της περυσινής νομισματικής κρίσης, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Κατά τη διάρκεια του 2018, το πέσο απώλεσε το ήμισυ της αξίας του παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα δαπάνησε πάνω από 25 δισ. δολάρια για τη στήριξή του.

Μέσα στο δ΄ τρίμηνο του 2018, η ανάπτυξη στην Αργεντινή υποχώρησε κατά 6,2% και η ανεργία αυξήθηκε στο 9,1%. Παρά την αύξηση του κόστους δανεισμού σε επίπεδα πάνω από το 60%, η κεντρική τράπεζα δεν έχει καταφέρει να δαμάσει τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει αναρριχηθεί από το 47,6% πέρυσι στο 54,7% φέτος. «Είναι πολύ υψηλό το ποσοστό», σχολίασε ο Ρομπέρτο Μπενάλ, επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων της ΧΡ Ιnvestments στη Νέα Υόρκη, στο πρακτορείo Reuters. Παρά ταύτα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Αργεντινής, Γκουίντο Σαλντλέρις, δήλωσε χθες –μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό– πως αναμένεται να υποχωρήσει ο πληθωρισμός από τον Απρίλιο.

Οι οικονομικές συνθήκες στην Αργεντινή επισκιάζουν και το πολιτικό τοπίο στη χώρα, με τη δημοτικότητα του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι να αποδυναμώνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία ενόψει των προεδρικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019. Οι κάτοικοι της Αργεντινής διαμαρτύρονται τόσο για το υψηλό κόστος διαβίωσης όσο και για τους όρους του δανειοδοτικού προγράμματος του ΔΝΤ που αποδέχθηκε η κεντροδεξιά κυβέρνηση. Στους όρους αυτούς περιλαμβάνονται περικοπές επιδομάτων που έχουν οδηγήσει σε αύξηση του κόστους των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, με αποτέλεσμα το ένα τρίτο του πληθυσμού να μην μπορεί να καλύψει καθημερινές δαπάνες, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Euronews. Πλαφόν έχει επίσης επιβληθεί στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ έχουν μειωθεί οι δαπάνες στην υγεία και στην παιδεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X