ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επαφές με αμερικανό για το Λήδρα Πάλας

Πρόταση στην Αρχιεπισκοπή για επιδιόρθωση και ανακαίνιση του ιστορικού ξενοδοχείου της Λευκωσίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Εβδομήντα χρόνια από την ημερομηνία που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του, η φήμη του Λήδρα Πάλλας παραμένει αναλλοίωτη. Το ιστορικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας, εντός του οποίου γράφτηκε ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών που εμφανίζονται έτοιμοι να του προσδώσουν την παλιά αίγλη του.

Όπως αποκάλυψε στη συνέντευξή του στην «Κ» ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, Αμερικανός επενδυτής έχει προσεγγίσει τον ίδιο επιδεικνύοντας ζωηρό ενδιαφέρον να καταβάλει ένα όχι και τόσο ευκαταφρόνητο ποσό, προκειμένου να το αναπαλαιώσει και να το καταστήσει και πάλι σημείο αναφοράς της Λευκωσίας. Σύμφωνα με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας, ο ίδιος είναι σε επαφή με Αμερικανό επενδυτή. Η κατάσταση του ιστορικού ξενοδοχείου, εσωτερικά και εξωτερικά, είναι τραγική σε σημείο τέτοιο που να είναι επικίνδυνο να φιλοξενήσει τα μέλη της ΟΥΝΦΥΚΥΠ. Μπροστά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, από το πέρασμα του χρόνου και την απουσία συντήρησης, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μετακινήσει τα μέλη τους που διέμεναν στο ξενοδοχείο σε προσωρινά καταλύματα που έχουν στηθεί πέριξ του ξενοδοχείου.

Σε αρχικά στάδια

Οι επαφές του Αρχιεπισκόπου με τον Αμερικανό επενδυτή είναι σε αρχικό στάδιο, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε στη συνέντευξή του στην «Κ». «Θέλω τη σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Εθνών. Έχουμε απόσταση ακόμα. Αν θα μείνει έτσι σε λίγα χρόνια θα θέλει χάλασμα. Ήδη άρχισαν να μπαλκόνια να πέφτουν. Πρέπει να αλλαχθούν οι υδραυλικές εγκαταστάσεις, τα ηλεκτρολογικά και τα μηχανολογικά.

Το ξενοδοχείο έχει υποστεί μεγάλη φθορά και χρειάζεται μεγαλύτερο χρηματικό ποσό απ’ ό,τι να χτιστεί από την αρχή», μας είπε ο Μακαριότατος. Ρωτήσαμε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο εάν η Αρχιεπισκοπή θα συμμετάσχει στην αναπαλαίωση του Λήδρα Πάλλας. Ο Μακαριότατος μας απάντησε τι είπε στον Αμερικανό επενδυτή. «Του είπα ότι τα χρήματα για την επιδιόρθωση θα τα έβαζαν αυτοί. Η Εκκλησία δεν έχει. Του είπα: Εσείς να το επιδιορθώσετε, τα πρώτα χρόνια θα το εκμεταλλευτείτε και σιγά-σιγά θα αρχίσετε να δίνετε ενοίκιο».

Το Foreign Office

Ο Μακαριότατος ήταν αποκαλυπτικός για το διάλογο που είχε με τον επενδυτή, όταν συναντήθηκαν και του μετέφερε το ενδιαφέρον του για το Λήδρα Πάλλας. «Όταν ήλθε ο Αμερικανός που θέλει να κάνει επένδυση εκεί τον ρώτησα ευθέως: Πέρασες από το Foreign Office; Μου λέει πέρασα. Του είπα σου έδωσαν συγκατάθεση; Μου λέει πήγα στο Foreign Office πήγα και στο Αμερικάνικο ΥΠΕΞ». Για το όλο θέμα ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος εμφανίζεται θετικός πλην όμως, όπως είπε, υπάρχουν και δυσκολίες. «Εκεί είναι τα Ηνωμένα Έθνη, οι Άγγλοι, οι οποίοι είναι δύσκολοι, και προσωπικά δεν τους έχω εμπιστοσύνη διότι ό,τι πάθαμε, το πάθαμε από τους Άγγλους. Εκτός και αν έλθει κάποια ισχυρή εταιρεία Αμερικάνικη που θα έχω κάποια ασφάλεια που θα αναλάβει την υποχρέωση να το επιδιορθώσει, χωρίς να έχουμε εμείς υποχρέωση.

Κάτι θα πρέπει να γίνει. Είμαι σίγουρος πως οι Άγγλοι δεν θα δώσουν την ευκαιρία στους Τούρκους να προελάσουν μερικά μέτρα και θα πιάσουν το ξενοδοχείο». Ο Μακαριότατος μας είπε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί μετά από επαφές που θα γίνουν με το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο χρόνος και η κατοχή

Το Λήδρα Πάλλας την εποχή που αναγέρθηκε και οι υπηρεσίες που πρόσφερε δικαιολογούσε απόλυτα τους στόχους που είχαν τεθεί από τους ιδιοκτήτες του. Την δημιουργία ενός πολυτελέστατου ξενοδοχείου στη Λευκωσία με υψηλά στάνταρ. Στόχοι που έγιναν πράξη μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974. Μέχρι τότε φιλοξένησε την ντόπια και παγκόσμια αφρόκρεμα πολιτική και καλλιτεχνική. Η αντίστροφη μέτρηση για το φημισμένο ξενοδοχείο ξεκίνησε μετά τα γεγονότα του 1964 όπου αρχικά ένα μέρος του χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Η τουρκική εισβολή τερμάτισε τη λειτουργία του ξενοδοχείου το οποίο μετατράπηκε σε στρατώνας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Το ξενοδοχείο, το κόστος ανέγερσης του οποίου έφθασε στις 190 χιλιάδες λίρες συν 13 χιλιάδες λίρες το οικόπεδο, διαθέτει 93 δωμάτια και 150 κλίνες. Αρχιτέκτονας του ξενοδοχείου ήταν ο Γερμανοεβραίος Μπέντζαμιν Γκούνσμπεργκ. Τα εγκαίνια του ξενοδοχείου έγιναν τον Οκτώβριο του 1949, απασχολούσε πενήντα άτομα προσωπικό ενώ στον εξωτερικό του χώρο λειτούργησε η πρώτη δημόσια πισίνα της Λευκωσίας. Πέρα από τον κοσμικό χαρακτήρα που προσέδωσε την εποχή εκείνη το Λήδρα Πάλλας, ήταν σημείο αναφορά και για τις πολιτικές εξελίξεις την εποχή εκείνη. Με βάση στοιχεία, στο Λήδρα Πάλλας πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις για το Σύνταγμα του 1960 ενώ εκεί διεξήχθησαν οι ενδοκοινοτικές συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς μετά την τουρκοανταρσία.

Οι ιδιοκτήτες

Αρχικοί ιδιοκτήτες του Λήδρα Πάλλας εμφανίζονται ο Γιώργος Σκυριανίδης, επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Forest Park, ο αντιδήμαρχος Λευκωσίας και επιχειρηματίας Γεώργιος Πούλιας και ο Αλεξανδρινός επιχειρηματίας Δημήτριος Ζερπίνης. Η εμπλοκή της Αρχιεπισκοπής στο Λήδρα Πάλλας σημειώθηκε το 1954 όταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριο Γ’ αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ξενοδοχείου που κατείχε ο Δημήτρης Ζερπίνης από τη σύζυγό του. Η Αρχιεπισκοπή Κύπρου κατέχει τις μετοχές μέχρι σήμερα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση