ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου η πρόταση Ακιντζί

Αρνητική η Λευκωσία στην πρόταση για το φυσικό αέριο, ενώ ο Πρόεδρος την παραπέμπει στη σύσκεψη αρχηγών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Περισσότερο εξ απροόπτου πήρε την Λευκωσία η πρόταση που κατέθεσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου από τις δύο κοινότητες. Την πρόταση δημοσιοποίησε το Σάββατο και κατέθεσε το πρωί της Κυριακής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Τ/κ ηγέτης. Η πρότασή του, έρχεται λίγο μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής Αναστασιάδη προς Γκουτέρες, στην οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε την ετοιμότητά του για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα, παρουσιάζοντας παράλληλα τις νέες ιδέες περί κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και αποκέντρωσης εξουσιών. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, αν και διαρρέει την διαφωνία της ως προς την πρότασή αυτή, επισήμως, κράτα κλειστά επί του παρόντος τα χαρτιά της για το πώς θα κινηθεί, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλεί σύσκεψη αρχηγών την Τρίτη 16 Ιουλίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η πρόταση Ακιντζί δεν διαφέρει πολύ από την πρόταση που κατέθεσε ο Έρογλου το 2011 στην κυβέρνηση Χριστόφια για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου και απορρίφθηκε από την τότε κυβέρνηση. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι αυτή τη φορά η πρόταση είναι πιο μελετημένη και λεπτομερής, αφήνοντας την υπόνοια ότι προέρχεται από την Άγκυρα. Το τι ισχύει είναι ένα ζήτημα ανοικτό, το σίγουρο είναι πως η Άγκυρα καλωσόρισε την πρόταση Ακιντζί. Καθόλου τυχαία η τοποθέτηση Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Κύπρου αν η κυπριακή Κυβέρνηση δεν αποδεχτεί την πρόταση για συνεργασία που υπέβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Με τη σφραγίδα Άγκυρας

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η πρόταση του κ. Ακιντζί για συνεργασία των δύο πλευρών στην Κύπρο σε θέματα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε άρθρο του στην τ/κ εφημερίδα Kibris Postasi, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι έως ότου οι Ελληνοκύπριοι υιοθετήσουν τις προτάσεις που υπέβαλε το Σάββατο ο κ. Ακιντζί, με τις οποίες τους καλεί σε συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους, η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της σε περιοχές στις οποίες έχει λάβει "αδειοδότητηση" από τις «τ/κ αρχές» με «αποφασιστικότητα και χωρίς να υπάρξει αλλαγή».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει βεβαίως και το τι λέει ο «υπουργός Εξωτερικών» στα κατεχόμενα Κουντρέτ Οζερσάι , σε συνέντευξή του στην «Κ» για το όλο θέμα. Συγκεκριμένα προτείνει από κοινού διάλογο με τους ενεργειακούς κολοσσούς για την εκμετάλλευση του αερίου, του συνόλου των κοιτασμάτων του νησιού. «Πώς θα το μεταφέρουμε στη διεθνή αγορά με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο; Πώς θα γίνει ο καταμερισμός κερδών; Ποια θα είναι τα ποσοστά; Για ποιους σκοπούς θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια από τα κέρδη ή σε ποια πεδία δεν είναι δυνατή η χρήση τους. Αυτά θα συζητήσουμε» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η μπάλα βεβαίως πέφτει στο γήπεδο της διεθνούς κοινότητας και στο πώς θα αντιμετωπίσουν την εν λόγω πρόταση. Αν δηλαδή θα την δουν θετικά, ή αν πειστούν από την επιχειρηματολογία του ότι το κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται ήδη σε περίπλοκη θέση για να περιπλακεί περαιτέρω με την πρόσθεση του φυσικού αερίου στο κάδρο.

Αν και κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως το θέμα της διαχείρισης του φυσικού αερίου δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και ότι η ε/κ πλευρά παραμένει επικεντρωμένη στην επανέναρξη των συνομιλιών, οι τοποθετήσεις θα γίνουν μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως επισημαίνουν πηγές στην «Κ» η επίσημη τοποθέτηση θα υπάρξει μετά και τη συνεδρία του συμβουλίου Αρχηγών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ