ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

O Σάμι Ρέβελ στην «Κ»: Δεσμευόμαστε για την υλοποίηση του EastMed

Τη νέα εποχή στην οποία έχουν εισέλθει οι κυπροϊσραηλινές σχέσεις σκιαγραφεί ο πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία, Σάμι Ρέβελ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η συνεργασία του Ισραήλ με την Αίγυπτο και η σύσφιξη των σχέσεων με άλλα κράτη του Κόλπου συμβάλλουν στην ειρήνη, ενώ δίνουν τη δυνατότητα στο Ισραήλ και την Κύπρο να συνεργαστούν με άλλες φιλικές χώρες, τονίζει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο Σάμι Ρέβελ. Ο πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία αναφέρεται με θερμά λόγια στην Κύπρο και αναφέρει πως η χώρα του είναι δεσμευμένη για τον αγωγό EastMed αλλά και τη συνεργασία με Κύπρο και Ελλάδα. Περιγράφει ποιο είναι το ζητούμενο της εξωτερικής πολιτικής του Ισραήλ στην περιοχή ως απάντηση στις σχέσεις με την Τουρκία.

–Ποιο είναι το μυστικό επιτυχίας του Ισραήλ στην καταπολέμηση της πανδημίας;

Τους τελευταίους μήνες, στο Ισραήλ διεξάγεται μια τεράστια εκστρατεία εμβολιασμού. Μέχρι σήμερα, πάνω από το 50% του ισραηλινού πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί. Αυτό έγινε εφικτό μέσω συμφωνιών με κορυφαίες εταιρείες εμβολίων, καθώς και μέσω του προηγμένου Συστήματος Υγείας του Ισραήλ.

–Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η παρασκευή φαρμάκου για τον COVID-19;

To ανεπτυγμένο οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας του Ισραήλ αποτέλεσε τη βάση για την πραγματοποίηση διάφορων κλινικών δοκιμών, ενώ κάποιες εταιρείες και ερευνητικές ομάδες έχουν ήδη δημοσιεύσει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Αυτό αποτελεί επίσης μια σημαντική ευκαιρία για τις εταιρικές σχέσεις με την Κύπρο. Το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν στενή συνεργασία στον ιατρικό τομέα. Τα τελευταία χρόνια, το ισραηλινό και το κυπριακό οικοσύστημα έρευνας και ανάπτυξης έχουν έλθει επίσης πιο κοντά. Επενδύουμε μεγάλο μέρος των προσπαθειών μας για την ανάπτυξη κοινών έργων στους τομείς της Υγείας και της Καινοτομίας.

–Το πιστοποιητικό εμβολίου είναι απαραίτητο για επιστροφή στην κανονικότητα στο Ισραήλ για τους πολίτες του και τους ξένους επισκέπτες;

Σίγουρα, το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το πράσινο διαβατήριο έχουν πρωταρχική σημασία στις ενέργειες για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία. Ενισχύουν ιδιαίτερα τις προσπάθειες για να ανοίξει ξανά ο τομέας των ταξιδιών. Στο Ισραήλ, αυτό το πιστοποιητικό χρησιμοποιείται επίσης για να διευκολύνει την είσοδο εμβολιασμένων ατόμων σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, εστιατόρια κ.λπ.

–Κύπρος και Ελλάδα θεωρούνται ασφαλείς προορισμοί για τους ισραηλινούς τουρίστες;

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Ισραηλινούς που εξετάζουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Κύπρο. Προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια, αλλά η κατάσταση παραμένει ακόμα περίπλοκη. Ωστόσο, πιστεύω ότι, με βάση τις σχέσεις στενής γειτονίας, μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού. Αυτό είναι σημαντικό τόσο για το Ισραήλ, όσο και για την Κύπρο. Λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, η Κύπρος άνοιξε τα σύνορά της στους Ισραηλινούς επισκέπτες από την 1η Απριλίου. Το επίσημο ισραηλινό πιστοποιητικό εμβολιασμού αναγνωρίζεται ως μέσο για περαιτέρω διευκόλυνση των ταξιδιών. Η διαδικασία για την επανεκκίνηση του τουρισμού γίνεται σταδιακά, για να διασφαλίζει παράλληλα την ασφάλεια.

 Αμοιβαίο όφελος

–Υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας με την Κύπρο για το ζήτημα που έχει προκύψει με το κοίτασμα «Αφροδίτη»;

Τα Υπουργεία Ενέργειας της Κύπρου και του Ισραήλ συμφώνησαν πρόσφατα στις κατευθυντήριες γραμμές στη βάση των οποίων οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα τεμάχια «Αφροδίτη» και «Ισάι» θα μπορούν να αρχίσουν συνομιλίες για την εμπορική εκμετάλλευσή τους. Ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών θα οδηγήσουν σύντομα σε συμφωνία μεταξύ τους. Οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα χρήσης εμπειρογνώμονα για την επίλυση των οποιωνδήποτε θεμάτων που πιθανόν να προκύψουν κατά τη διάρκεια των μεταξύ τους συνομιλιών. Η όποια συμφωνία θα πρέπει να τύχει έγκρισης και από τις δύο κυβερνήσεις, ούτως ώστε να τεθεί σε εφαρμογή. Μια τέτοια συμφωνία για τα κοιτάσματα «Αφροδίτη-Ισάι» στις ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ έχει αμοιβαίο όφελος για τη συνεργασία μας στον τομέα του Φυσικού Αερίου και ευρύτερα της Ενέργειας.

–Το Ισραήλ πώς αντιμετωπίζει τα περί αλλαγής όδευσης του αγωγού EastMed; Ο EastMed ως έργο μπορεί να θεωρηθεί ανταγωνιστικό από άλλες χώρες τις περιοχής όπως η Αίγυπτος;

Οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή μας αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία. Έχουν ανακαλυφθεί σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου και, εκτός από τις περιφερειακές αγορές, υπάρχει η ευκαιρία να γίνουν εξαγωγές και στην Ευρώπη. Με αυτήν την προοπτική, το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ελλάδα και άλλοι ευρωπαίοι εταίροι έχουν ενωθεί για την προώθηση του αγωγού EastMed. Η υπογραφή, την προηγούμενη χρονιά, της συμφωνίας του αγωγού EASTMED, μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας ήταν ένα σημαντικό βήμα προόδου. Δεσμευόμαστε για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου. Ταυτόχρονα και ενόψει των τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή μας, υπάρχουν αναφορές για επιπλέον πιθανά έργα. Αυτά είναι συμπληρωματικά και δεν πρέπει να θεωρούνται ανταγωνιστικά στην υφιστάμενη ισχυρή συνεργασία μας.

–Υπάρχει κάτι που προβληματίζει το Ισραήλ στην σύσφιξη των σχέσεων του με την Αίγυπτο στον ενεργειακό τομέα; Ο αγωγός προς την Αίγυπτο μπορεί να θεωρηθεί πως το Ισραήλ στρέφει την προσοχή του προς την Αίγυπτο για τις ποσότητες των ισραηλινών κοιτασμάτων προς εξαγωγή;

Η συνεργασία με την Αίγυπτο είναι πολύ σημαντική. Αυτό καταδεικνύει και η ίδρυση του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (ΕMGF) με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες. Είναι το πρώτο φόρουμ τέτοιου είδους και μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην περιφερειακή συνεργασία για το φυσικό αέριο και όχι μόνο. Πιστεύουμε πραγματικά ότι πρέπει να μεγιστοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για συνεργασία με όλες τις ομονοούσες χώρες που στην περιοχή μας.

–Το Ισραήλ το τελευταίο διάστημα έχει κάνει σημαντικά βήματα στην εξομάλυνση των σχέσεών του με κράτη του Αραβικού Κόλπου. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Οι σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου δημιούργησαν μια νέα πραγματικότητα στην περιοχή μας. Οι «Συμφωνίες του Αβραάμ» έχουν εισαγάγει σχέσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και ελπίζουμε οι σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και άλλες χώρες της περιοχής θα εμβαθύνουν περισσότερο. Αυτές οι σχέσεις συμβάλλουν στην ειρήνη, ενώ δίνουν τη δυνατότητα στο Ισραήλ και την Κύπρο να συνεργαστούν με άλλες φιλικές χώρες σε θέματα, όπως η υγεία, το περιβάλλον, η οικονομική ανάπτυξη και άλλα.

–Οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν στους παραδοσιακούς συμμάχους τους (Ισραήλ και Σαουδική Αραβία) προκειμένου να κατευνάσουν το Ιράν;

Μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών υπάρχει μια σταθερή στρατηγική συμμαχία. Συνεργαζόμαστε στενά αντιμετωπίζοντας προκλήσεις στην περιοχή μας. Το ριζοσπαστικό καθεστώς στο Ιράν αποτελεί ευρύτερη απειλή. Όχι μόνο για το Ισραήλ ή τις χώρες του Κόλπου. Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, η ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και η υποστήριξη μιας ριζοσπαστικής ιδεολογίας και της τρομοκρατίας, αποτελούν μια παγκόσμια απειλή. Ένα σαφές παράδειγμα είναι η τρέχουσα κατάσταση στον Λίβανο και η απειλή που παρουσιάζει η τρομοκρατική οργάνωση της Χεζμπολάχ.

–Ποιες είναι οι προοπτικές των σχέσεων Κύπρου- Ισραήλ;

Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Μοιραζόμαστε τις αξίες της δημοκρατίας και αντιμετωπίζουμε σημαντικές περιφερειακές προκλήσεις και ευκαιρίες. Οι σχέσεις μας βασίζονται σε μια αληθινή φιλία μεταξύ του κυπριακού και του ισραηλινού λαού. Πέρα από τους στενούς πολιτικούς δεσμούς, έχουν αναπτυχθεί δυναμικές σχέσεις στους τομείς της ιατρικής, της ενέργειας, της γεωργίας, του νερού, της προστασίας του περιβάλλοντος και της τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης. Η συνεργασία στον τομέα της τεχνολογική καινοτομία έχει για μας ιδιαίτερη βαρύτητα και αποτελεί έμπνευση για τις μελλοντικές γενιές.

Πολιτική σταθερότητας ασφάλειας ευημερίας

–Στο κομμάτι των τριμερών συνεργασιών εντοπίζετε κάποια κόπωση, ή εξελίσσονται με την αρχική ίδια δυναμική;

Αντιθέτως, βλέπουμε μια μεγάλη δυναμική στην τριμερή συνεργασία Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας. Η τριμερής συνεργασία βρισκόταν στην κορυφή της ατζέντας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας και του προέδρου της Κύπρου στο Ισραήλ. Τους τελευταίους μήνες, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στην Αθήνα καθώς επίσης και μια τριμερής συνάντηση των Υπουργών Άμυνας. Στον τομέα της Ενέργειας, υπεγράφη ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας για την ανάπτυξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Euro-Asia. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ανάπτυξη κοινών έργων στο τριμερές πλαίσιο. Κάτι που αποκτά ακόμα περισσότερη σημασία, καθώς προχωρούμε στην εκ νέου ανάκαμψη των οικονομιών μας μετά την πανδημία.

–Πώς περιγράφονται οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ;

Προτιμώ να περιγράψω την εξωτερική πολιτική του Ισραήλ. Η πολιτική μας στοχεύει σαφώς στην προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή μας. Αυτό είναι που προσδιορίζει και την τριμερή εταιρική σχέση του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα, και με την οποία είμαστε δεσμευμένοι πραγματικά.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ