ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πάλμας: Δεν είναι αποδεκτή η επανέναρξη συνομιλιών στη βάση λύσης δύο κρατών

Η Ε.Ε. και τα Ηνωμένα Έθνη να στείλουν στην Τουρκία το μήνυμα ότι οι έκνομες ενέργειές θα επιφέρουν πολιτικό και οικονομικό κόστος, ανέφερε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω

ΚΥΠΕ

Η Kυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση λύσης δύο κρατών, δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, παραλαμβάνοντας σήμερα στο Προεδρικό, από τον Δήμαρχο Μόρφου Βίκτωρα Χατζηαβραάμ και τον Αντιδήμαρχο Κυριάκο Κουδουνά, ψήφισμα με την ευκαιρία της 47ης επετείου της κατάληψης της Μόρφου από τα τουρκικά στρατεύματα.

Επιδίδοντας το ψήφισμα στον Υφυπουργώ παρά τω Προέδρω, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου, ζήτησε επανέναρξη των συνομιλιών. Ο κ. Χατζηαβραάμ υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι η χώρα η οποία καταστρατηγεί κάθε αρχή δικαίου, αλλά, πρόσθεσε, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα χάσουμε οριστικά και αμετάκλητα την Κύπρο. Οι τελευταίες εξελίξεις στην Αμμόχωστο αλλάζουν έντονα το στάτους κβο, συμπλήρωσε, εκφράζοντας ανησυχία για πιθανή ταφόπλακα στο Κυπριακό.

«Οπόταν παράκλησή μας είναι, παρόλα τα αρνητικά που υπάρχουν σήμερα ενώπιον μας, να μπούμε σε μια διαδικασία συνομιλιών, ίσως βρούμε μια λύση, η οποία τουλάχιστον θα δίνει το δίκαιο στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους», ανέφερε ο Δήμαρχος.

Αναγνώρισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες όμως, είπε, «αυτή τη φορά φτάσαμε στα όρια μας» και κάλεσε τον Υφυπουργώ παρά τω Προέδρω να διαβιβάσει το ψήφισμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την παράκληση όπως μπούμε σε μια διαδικασία συνομιλιών.

Παραλαμβάνοντας το ψήφισμα, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι πάρα πολύ δύσκολη. «Η Τουρκία έχει αλλάξει και στρατηγική γύρω από Κυπριακό. Θέλει να συνομιλήσουμε πάνω σε μια άλλη βάση, στη βάση των δύο κρατών ή εναλλακτικά τη δημιουργία τέτοιων συνθηκών για κυριαρχική ισότητα στα δύο κρατίδια», είπε, τονίζοντας πως «από τη στιγμή που τίθεται ως θέση η συζήτηση και οι συνομιλίες πάνω στη βάση δύο κρατών, αντιλαμβάνεστε ότι εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοιου είδους βάση και να ξεκινήσει ένα διάλογος».

Χαρακτήρισε ως ευχάριστη εξέλιξη τις τελευταίες δηλώσεις από πλευράς του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από τις οποίες δεν γίνεται αποδεκτή η αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού.

Σημείωσε ωστόσο ότι θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη να στείλουν στην Τουρκία το μήνυμα ότι οι έκνομες ενέργειές της στην περιοχή, αλλά και ειδικότερα στην Κύπρο θα επιφέρουν πολιτικό και οικονομικό κόστος.

«Οι δραστηριότητες και οι ενέργειές μας είναι σε καθημερινή βάση και βεβαίως κατανοείτε ότι ένα μικρό κράτος όπως είναι η Κύπρος μόνο με πολιτικά και διπλωματικά μέσα μπορεί να βρει λύσεις και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού», ανέφερε καταλήγοντας.

Σε τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Μόρφου Κυριάκου Κουδουνά, ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν ζητήσαμε ενεργοποίηση του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη, βάσει του οποίου θα μπορούσαν να ληφθούν εξαναγκαστικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας, ο κ. Πάλμας είπε πως «μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνονται κάποια ζητήματα ότι ίσως είναι εύκολα να τα επιδιώξεις και να τα ζητήσεις, αλλά την ίδια ώρα πρέπει να λαμβάνεις υπόψιν και τα διεθνή συμφέροντα και τις διεθνείς εξελίξεις μήπως εκδοθεί κάτι το οποίο θα είναι εις βάρος σου στο τέλος της ημέρας».

Νωρίτερα η αντιπροσωπεία του Δήμου Μόρφου, βρέθηκε στις Πρεσβείες των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γαλλίας, όπου επέδωσε το ψήφισμα, ενώ μετά το Προεδρικό, μετέβη στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία.

Εξερχόμενος του Προεδρικού, μετά την επίδοση του ψηφίσματος στον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, και ερωτηθείς ποια ήταν η ανταπόκριση των διπλωματικών αποστολών στις οποίες βρέθηκαν για να επιδώσουν το ψήφισμα, ο κ. Χατζηαβραάμ είπε πως «όλοι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον Κυπριακό λαό και λεν ότι βοηθούν στην επίλυση του Κυπριακού αλλά κανένας δεν εξασκεί τις πιέσεις που πρέπει να εξασκεί στην Τουρκία», σημειώνοντας ότι «τα πράγματα δυσκολεύουν, γι’ αυτό εμείς απαιτήσαμε και απαιτούμε από όλους εδώ και τώρα να γίνει λύση».

Ο Δήμαρχος Μόρφου εξέφρασε αγανάκτηση και οργή για το γεγονός ότι «47 χρόνια ακόμα δεν καταφέραμε να φτάσουμε στο σημείο όπου θα συζητούμε για λύση του Κυπριακού» και επανέλαβε την ανησυχία του για ταφόπλακα στο Κυπριακό μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Ζητούμε, κατέληξε, δίκαιη, βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για όλους τους Κύπριους, τους νόμιμους και μόνιμους κατοίκους του νησιού, ανεξαρτησία, απελευθέρωση χωρίς στρατούς, χωρίς εγγυήσεις με πολιτική ισότητα.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα, καταδικάζεται η βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974 και σημειώνεται ότι η Τουρκία, με πλήρη περιφρόνηση προς το διεθνές δίκαιο ακόμα και σήμερα, συνεχίζει να κλιμακώνει τις προκλήσεις της με απαράδεκτες και καταδικαστέες ενέργειες, όπως αυτές στην πόλη της Αμμοχώστου που αποσκοπούν να εξυπηρετήσουν το στόχο της Τουρκίας για αλλαγή της βάσης λύσης του κυπριακού, ενώ παράλληλα αρνείται να προσέλθει σε συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης.

Σημειώνεται με αρκετή ικανοποίηση η τελευταία προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά, όπως αναφέρεται, δεν αρκούν, αφού δεν είναι ικανές να κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία.

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να προχωρήσει σε τέτοια μέτρα που θα αναγκάζουν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ παράλληλα θα δημιουργούνται συνθήκες για επανέναρξη των συνομιλιών, που θα οδηγούν, σε μια λύση βιώσιμη και λειτουργική και θα εξασφαλίζει: Την κατάργηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων επί της Κυπριακής Δημοκρατίας, την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων, το δικαίωμα όλων των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους με ασφάλεια, την κατοχύρωση των τριών βασικών ελευθεριών - διακίνησης, εγκατάστασης και περιουσίας, και την αναγνώριση του πρώτου λόγου όσον αφορά την περιουσία στον ιδιοκτήτη και όχι στο χρήστη, τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, την αποκατάσταση των δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου», αναφέρεται.

Τονίζεται προς τους παραλήπτες του ψηφίσματος ότι η συμβολή τους «στον διαρκή αγώνα και τις προσπάθειες μας για ελευθερία και δικαιοσύνη είναι ύψιστης σημασίας για αυτό βασιζόμαστε στη δική σας βοήθεια και υποστήριξη» και ζητείται επανέναρξη των συνομιλιών στην βάση του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ