ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στήνει θερμό φθινόπωρο στην ΑΟΖ η Τουρκία

Μετά το διάλειμμα οι τουρκικές προκλήσεις επιστρέφουν με αφορμή το Nautical Geo που πραγματοποιεί έρευνες για EastMed

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Επιστροφή στον θερμό Αύγουστο του 2020 επιδιώκει συνειδητά η Τουρκία, βάζοντας έτσι μια τελεία σε μια σχετική ήρεμη περίοδο διάρκειας περίπου ενός χρόνου. Αρχής γενομένης από τις προκλήσεις ανατολικά της Κρήτης, σύμφωνα με την προσφιλή τακτική της, η Άγκυρα μετατοπίζει το κλίμα έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Τόσο η Τουρκία όσο και ο εκλεκτός της στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ, επιχειρούν να στήσουν κλίμα έντασης με αφορμή την παρουσία του Nautical Geo εντός της κυπριακής ΑΟΖ για διεξαγωγή εργασιών για τον αγωγό EastMed. Η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή είναι ανησυχητική, κάτι που αποτύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μετά τη συνάντησή του, με τον Νίκο Δένδια στην Αθήνα, την περασμένη Δευτέρα. «Οι στιγμές είναι δύσκολες, οι προκλήσεις ενώπιόν μας είναι πολλές. Κύπρος και Ελλάδα είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με σοβαρότητα, συνέπεια και αποφασιστικότητα και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο». Η ανάγνωση που γίνεται στη Λευκωσία για τους τουρκικούς βρυχηθμούς δείχνει την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και την έντονη ενόχληση που προκάλεσε στην Άγκυρα. Για το επόμενο διάστημα δεν αναμένεται εκτόνωση της τεταμένης κατάστασης μιας και στην ευρύτερη περιοχή είναι προγραμματισμένες και άλλες δραστηριότητες, όπως η άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ 21».

Το Nautical Geo

Η άφιξη του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo στην κυπριακή ΑΟΖ στις 27 Σεπτεμβρίου, αρχικά, συνοδεύτηκε από μπαράζ φραστικών απειλών, κυρίως από τον τουρκικό τύπο, για αποφασιστική αντίδραση στις δήθεν προκλήσεις Ελλάδας και Κύπρου στη λεγόμενη τουρκική υφαλοκρηπίδα. Ως αποτέλεσμα του κλίματος που καλλιεργήθηκε την περασμένη Κυριακή, τουρκικό πολεμικό πλοίο παρενόχλησε το Nautical Geo, 21 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Κύπρου. Παρενόχληση που εκδηλώθηκε μέσω ασυρμάτου και με επικίνδυνες κινήσεις του πολεμικού σκάφους σε κοντινή απόσταση από το ερευνητικό σκάφος. Όπως φαίνεται και στον χάρτη το ερευνητικό σκάφος από το περασμένο Σάββατο εκινείτο εντός αδειοδοτημένων τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ πραγματοποιώντας έρευνες για την διέλευση του αγωγού EastMed. Σύμφωνα με τις συντεταγμένες της πορείας του, το σκάφος έπλεε εντός του τεμαχίου 1 της ΑΟΖ για να εισέλθει στη συνέχεια εντός των χωρικών υδάτων με παράλληλη πορεία τα νότια παράλια και προς τη Λάρνακα όπου βρίσκεται αγκυροβολημένο.

Μέχρι νεωτέρας

Πηγές στη Λευκωσία απέκλειαν το ενδεχόμενο αναβολής των εργασιών του ερευνητικού σκάφους χωρίς ωστόσο να προσδιορίζουν τον χρόνο απόπλου του, από τη Λάρνακα. Επί του παρόντος απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα η Λευκωσία μεταφέρει το όλο ζήτημα σε επίπεδο Ε.Ε. υπό το πρίσμα πως οι τουρκικές παρενοχλήσεις, εκτός των άλλων, στρέφονται εναντίον ενός έργου το οποίο τυγχάνει της οικονομικής και πολιτικής στήριξης της Ένωσης. Πέρα από τα όσα συμφωνήθηκαν σε επίπεδο ΥΠΕΞ στην Αθήνα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ.

Τα ενεργειακά

Οι νέες τουρκικές εξάρσεις εκδηλώνονται σε μια περίοδο που αναμένεται να ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή των εταιρειών εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει δημοσιοποιηθεί, η αρχή αναμένεται να γίνει με την ExxonMobil, η οποία, όπως έχει γίνει γνωστό, θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις εντός του τεμαχίου 10. Πηγές στη Λευκωσία εκτιμούν πως η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε παραβατικές συμπεριφορές στην περιοχή που δραστηριοποιείται ο αμερικανικός κολοσσός, λαμβάνοντας υπόψη και την τακτική του παρελθόντος. Εκεί όπου φαίνεται να υπάρχει προβληματισμός είναι με την επιστροφή της γαλλικής TOTAL και της ιταλικής ΕΝΙ που χρονικά τοποθετείται αρχές του 2022.

«ΕΥΝΟΜΙΑ 21» ανοιχτά της Κύπρου

Και ενώ η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά της στην κυπριακή ΑΟΖ, Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία συνεχίζουν την κοινή επιχειρησιακή παρουσία τους στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Τετραμερούς Συνεργασίας (QUADRI PARTITE INITIATIVE – QUAD), με την πραγματοποίηση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά της αεροναυτικής άσκησης με την ονομασία «EUNOMIA 2/2021», στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, από την Δευτέρα 4 έως την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021. Ο αντικειμενικός σκοπός της τετραμερούς πρωτοβουλίας σχετίζεται άμεσα με το κλίμα έντασης που δημιουργεί η Τουρκία στην περιοχή, αποσκοπώντας πρώτον στην αντιμετώπιση της ασταθούς κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, δεύτερον στη συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων χωρών ως προς την εφαρμογή και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), τρίτον στην προαγωγή και διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, και τέταρτον στη συνεισφορά τους στη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένα κομμάτι της φετινής «ΕΥΝΟΜΙΑΣ» θα εξελιχθεί ανοιχτά της Κύπρου με τη συμμετοχή αεροπορικών και ναυτικών μέσων των τεσσάρων χωρών. Στην άσκηση, μεταξύ άλλων, αναμένεται να επιχειρήσουν μαχητικά αεροσκάφη της Ελλάδας και Γαλλίας, ένα αεροσκάφος Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαίρου Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) και ένα αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ) καθώς και ναυτικά μέσα διαφόρων τύπων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X