ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τέθηκαν οι βάσεις για πενταμερή με Ιορδανία, Αίγυπτο και Ιράκ

Θετικός απολογισμός της τριμερούς της Αθήνα για Κυπριακό και τουρκικές προκλήσεις

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η τριμερής Σύνοδος κορυφής της Αθήνας ήλθε να επιβεβαιώσει το ισχυρό σχήμα συνεργασίας που έχει δημιουργηθεί με την Ιορδανία, σε περιφερειακά ζητήματα καθώς και σε διμερή επίπεδα. Πίσω από τα όσα αναφέρονται στην κοινή διακήρυξη των ηγετών Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας και τα οποία αξιολογούνται θετικά, η τριμερής της Αθήνας θα δώσει μια νέα διάσταση στα περιφερειακά σχήματα συνεργασίας. Στην ελληνική πρωτεύουσα οι τρείς ηγέτες έθεσαν τις βάσεις προκειμένου να διευρυνθούν οι συνεργασίες των χωρών της περιοχής με τη δημιουργία νέων σχημάτων και τη συμπερίληψη και άλλων χωρών. Στο πνεύμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», Κύπρος Ελλάδα και Ιορδανία άναψαν το πράσινο φως για τη δημιουργία ενός νέου περιφερειακού σχήματος με τη συμπερίληψη της Αιγύπτου και του Ιράκ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επίσημη πρώτη του νέου πενταμερούς σχήματος ίσως να γίνει μέσα στο Σεπτέμβριο με την Κύπρο να έχει σοβαρές πιθανότητες να φιλοξενήσει την πρώτη πενταμερή με Ελλάδα, Ιορδανία, Αίγυπτο και Ιράκ. Το τοπίο για διαδικαστικά θέματα, θα προετοιμάσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν τον Σεπτέμβριο επίσκεψη στο Ιράκ.

Κυπριακό-Τουρκία

Η τριμερής της Αθήνας κατέδειξε την έντονη ανησυχία και της Ιορδανίας για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τόσο η Ιορδανία όσο και το γειτονικό Ισραήλ εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι από τις εξαγγελίες της Τουρκίας να δημιουργήσει μόνιμη βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Drones) στον κατεχόμενο Λευκόνοικο. Διπλωματικές πηγές σημείωναν στην «Κ» πως κράτη της περιοχής αντιλαμβάνονται πλέον πως οι προκλητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή, δεν έχουν αποδέκτη μόνο την Κύπρο. Χαρακτηριστικά όπως μας ειπώθηκε, υπάρχει έντονη ανησυχία και αντιδράσεις για τη μόνιμη στάθμευση Drones στα κατεχόμενα τα οποία είναι δυνητική απειλή για όλα τα κράτη της περιοχής. Στα περιφερειακά ζητήματα την Τριμερή Σύνοδο απασχόλησε η κατάσταση στο Λίβανο, το Ιράκ, τη Λιβύη καθώς και η νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ.

Διμερή

Αλλά και σε διμερές επίπεδο η τριμερή των Αθηνών κατέδειξε το ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας με την Ιορδανία. Κάτι που φάνηκε και στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το Βασιλιά της Ιορδανίας. Στη συνάντηση στην παρουσία του ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη, της Υπουργού Ενέργειας Νατάσας Πηλείδου, του κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου και του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Κυριάκου Κενεβέζου, αντηλλάγησαν απόψεις για περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως ο τουρισμός και το εμπόριο. Η επιδημιολογική κατάσταση των δυο χωρών ήταν από τα θέματα που απασχόλησαν, καθώς και οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ιορδανίας, η οποία αποτελεί βασικό περιφερειακό εταίρο της Ένωσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Βασιλιά Abdullah για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τα γεγονότα που αφορούν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, εκφράζοντας την ιδιαίτερη του εκτίμηση για τη σταθερή θέση αρχών της Ιορδανίας και τη στήριξη της στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μόνιμη γραμματεία

Ένα σημαντικό θέμα που τέθηκε στις εργασίες της Συνόδου με έντονο κυπριακό ενδιαφέρον ήταν η Μόνιμη Γραμματεία, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης κατά την έναρξη της Συνόδου. «Προς τον σκοπό αυτό, η απόφαση να εγκαθιδρύσουμε Μόνιμη Γραμματεία στη Λευκωσία αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδουμε στον συντονισμό, την ανάπτυξη και την ενίσχυση της συνεργασίας μας». Πρόσθεσε ότι η Κύπρος προσβλέπει στην επανέναρξη των διαβουλεύσεων μέσω συναντήσεων για τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, οι οποίες ανεστάλησαν λόγω της πανδημίας, και έτσι να ενισχυθεί η συνεργασία περαιτέρω σε τομείς, όπως ο Πολιτισμός, το Εμπόριο, οι Επενδύσεις, ο Τουρισμός, η Ασφάλεια, η Ενέργεια, η Εκπαίδευση και ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ