ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επαναπατρισμό Φιλελευθέρων και αστικής Λευκωσίας θέλει ο ΔΗΣΥ

Οι αλλαγές στο κόμμα τον προσεχή Φεβρουάριο στοχεύουν στην επιστροφή απωλεσθέντων ψήφων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η παραίτηση του Λευτέρη Χριστοφόρου από τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό, καθώς η περιρρέουσα που είχε δημιουργηθεί εντός και πέριξ της Πινδάρου έκανε λόγο ότι θα πρέπει να θέσει εαυτόν στη διάθεση του κόμματος έστω κι αν ο ίδιος κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του. Η παραίτηση της Παρασκευής αποτελεί την τελευταία πράξη στον «ανασχηματισμό» του ΔΗΣΥ ο οποίος ξεκίνησε με τον διορισμό της Στέλλας Κυριακίδου στην Κομισιόν, την μετακίνηση του Νίκου Νουρή στο υπουργείο Εσωτερικών και τις αλλαγές στην κοινοβουλευτική ομάδα. Αυτές οι αλλαγές λένε εντός Πινδάρου ότι θα βοηθήσουν το κόμμα να στείλει το μήνυμα ότι ο ΔΗΣΥ ανανεώνεται και ίσως να ορθοποδήσει από τη φθορά που υπέστη, όντας 7 χρόνια στη διακυβέρνηση του τόπου, λαμβάνοντας ποσοστά που θα του επιτρέψουν να διατηρήσει την πρωτιά. Για τη διατήρηση της πρωτιάς, ο Αβέρωφ Νεοφύτου στοχεύει στο να ενισχύσει με πρόσωπα τη φιλελεύθερη τάση του κόμματος την οποία απώλεσε τα τελευταία χρόνια, τόσο λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης στο κυπριακό αλλά και την αλλαγή πλεύσης που είχε το κόμμα κατά τις ευρωεκλογές.

Οι άτυπες συμφωνίες

Η επιστροφή του Χάρη Γεωργιάδη στην Πινδάρου, είχε καταγραφεί μετά και την μετά και την προαναγγελθείσα παραίτηση του Χάρη Γεωργιάδη από το Υπουργείο Οικονομικών και τη δήλωσή του στην «Κ» πως τον ενδιαφέρει ο ΔΗΣΥ. Τότε ήταν που άρχισαν πολλοί να μιλούν για παραίτηση του Λευτέρη Χριστοφόρου από τη θέση του αναπληρωτή και τη διεκδίκησή της από τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών. Και δεν λέχθηκε τυχαία, καθώς υπήρξε, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», μία άτυπη συμφωνία μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη, Αβέρωφ Νεοφύτου και Χάρη Γεωργιάδη για μία τέτοια διευθέτηση, καθώς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει τον κ. Γεωργιάδη να αναλαμβάνει τα ηνία του κόμματος. Καθόλου τυχαία και η ανάρτηση του Προέδρου μετά και την επίσημη παραίτηση Γεωργιάδη, όπου αναρτώντας φωτογραφία των δύο τον πίστωνε για την διάσωση της οικονομίας. Αυτή η κίνηση ήταν αρκετή για να εκληφθεί στον Συναγερμό ότι του δίνει το δακτυλίδι για το κόμμα. Υπενθυμίζεται ότι ο Χάρης Γεωργιάδης, μέχρι και τις εκλογές του 2018 και ιδιαίτερα πριν από την κατάρρευση του Συνεργατισμού, θεωρείτο από πολλούς ως ο επόμενος πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ο κύριος εσωκομματικός αντίπαλος του Αβέρωφ Νεοφύτου σε μία περίοδο που οι σχέσεις του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν ήταν οι καλύτερες. Φιλοδοξία που για άλλους εγκαταλείφθηκε, ενώ για άλλους θεωρείται πως επί του παρόντος παίρνει παράταση, διεκδικώντας τη θέση του δεύτερου τη τάξει και προετοιμάζοντας το έδαφος ίσως για την προεδρία στη συνέχεια.

Η διευθέτηση της τριανδρίας, όμως, δεν περιλάμβανε τον κ. Χριστοφόρου και το τι σκέφτεται ο ίδιος να κάνει. Καθόλου τυχαίο ότι το πρώτο διάστημα, στον στενό του περίγυρο υποστήριζε πως κανείς δεν είχε συζητήσει μαζί του το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, ενώ δημοσίως υπογράμμιζε με νόημα πως μόλις πριν από έναν χρόνο επανεξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο στη θέση. Οι θέσεις του διαφοροποιήθηκαν μετά και το μήνυμα που έστειλε προς τις Βρυξέλλες η Πινδάρου ότι στη γενική συστράτευση του κόμματος, όλοι θα πρέπει να θέσουν εαυτόν στη διάθεση του ΔΗΣΥ. Ο Λευτέρης Χριστοφόρου, γνωστός για τον κομματικό του πατριωτισμό, ξεκαθάρισε, όπως και το 2014, όταν τέθηκε ζήτημα παραίτησής του, πως μπορεί να υπηρετήσει το κόμμα και από τη θέση του απλού μέλους και αυτό κλείδωσε μετά και την κίνηση της περασμένης Παρασκευής. Ο ίδιος, πάντως, διαψεύδει ότι υπήρξε οποιαδήποτε συμφωνία για παραίτησή του ούτως ώστε να αναλάβει ο Χάρης Γεωργιάδης, αν και εκφράζει την ελπίδα πως οι αλλαγές θα βοηθήσουν το κόμμα.

Διχάζει ο Χάρης

Είτε ισχύει είτε όχι η συμφωνία, το σίγουρο είναι πως ο Χάρης Γεωργιάδης θα διεκδικήσει στο ανώτατο συμβούλιο του κόμματος τη θέση του αναπληρωτή προέδρου, με τις απόψεις να διχάζονται κατά πόσο αυτή η κίνηση είναι ένδειξη ανανέωσης και ενίσχυσης της εικόνας του κόμματος. Το κατά πόσο τον βοηθά στην εικόνα του για παράδειγμα η αίσθηση που δόθηκε ότι προωθείται τόσο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ είναι ένα ζήτημα που σηκώνει συζήτηση. Ο τέως υπουργός Οικονομικών έχει ακόμα σημαντικό έρεισμα στους Συναγερμικούς με δεδομένο ότι στη βάση πέρασε το αφήγημα ότι ανεξαρτήτως της εξέλιξης του Συνεργατισμού, ο ίδιος έβαλε πλάτη για να σώσει το καράβι που ονομάζεται κυπριακή οικονομία. Καθόλου τυχαία και η κίνηση των πλείστων υποψηφίων βουλευτών του 2016, να ζητήσουν από τον Χάρη Γεωργιάδη να ανοίξει τον προεκλογικό τους. Θεωρείται πως ο ίδιος θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προεκλογική καμπάνια –κάτι το οποίο δεν μπορούσε να κάνει ο Λευτέρης Χριστοφόρου όντας στις Βρυξέλλες– καθώς είναι το χαρτί του για να αποδείξει ότι ο Συνεργατισμός δεν έκαψε το πολιτικό του μέλλον και να εκλεγεί βουλευτής Λευκωσίας το 2021. Καταδεικνύει βεβαίως και ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει θέσει ως στόχο να φέρει κοντά το αστικό ακροατήριο και τη φιλελεύθερη τάση. Τάση που απομακρύνθηκε λόγω Κυπριακού αλλά και εξαιτίας της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος στις ευρωεκλογές. Υπάρχουν, ωστόσο, και οι φωνές εντός του ΔΗΣΥ που θεωρούν πως η θέση που αναλαμβάνει ο Χάρης Γεωργιάδης δεν στέλνει μήνυμα ανανέωσης. Όχι μόνο γιατί είναι ήδη αρκετά λαβωμένος πολιτικά από την παραμονή του στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά και γιατί μία ομάδα Φιλελευθέρων διαφωνεί με τους χειρισμούς του στην οικονομία. Αυτό σε συνδυασμό με την απομάκρυνση του Λευτέρη Χριστοφόρου από την ηγεσία, μπορεί να έχει αρκετές προεκτάσεις για τον Συναγερμό. Ο κ. Χριστοφόρου ξεκαθάρισε βεβαίως πως θα μείνει κοντά στο κόμμα, δουλεύοντας με τον ίδιο τρόπο, ωστόσο, ερώτημα είναι ποιος θα εκπροσωπεί πλέον τη λαϊκή Δεξιά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ακροατήριο που έχει ως κύριο εκπρόσωπο τον Λευτέρη Χριστοφόρου και αποτελεί τη σπονδυλική στήλη του κόμματος.

Οι σκέψεις Αβέρωφ

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ φαίνεται να αντιλαμβάνεται πως οι χειρισμοί της διακυβέρνησης Αναστασιάδη δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστο το κόμμα, ενώ και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει δείξει πως η σκληρή στροφή του ΔΗΣΥ στο Κυπριακό, όχι μόνο δεν του έχει βγει, αλλά έχει απομακρύνει την προοδευτική τάση του κόμματος. Αλησμόνητες οι τοποθετήσεις για τους Τ/κ και οι βολές προς τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, οι οποίες θεωρείται πως έστειλαν μία ομάδα ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ προς το ΑΚΕΛ. Μία επανάληψη των όσων διαμείφθηκαν στις ευρωεκλογές θεωρείται πως θα αποβεί μοιραία. Όχι μόνο για τα ποσοστά του κόμματος αλλά και για τις ευγενείς φιλοδοξίες του Αβέρωφ Νεοφύτου. Ένα κακό αποτέλεσμα θα θεωρηθεί εν πολλοίς δική του ήττα και θα ανοίξει τον δρόμο για την εξεύρεση άλλου υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Θα επαναληφθεί όπως λένε πολλοί εντός ΔΗΣΥ το σενάριο του 2008, όταν ο Νίκος Αναστασιάδης έριξε στην προεκλογική μάχη τον Ιωάννη Κασουλίδη. Αυτή τη φορά τη θέση του κ. Κασουλίδη λέγεται πως θα λάβει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος έχει σημαντικό έρεισμα στο συναγερμικό ακροατήριο αλλά και ευρύτερα. Νίκη στις βουλευτικές εκλογές ιδιαίτερα μετά και το δύσκολο κλίμα που επικρατεί από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη θα θεωρηθεί προσωπική του νίκη που θα του προσδώσει τους κατάλληλους πολιτικούς πόντους για να διεκδικήσει με αξιώσεις το 2023.
Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος είναι ένα δυνατό ψηφοδέλτιο στη Λευκωσία που θα φέρει κοντά την αστική Λευκωσία καθώς η λαϊκή δεξιά θεωρείται εν πολλοίς δεδομένη. Πέραν της επιστροφής Χάρη και της παρουσίας του Δημήτρη Δημητρίου που «τσιμπά» από το συναγερμικό και ευρύτερο ακροατήριο, η είσοδος των Ξένιας Κωνσταντίνου, η οποία έχει ιδιαίτερο έρεισμα στο προοδευτικό ακροατήριο και Μιχάλη Σοφοκλέους, με έρεισμα στη φιλελεύθερη αστική Λευκωσία, ενώ αμφότεροι έχουν διαφωνήσει ανοικτά με τον τρόπο που κινήθηκε ο ΔΗΣΥ στις ευρωεκλογές, αλλά και με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, θεωρείται ως μήνυμα ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου στοχεύει όχι μόνο να φέρει κοντά τη φιλελεύθερη τάση που απώλεσε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και να την ενισχύσει, επιχειρώντας τουλάχιστον να αλλάξει το προφίλ του κόμματος, το οποίο είχε καθαρά συντηρητικό χρώμα τα τελευταία χρόνια. Το ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο αυτές οι αλλαγές είναι αρκετές για να διατηρήσουν τον ΔΗΣΥ στην πρωτιά και να αποσείσουν την όποια φθορά έχει υποστεί το τελευταίο διάστημα, με το ένα χαστούκι να διαδέχεται το άλλο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση