ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κρίση ή πρόοδος τη Δευτέρα με ασφάλεια εγγυήσεις

Το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία είναι το μεγάλο ερωτηματικό

Σε γρίφο τείνει να εξελιχθεί το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία κληθείσα τη Δευτέρα να καταθέσει στο Κρανς Μοντάνα, εγγράφως τις θέσεις της για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Τα τέσσερα σημεία που ως πρόταση παρουσίασε ο ΥΠΕΞ Μεβλουτ Τσαβούσογλου αφενός επρόκειτο σύμφωνα με πληροφορίες για γενικότητες χωρίς συγκεκριμένες τοποθετήσεις, αφετέρου δεν έβρισκαν σύμφωνη την ε/κ πλευρά εφόσον θύμιζαν έντονα την πρόταση του σχεδίου Ανάν.

Καθοριστική κρίνεται στο σημείο αυτό και η συμβολή για τις εξελίξεις που αναμένονται από την ερχόμενη εβδομάδα και οι κινήσεις του ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες κατά τη βραχεία του παραμονή στην Ελβετία. Αν και ξεκαθάρισε, και προς το δικό του προσωπικό, πως δεν έχουν ρόλο τα ΗΕ εντούτοις η δημιουργία ομάδας εργασίας που θα κινείται στα δυο τραπέζια αναμένεται να φέρει ώθηση στη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται πως ως έχουν τα δεδομένα, η συζήτηση έχει χωριστεί σε δυο τραπέζια. Το «μεγάλο» και το «μικρό» ή το πρώτο και το δεύτερο, όπου στο μεν πρώτο γίνεται συζήτηση για ασφάλεια εγγυήσεις στο μεν δεύτερο εδαφικό, περιουσιακό, διακυβέρνηση. Βέβαια, για να υπάρξει πρόοδος γενικότερα θα πρέπει να τύχει και διευθέτησης το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών που προβάλλει διαρκώς η πλευρά της Τουρκίας.

Αν θα υπάρξει κρίση ή πρόοδος τη Δευτέρα θα διαφανεί από το πώς θα εμφανιστεί η Τουρκία στη διαπραγμάτευση τόνιζαν αρμόδιες πηγες.
«Χθες είχαμε μια καλή συζήτηση. Ο γενικός γραμματέα διατύπωσε απόψεις σε γενικά ζητήματα κι αυτές κινούνται σε θετική κατεύθυνση», τόνισε πάντως ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς προσερχόμενος το Σάββατο στη διάσκεψη.

Θετική η παρουσία Γκουτιέρες

Την ίδια ώρα κρίνεται ως θετική η παρουσία Γκουτιέρες στην Ελβετία, εντούτοις αρμόδιες πηγές τόνιζαν στην «Κ» πως έχει γνώση κυρίως της διεθνούς διάστασης του κυπριακού και πως αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο τα ζητήματα, ακόμη και από προηγούμενους επικεφαλής των ΗΕ.

Αρμόδιες πηγές τόνιζαν επιπρόσθετα πως ο ΓΓ των ΗΕ ξεκαθάρισε πως η προσπάθεια για να καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα, θα εξαρτηθεί από το κεφάλαιο ασφάλειας εγγυήσεων, που δεν υπάρχουν αποτελέσματα αλλά ενδείξεις. Ανέφερε δε και κάποιες δικές του προσεγγίσεις σε αυτό και άγγιξε θέματα άλλων πέντε κεφαλαίων καλώντας τους ηγέτες να υπάρξει πρόοδος και στο δεύτερο τραπέζι.

Στη συνέντευξη Τύπου άλλωστε που έδωσε έκανε λόγο ότι υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει, ωστόσο τονίζεται πως δεν έχει δοθεί ρόλος στα ΗΕ και πως είναι βοηθητικός στη διαδικασία ο ρόλος του Σώματος.

Έστειλε μάλιστα μηνύματα και προς τους υπόλοιπους των ΗΕ κυρίως για το ρόλο του Σώματος.

Οι αποφάσεις είναι δικές σας, είπε προς τους δυο ηγέτες στο δείπνο, αυτές είναι οι γνώμες μου, δεν έχω ρόλο να παίξω σε ό, τι αποφασίσετε. Είναι ξεκάθαρες είπε και οι οδηγίες μου προς τους ανθρώπους των ΗΕ. «Δεν έχουν ρόλο τα ΗΕ όσο αφορά την ουσία της διαπραγμάτευσης».

Γκάμπριελ: Υπερβολικές οι αξιώσεις των Τουρκοκυπρίων

«Ικανοποιημένος» για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε στο Βερολίνο ο σοσιαλδημοκράτης γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Κρατώντας «μικρό καλάθι» σε ό,τι αφορά στις προσδοκίες του από τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά τόνισε, πως «συνιστά πρόοδο μόνο και μόνο που πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις, για τις οποίες πολύ καιρό επικρατούσε αβεβαιότητα».

Αναφερόμενος στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά, συνέστησε να μετριάσουν τις αξιώσεις τους. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle, σε συνέντευξη τύπου της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών (VAP), ο κ. Γκάμπριελ επεσήμανε πως «καμία από τις δύο πλευρές δεν πρόκειται να επιβάλει υπερβολικές απαιτήσεις». Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στις «υπερβολικές» αξιώσεις της τουρκοκυπριακή πλευράς ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για το αίτημα των «μακρόχρονων θεσμικών εγγυήσεων» της Τουρκίας και της παραμονής στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο. Από την άλλη πλευρά, ενώ δεν προσδιόρισε ποια θεωρεί «υπερβολικά» ελληνοκυπριακά αιτήματα, τα συσχέτισε με τον «προεκλογικό αγώνα», εννοώντας πιθανώς τις προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν αρχές του επόμενου έτους στην Κύπρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X