ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παπανικολάου στην «Κ»: Ρίσκο η πρόβλεψη για επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ

Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής ακτινογραφεί πώς θα ψηφίσει η ομογένεια και εξηγεί τα υπέρ και τα κατά των δύο υποψηφίων

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκος Παπανικολάου προβαίνει σε μια πρώτη ανάλυση της προεκλογικής περιόδου. Ο Πανίκος Παπανικολάου δραστήριο μέλος της κυπριακής ομογένειας και του Ελληνοαμερικανικού Λόμπι εξηγεί τη διαφορετικότητα τωνεκλογών σε σχέση με το παρελθόν, καθώς και το πώς θα ψηφίσουν οι ομογενείς στις 3 Νοεμβρίου.

–Πώς ένας ομογενής με έντονη δραστηριότητα αντιμετωπίζει από μακριά τις επόμενες εκλογές στις ΗΠΑ;

–Μετά και από την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο υποψηφίων είναι άκρως απογοητευτική η εικόνα που παρουσίασαν και λυπηρή η κατάσταση που επικρατεί, αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ. Είδαμε πως η αντιπαράθεση έχει πέσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα, υπάρχει οπωσδήποτε μέσα στον αμερικανικό λαό η ακρότητα και δυστυχώς η όλη κατάσταση προκαλεί λύπη.

–Εσείς θυμάστε κάτι ανάλογο στην εκλογική ιστορία των ΗΠΑ;

–Όχι. Ποτέ η Αμερική, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, δεν έχει ζήσει αυτό που ζει σε αυτές τις εκλογές.

–Τι το διαφορετικό έχουν οι επερχόμενες εκλογές σε σχέση με άλλες του παρελθόντος;

–Για τους Αμερικανούς πάντα το θέμα που κυριαρχεί στις εκλογές είναι η οικονομία και η πλειοψηφία τους ψηφίζουν σύμφωνα με το τι πιστεύουν ότι θα κάνει ο επόμενος πρόεδρος για την οικονομία και περισσότερο τα προσωπικά τους οικονομικά. Αυτό που διαφέρει σε αυτές τις εκλογές είναι το γεγονός ότι υπάρχει η πανδημία, με κοντά στις 210 χιλιάδες νεκρούς και αναμένεται ότι θα είναι ένας παράγοντας που θα επηρεάσει την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Άλλο θέμα, πολύ σημαντικό, είναι η σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Οι Ανώτατοι Δικαστές διορίζονται από τον πρόεδρο, εγκρίνονται από τη Γερουσία και είναι διάβίου. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει έντονη επιρροή στη ζωή των Αμερικανών πολιτών μέσω των αποφάσεών του. Με το σκεπτικό αυτό ο πρόεδρος Τραμπ θα έχει πλεονέκτημα.

–Η δημοσκοπική ψαλίδα υπέρ του Μπάιντεν μπορεί να ανατραπεί μέχρι τις εκλογές;

–Αυτό που είναι σίγουρο κατ’ εμέ είναι πως ο Τζον Μπάιντεν θα πάρει περισσότερους ψήφους από τον πρόεδρο Τραμπ, όπως είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές η Χίλαρι Κλίντον. Στην Αμερική επειδή υπάρχει το σύστημα των εκλεκτόρων από κάθε πολιτεία ξεχωριστά, αυτό το οποίο θα πρέπει να προσέξει κάποιος που παρακολουθεί τις εκλογές είναι οι πολιτείες που δεν είναι δεδομένες στα δύο κόμματα. Αυτές είναι 5 με 6 πολιτείες, οι οποίες και θα καθορίσουν την έκβαση των εκλογών και σε αυτές τις πολιτείες υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων. Μια διαφορά των 2 μονάδων που ναι μεν προηγείται ο Τζο Μπάιντεν, όπως και η Χίλαρι Κλίντον που τελικά τις εκλογές και τις κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

–Μπορείτε να κάνετε μια πρόβλεψη για το αποτέλεσμα;

–Υπάρχουν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν να προηγείται ο Μπάιντεν, όμως με βάση την εμπειρία των προηγούμενων εκλογών όλες οι προβλέψεις έχουν μεγάλο ρίσκο. Χωρισμένη η ομογένεια

–Παραδοσιακά οι Κύπριοι ομογενείς είναι με τους Δημοκρατικούς ή τους Ρεπουμπλικάνους;

–Πιστεύω πως είναι χωρισμένοι σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους. Αυτό όμως που ξεχωρίζει σε αυτές τις εκλογές είναι ότι τα τελευταία χρόνια και μετά την τουρκική εισβολή, η ομογένεια υποστήριζε τον υποψήφιο εκείνο που θεωρούσε πιο θετικό στα εθνικά θέματα της Κύπρου και της Ελλάδας. Σε αυτές τις εκλογές, πραγματικά με λυπεί το γεγονός ότι η ομογένεια δεν έχει καταφέρει να έχει μια ενιαία φωνή και υπάρχουν ομογενείς που είναι σθεναροί υποστηρικτές του προέδρου Τραμπ. Υπάρχουν και ομογενείς που υποστηρίζουν τον Τζον Μπάιντεν επειδή υπάρχει μεγάλος φανατισμός για αυτές τις εκλογές.

–Έτσι όπως εξελίσσεται η προεκλογική εκστρατεία εντοπίζετε σημάδια διχασμού των Αμερικανών;

–Τα γεγονότα μας δείχνουν πως υπάρχει διχασμός. Υπάρχει το κίνημα των Αφροαμερικανών. Οπωσδήποτε κάποιες αναφορές και η στάση του προέδρου Τραμπ, δεν βοήθησαν και νομίζω πως όσο πλησιάζουν οι εκλογές ο διχασμός θα γίνεται εντονότερος.

–Οι σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ερντογάν θα αποτελέσουν αρνητικό κριτήριο για τους ομογενείς ψηφοφόρους;

–Επειδή υπάρχει αυτός ο φανατισμός δεν βλέπω να είναι το κύριο κριτήριο των ομογενών το πώς θα ψηφίσουν. Μιλώ για τα εθνικά μας θέματα. Ωστόσο, έχουμε κάποια στοιχεία ότι αυτή η σχέση έχει εμποδίσει, τόσο τη Βουλή και τη Γερουσία καθώς και το Υπουργείο Εξωτερικών στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

–Πόσοι ομογενείς συμμετέχουν στις αμερικάνικες εκλογές;

–Η κυπριακή παροικία υπολογίζουμε ότι είναι γύρω στις 70 με 80 χιλιάδες, ίσως και 100 χιλιάδες με τη δεύτερη και τρίτη γενιάομογενών. Εμείς ως κυπριακή παροικία πάντοτε λειτουργούμε εντός των πλαισίων της ελληνοαμερικανικής ομογένειας, η οποία αριθμεί γύρω στα 2 εκατομμύρια.

Υπέρ και Κατά

–Ένα σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος..

–Σημαντικό κομμάτι η παροικία στη Φλώριδα όπου πάντοτε οι εκλογές είναι πολύ κοντά ιδίως οι προεδρικές. Εκεί ζει ένα σημαντικό κομμάτι ομογενών που οι υποψήφιοι πάντα λαμβάνουν υπόψη τους.

–Η πρόσφατη περιοδεία του Μάικ Πομπέο σε Κύπρο και Ελλάδα, μπορεί να θεωρηθεί ως προσπάθεια αλίευσης ψήφων από την ομογένεια;

–Δεν νομίζω ότι ήταν άμεσα συνδεδεμένο. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει επακριβώς. Τα τελευταία χρόνια η Αμερική έχει δείξει περισσότερη σημασία στον στρατηγικό ρόλο της Κύπρου και της Ελλάδος στην περιοχή.

–Με βάση τα όσα έχετε ακούσει και από τους δυο υποψηφίους ποιος είναι αυτός που είναι πιο κοντά σε Ελλάδα και Κύπρο;

–Ο Τραμπ είναι ο πρόεδρος που δεν ασχολήθηκε και τόσο πολύ με την εξωτερική πολιτική, περισσότερο ενδιαφέρεται για τα εσωτερικά για αυτό βλέπουμε και την απόσυρση Αμερικανών από διάφορες περιοχές εν αντιθέσει με τον Τζον Μπάιντεν ο οποίος θεωρείται από τους γνώστες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Για πάρα πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας. Ήταν ο πρώτος υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε την Κύπρο και τα όσα είχε πει τότε δημόσια μας είχαν ικανοποιήσει. Γνωρίζει άριστα το Κυπριακό.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση