ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Περιπλέκεται η διάνοιξη των οδοφραγμάτων

Παράταση φέρεται να παίρνει για μετά την 8η Ιουνίου, προκαλώντας ζητήματα στην οικονομία και το Κυπριακό

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κάθε άλλο από εύκολη τείνει να μετατραπεί η συζήτηση της διάνοιξης των οδοφραγμάτων, καθώς εκτός από τα επιδημιολογικά δεδομένα που παίζουν τον δικό τους ρόλο, το θέμα αναπόφευκτα πολιτικοποιείται, ενόψει των «εκλογών» στα Κατεχόμενα αλλά και ενόψει της έκθεσης του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών που υπολογίζεται στο τέλος του Ιούνη.

Προς παράταση

Όπως είχε αποκαλύψει η «Οικονομική Καθημερινή» την περασμένη Τετάρτη, σχετικά με τα διαδικαστικά που έχουν να κάνουν με την πανδημία, οι ημερομηνίες που προτάθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς τον Τ/κ ηγέτη ήταν η πρώτη φάση της επαναλειτουργίας των οδοφραγμάτων–για συγκεκριμένες ομάδες- να ήταν η 8η Ιουνίου και η δεύτερη –για όλες τις ομάδες- η 15η Ιουνίου. Βεβαίως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η 8η Ιουνίου δεν θεωρείται δεδομένη με διπλωματικούς κύκλους να θεωρούν ότι θα μετατεθεί για αργότερα.

Επιστημονικοί κύκλοι σημείωσαν πάντως, πως η συνάντηση της Δευτέρας έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα μεταξύ των εμπειρογνωμόνων. Τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσαν μάλιστα 25σελιδο έγγραφο με όλα τα στοιχεία που αφορούσαν την εξέλιξη και τη διαχείριση της κατάστασης αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η τ/κ πλευρά ανέφερε πως βρίσκεται στη διαδικασία να διαμορφώσει αντίστοιχο έγγραφο το οποίο θα δώσει στην ε/κ πλευρά.

Με δισταγμούς

Δεν υπήρξαν βεβαίως και οι δισταγμοί με την «βουλευτίνα» του κόμματος του Κουντρέτ Οζερσάι και μέλος των Τ/κ εμπειρογνωμόνων να σημειώνει πως η τελική απόφαση θα ληφθεί από το «υπουργικό συμβούλιο» παρακάμπτοντας εν μέρει τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί από την όλη διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί πως τα αεροδρόμια στα Κατεχόμενα θα ανοίξουν την 1η Ιουλίου με τους Τ/κ εμπειρογνώμονες να θέτουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα οδοφράγματα εκείνη περίπου την ημερομηνία

Ήδη διπλωματικές πηγές εκφράζουν ανησυχία για τις πτήσεις από και προς Τουρκία, δεδομένου ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει, με κάποιους να σημειώνουν ότι η Άγκυρα προσπαθεί να κρύψει για οικονομικούς λόγους το μέγεθος της εξάπλωσης της πανδημίας. Κάτι τέτοιο ανησυχεί τη Λευκωσία ότι ενδεχομένως να αυξήσει απότομα τα κρούσματα με δεδομένο ότι θα ανοίξουν και τα οδοφράγματα. Και η τ/κ πλευρά πάντως είχε διερωτηθεί κατά τη συνάντηση των εμπειρογνωμόνων, για ποιο λόγο η Γερμανία η οποία έχει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων βρίσκεται στην κατηγορία Α.

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως η διάνοιξη των οδοφραγμάτων μπαίνει σε ένα παιχνίδι δύναμης μεταξύ των πολιτικών προσώπων ενόψει και των «εκλογών». Όπως σημειώνεται, οι Οζερσάι και Τατάρ θέλουν να καθυστερήσουν την όλη διαδικασία ούτως ώστε να μη διαφανεί πως ο Μουσταφά Ακκιντζί έχει το πάνω χέρι σε ό,τι αφορά το ζήτημα και κατ΄ επέκταση να λάβει και τους όποιους πολιτικούς πόντους. Το ερώτημα βεβαίως που εγείρεται είναι κατά πόσο αυτό το προεκλογικό παιχνίδι θα επικρατήσει έναντι της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, στην οποία βρίσκονται τα Κατεχόμενα και η οποία επιβάλλει σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους την διάνοιξη των οδοφραγμάτων.

Πάντως, στην ενημέρωση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Τρίτη το πρωί γύρω από τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το ενδεχόμενο παράτασης στις αρχές Ιουλίου, σημειώνοντας πως αν θέλουν μπορούν οι Τ/κ να το παρατείνουν και πιο μετά. Πέραν όμως των θερμών –σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους- δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Λευκωσία θέλει να στείλει το μήνυμα διεθνώς πως είναι έτοιμη και πρόθυμη να ανοίξουν αμέσως τα οδοφράγματα. Και για λόγους ουσίας αλλά και για λόγους επικοινωνίας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η απόφαση να κλείσουν τα οδοφράγματα είχε προκαλέσει εντάσεις στη σχέση των δύο ηγετών. Καθόλου τυχαίο ότι ο Τ/κ ηγέτης είχε καταγγείλει την Κυπριακή Δημοκρατία για μονομερή απόφαση γύρω από το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, με επιστολές τόσο στον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών όσο και στην Πρόεδρο της Κομισιόν.

Δεδομένης της τότε αντίδρασης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία μέσω ανακοίνωσης εξέφρασε ανησυχία «για την αναστάτωση που η απόφαση αυτή προκαλεί στους πολίτες και των δύο πλευρών» αλλά και της επιστολής του Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων –με την εξομάλυνση της κατάστασης- να συμφωνήσουν σε ρυθμίσεις για το εκ νέου άνοιγμα των σημείων διέλευσης, η ε/κ πλευρά ανησύχησε, πως αν δεν ανακοινωθεί σύντομα διάνοιξη των οδοφραγμάτων, ενδεχομένως να υπάρξει κακή αναφορά στην έκθεση του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών. Το υπουργείο Εξωτερικών γι΄ αυτό το λόγο προχώρησε σε συναντήσεις με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών ούτως ώστε να τους ενημερώσει για τις προθέσεις της και να προλάβει τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις.

Το τελευταίο ψήφισμα άλλωστε, είχε αρκετό παρασκήνιο που προκάλεσε εντάσεις και ανησυχία στο υπουργείο Εξωτερικών. Ήταν η περιβόητη παράγραφος στο ψήφισμα του περασμένου Γενάρη που έστελνε το μήνυμα ομαλοποίησης του στάτους κβο, περνώντας σταδιακά από το «παράνομο» στο «μη αναγνωρισμένο». Στο κείμενο έμπαινε το ζήτημα των απευθείας επαφών των δύο πλευρών για όλα τα ζητήματα χωρίς την παρουσία των Ηνωμένων Εθνών. Η παράγραφος μπορεί να απαλείφθηκε, ωστόσο το θέμα σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους δεν εξαφανίζεται. Αυτός είναι και ο λόγος που η ε/κ πλευρά θέλει να περάσει το μήνυμα ότι ανέλαβε πρωτοβουλίες διάνοιξης των οδοφραγμάτων και είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X