ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πολιτικές ευθύνες στον Χάρη που δείχνουν την πόρτα εξόδου

Σήκωσε το γάντι ο ΥΠΟΙΚ: Διαφορετική η πολιτική ευθύνη και διαφορετικό ζήτημα η πολιτική υπευθυνότητα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος, αναφορικά με τον Υπουργό Οικονομικών λίγο πολύ ήταν αναμενόμενα για κάποιον που παρακολούθησε επιστάμενα το έργο της Επιτροπής Αρέστη. Ο Χάρης Γεωργιάδης απορρόφησε το σύνολο των πολιτικών ευθυνών που εντόπισε και κατέγραψε η Επιτροπή Αρέστη.

Τα τρία μέλη της Επιτροπής ουσιαστικά καταλόγισαν στον ΥΠΟΙΚ την κύρια ευθύνη για την πορεία και κατάληξη του Συνεργατισμού, μετά τον Μάρτιο του 2014. Συμπεράσματα που ξεκάθαρα μπορούν να ερμηνευθούν ότι τον προτρέπουν σε παραίτηση με τον ΥΠΟΙΚ να αποκρούει τις βολές, διαχωρίζοντας με νόημα την πολιτική ευθύνη από την πολιτική υπευθυνότητα. Οι διαπιστώσεις της Επιτροπής φθάνουν έως και το Προεδρικό Μέγαρο με αναφορές απευθείας στον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη για την παραμονή του ΥΠΟΙΚ στο πόστο του από το 2013.

Πιέσεις μέσω Προεδρικού

Στο κομμάτι των πολιτικών ευθυνών, η Ερευνητική Επιτροπή είναι πιο ξεκάθαρη στις αναφορές που γίνονται για τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα προσεχτική φρασεολογία η έκθεση της Επιτροπής θεωρεί πως αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρει κάποια ευθύνη για τα όσα οδηγούσαν στην εσπευσμένη πώληση μέρους της ΣΚΤ, στην Ελληνική Τράπεζα είναι γιατί διατήρησε στο Υπουργείο Οικονομικών πρόσωπο το οποίο για μία περίοδο πέραν των τεσσάρων ετών δεν κατόρθωσε να οδηγήσει τον ΣΠΤ έξω από την καταστροφική πορεία που εν γνώσει του ακολούθησε.

Στην έκθεση αναφέρεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποσιώπησε μεν πλήρως τις δραματικές εξελίξεις οι οποίες λάμβαναν χώρα την περίοδο αυτή, «είτε γιατί δεν ήθελε να έχει πολιτικό κόστος εν όψει εκλογών είτε γιατί ήθελε ν’ αποτρέψει τις περαιτέρω καταθετικές εκροές». Όπως όμως σημειώνεται, όποια κι αν είναι η εξήγηση δεν ήταν μια παράλειψη η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την τελική κατάρρευση του ΣΠΤ που ακολούθησε μερικούς μήνες μετά.

Τα ευρήματα της Επιτροπής

Η Επιτροπή στην έκθεσή της θεωρεί πως οι ευθύνες του ΥΠΟΙΚ είναι κατ’ αναλογία παρόμοιες του όποιου μεγαλομετόχου ιδιωτικής εταιρείας, η οποία καταλήγει σε διάλυση λόγω κακοδιαχείρισης του ιδίου. Εκ της θέσεώς του, όπως τονίζεται, ο κ. Γεωργιάδης συμμετείχε στη διαμόρφωση της στρατηγικής της ΣΚΤ. Είχε επίσης την κύρια, αν όχι την αποκλειστική ευθύνη να παρακολουθεί αν η πορεία του ΣΠΤ ήταν σύμφωνη με τις δεσμεύσεις τις οποίες είχε αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία. Είχε ή θα έπρεπε να έχει την απόλυτη ευθύνη όσων τεκταίνονταν στην ΣΚΤ, αναφέρεται στην έκθεση.

Τα πρόσωπα

Ιδιαίτερη αναφορά στα πρόσωπα που επιλέγηκαν κάνει η Επιτροπή φέρνοντας ως παράδειγμα τον Νικόλα Χατζηγιάννη. Ο ΥΠΟΙΚ θεωρείται πως φέρει ευθύνες για την αδύνατη εταιρική διακυβέρνηση της ΣΚΤ παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις εντός και εκτός Κύπρου με την επισήμανση ότι τους άφησε να συνεχίζουν «την κακοδιαχείριση και την αδιέξοδη πορείας τους». Ευθύνες αποδίδονται στον ΥΠΟΙΚ και για τις επιλογές μελών της Επιτροπείας τη στιγμή που όπως αναφέρεται δε δίστασε να ζητήσει την παύση ικανών μελών της Επιτροπείας τα οποία ασκούσαν κριτική σε αποφάσεις κυρίως της Ανώτερης Διεύθυνσης ή της πλειοψηφίας της Επιτροπείας.

Αποκρατικοποίηση

Η Ερευνητική Επιτροπή είναι ιδιαίτερα αιχμηρή με τα όσα καταλογίζει στον ΥΠΟΙΚ και για πολιτικές που ακολουθήθηκαν στην πώληση της ΣΚΤ. Αναφορές γίνονται στο θέμα παραχώρησης των δωρεάν μετοχών, την επιλογή της ισπανικής Altamira στην οποία έγινε απευθείας ανάθεση του προβληματικού χαρτοφυλακίου των ΜΕΧ.

Τα κόμματα

Το σύνολο των πολιτικών κομμάτων με τις διαπιστώσεις της Ερευνητικής Επιτροπής υπό μάλης, ζήτησαν ευθέως είτε την παραίτηση του Χάρη Γεωργιάδη, είτε την ανάληψη των πολιτικών ευθυνών. Το ΑΚΕΛ χαρακτήρισε την έκθεση της Επιτροπής καταπέλτη για την κυβέρνηση, το ΔΗΚΟ ζήτησε την παραίτηση Γεωργιάδη, όπως και οι Οικολόγοι και η Συμμαχία. Από πλευράς Δημοκρατικού Συναγερμού πιστεύεται πως στα ευρήματα του πορίσματος υπάρχει ετεροβαρής προσέγγιση για την περίοδο του 2013. Ο ΔΗΣΥ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τον ΥΠΟΙΚ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση