ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στηρίζουν Μαυρογιάννη οι Δ. Παπαδημούλης και Χ. Έλληνας

Ο κ. Έλληνας εξέφρασε την ελπίδα ότι με την εκλογή του Ανδρέα Μαυρογιάννη, η περιφερειακή συνεργασία στα θέματα ενέργειας θα καταστεί προτεραιότητα.

ΚΥΠΕ

Ενέργεια και Κυπριακό σε συνάρτηση και με τις προεδρικές εκλογές, ήταν τα βασικά θέματα στα οποία εστίασαν τις ομιλίες τους στη συνεδρία του Γραφείου της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Χαράλαμπος Έλληνας, ειδικός εμπειρογνώμονας στην ενέργεια και τους υδρογονάνθρακες και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Οι κ. Παπαδημούλης και Έλληνας εξέφρασαν στήριξη στην υποψηφιότητα του ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέα Μαυρογιάννη, συνδέοντας την εκλογή του με την αναθέρμανση της κινητικότητας στο Κυπριακό και την περιφερειακή συνεργασία στα θέματα ενέργειας. Όπως αποκάλυψε σε δημοσίευμα της η «Κ» ο κ. Έλληνας θα αναλάβει το θέμα της ενέργειας στο προεκλογικό του κ. Μαυρογιάννη. 

Στις ομιλίες τους, τόσο ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Χαράλαμπος Ελληνας, ειδικός εμπειρογνώμονας στην ενέργεια και τους υδρογονάνθρακες, εξέφρασαν στήριξη στην υποψηφιότητα του ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι αν θέλουμε λύση και ο χρόνος να μην εδραιώσει τα διχοτομικά τετελεσμένα, πρέπει να εργαστούμε για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Η νίκη του Ανδρέα Μαυρογιάννη, είναι η μόνη ορατή εγγύηση ότι μπορεί να αναζωπυρωθεί μια θετική κινητικότητα για το Κυπριακό, είπε.

Ένα δεύτερο στοίχημα, είπε, αν στην Ελλάδα στις εκλογές του ερχόμενου χρόνου αν θα «έχουμε μια κυβέρνηση που να θέλει να εργαστεί υπέρ της λύσης του κυπριακού, όπως το κάναμε το 2017 με τις δυνάμεις και τις πρόνοιες που προβλέπονται για αυτές τις συνομιλίες και για την Ελλάδα και για την Τουρκία. Και τρίτο, είπε, είναι η πρόκληση που υπάρχει στην ίδια την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά.

Στην παρουσίασή του, ο κ. Έλληνας είπε ότι ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, η ΕΕ προωθεί την ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Ρωσία, μέσω εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού αλλά και των ορυκτών καυσίμων, κάτι το οποίο είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Η νέα παγκόσμια ενεργειακή τάξη, είπε, θα καθοριστεί από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή. Η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι στιγμής, ο μεγάλος κερδισμένος από αυτήν την κρίση είναι ο άνθρακας, με την κατανάλωση να αυξάνεται κατά 6%. Πρόσθεσε ότι τα ενεργειακά διλήμματα της Ευρώπης δεν θα επιλυθούν βάζοντας όλα τα αυγά της στο καλάθι των χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι χρειάζεται επίσης φυσικό αέριο μακροπρόθεσμα.

Τέλος, ο κ. Ελληνας εξέφρασε την ελπίδα ότι με την εκλογή του Ανδρέα Μαυρογιάννη, η περιφερειακή συνεργασία στα θέματα ενέργειας θα καταστεί προτεραιότητα.

Για να πειστεί η Τουρκία να επανέλθει στις ράγες του Κραν Μοντανά, θα πρέπει να επαναβεβαιώσουμε εμπράκτως την προσήλωσή μας στις συγκλίσεις και να επιδιώξουμε όπως καταστεί στρατηγική συναντίληψη το Πλαίσιο Γκουτέρες χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε ομιλία του στη συνεδρία.

Ανέφερε ότι για να πετύχουμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να δώσουμε και κάποια καλώς νοούμενα κίνητρα που ποτέ να μην ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές μας, τόσο στους Τουρκοκύπριους όσο και στην Τουρκία, με εφαρμογή μετά τη λύση του Κυπριακού, όπως προνοεί με εντελώς συγκεκριμένο τρόπο η πρόταση που εδώ και δύο χρόνια έχει υποβάλει το ΑΚΕΛ, πρόταση που σήμερα έχει καταστεί ακόμα πιο επίκαιρη με την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, αφού περιλαμβάνει την αξιοποίηση του παράγοντα της ενέργειας και του φυσικού αερίου ως κινήτρου για λύση.

Στην ομιλία του, είπε ότι οι κυρίαρχες πολιτικές που εφαρμόζει η Δεξιά αδυνατούν να ανταποκριθούν στα κελεύσματα της εποχής μας, σε προκλήσεις που θα καθορίσουν την προοπτική ολάκερης της ανθρωπότητας και ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες η Αριστερά βρίσκεται μπροστά σε ένα ιστορικό καθήκον.

«Είναι πεποίθηση του ΑΚΕΛ ότι η μη λύση του Κυπριακού είναι επιζήμια και για την Κύπρο και τους ανθρώπους της, Ε/κ και Τ/κ, και για την Τουρκία και για τη διεθνή κοινότητα ευρύτερα. Είναι επιζήμια και για την ίδια την ΕΕ η οποία καλείται να διαχειριστεί τους κραδασμούς και τα προβλήματα που προκαλεί το σημερινό στάτους κβο του Κυπριακού, μέσα σ’ ένα περιβάλλον με διάφορα άλλα φλέγοντα προβλήματα και συγκρούσεις», πρόσθεσε.

Από τα ζητήματα της ενέργειας, της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μέχρι την εκμετάλλευση της τραγικής ανάγκης των προσφύγων για να μετοικίσουν, από την παραβίαση του ψηφισμάτων του ΟΗΕ για τα Βαρώσια μέχρι τη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, αυτές και άλλες ενέργειες της Τουρκίας συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα επιθετικότητας, αλαζονείας και προσπάθειας επιβολής του δικαίου του ισχυρού και αυτό αναπόφευκτα επηρεάζει την ασφάλεια των πολιτών, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ίδια την ΕΕ, είπε ο κ. Στεφάνου.

Πρόσθεσε ότι όσο απομακρυσμένος κι αν φαντάζει σήμερα η λύση, «εμείς πιστεύουμε ότι παραμένει εφικτός και εξήγησε ότι «υπό τις σωστές προϋποθέσεις το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί σύντομα και μάλιστα πιο εύκολα από άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα. Η κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία που μας οδήγησε μισό μίλι πριν από τη λύση, κατά την προσφιλή έκφραση του ΓΓ του ΟΗΕ το 2017, μάς έχει κληροδοτήσει ένα διαπραγματευτικό κεκτημένο που εύκολα μπορεί να οδηγήσει στη συνολική λύση του προβλήματος αν υπάρξει η ανάλογη πολιτική βούληση. Παρά τα διαφορετικά αφηγήματα όσων μετείχαν στη Διάσκεψη, όλοι ανεξαιρέτως παραδέχονται ότι στο Κραν Μοντανά είχαμε φτάσει πολύ κοντά σε λύση των βασικών πτυχών του Κυπριακού», ανέφερε.

Συνεπώς, αν συνεχίσουμε από εκεί που είχαμε μείνει, μια σύντομη λύση του Κυπριακού είναι ρεαλιστική. Αυτή άλλωστε υπήρξε για τέσσερα χρόνια η θέση του κ. Γκουτέρες, του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς επίσης και των σχετικών ψηφισμάτων του ίδιου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Βαδίζοντας προς τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας που να έχει τη θέληση και την ετοιμότητα να το πράξει εκτός από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον οποίο στηρίζει το ΑΚΕΛ, ενώ «οι άλλοι δύο, Χριστοδουλίδης και Νεοφύτου, είναι και δηλώνουν συνεχιστές της πολιτικής Αναστασιάδη».

Αντίθετα, συνέχισε, «ο υποψήφιος που στηρίζει το ΑΚΕΛ είναι διαπρύσιος κήρυκας της συμφωνημένης βάσης λύσης, σέβεται τις συγκλίσεις και δηλώνει έτοιμος να εργαστεί για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις συνέχισης της διαπραγμάτευσης από το σημείο που είχε μείνει. Παρέχοντας καλώς νοούμενα κίνητρα και προς τους Τουρκοκύπριους και προς την Τουρκία», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023
X