ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τάκης Χατζηδημητρίου στην «Κ» : Τώρα είναι η ώρα της πολιτικής ευθύνης

«Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μπορεί να δουλέψει θετικά για να παραμείνει ο δρόμος ανοιχτός»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Στην ιστορία και στην πολιτική τα πράγματα δεν εξελίσσονται πάντα όπως φαίνονται. Έρχεται το αναπάντεχο. Χρειάζεται η συνεχής εργασία εναντίον του μηδενισμού, εναντίον της ηττοπάθειας, της κατοχής. Κάθε μνημείο που τελειώνουμε το βλέπω ως ένα φωτάκι που μας καλεί, για μια προοπτική, για ένα μέλλον και εκείνη τη στιγμή που στην πολιτική τη λέμε συγκυρία πρέπει να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε. Η συγκυρία όμως είναι και η ώρα της μεγάλης ευθύνης της πολιτικής» λέει σε συνέντευξη του στη «Κ» ο Τάκης Χατζηδημητρίου. Προσθέτει ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι ένας άνθρωπος που έχει γνώση του Κυπριακού, διαθέτει μια πνευματική καλλιέργεια και έχει δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης στον διεθνή χώρο. Γι’ αυτό, όπως εξηγεί, κατέληξε στη στήριξη της συγκεκριμένης υποψηφιότητας, αν και δεν τον εκφράζει απόλυτα.

–Μια πολυετής προσπάθεια με επίκεντρο την πολιτιστική κληρονομιά, υπήρχαν στιγμές που λυγίσατε;

Δεκατέσσερα χρόνια επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής και διά βίου στον πολιτισμό, η πολιτιστική κληρονομιά ήταν στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μου και κατά τη βουλευτική μου πορεία και την παρουσία μου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Είμαι ένας άνθρωπος που έζησε ολόκληρη την Κύπρο, που τα έπαιρνα όλα ως δεδομένα. Μετά την εισβολή και κατοχή που χρειάστηκε να οργώσουμε το νησί και αντίκριζα παντού εγκαταλελειμμένα μνημεία, τις ρωγμές στις εκκλησίες και τα μοναστήρια, ένιωθα μέσα μου τον σπαραγμό. Γιατί υπόβαθρο για κάθε κοινωνία είναι ο πολιτισμός. Εκεί είναι που συναντώνται οι άνθρωποι, εκεί δημιουργούν, στηρίζονται για τη συνύπαρξη για την αλληλοαποδοχή για τη συμπόρευση με κάποιες κοινές αξίες. Αυτός ο αλληλοσπαραγμός μάς έδινε και τη δύναμη να παλέψουμε για να ανταποκριθούμε σε αυτό το κάλεσμα των μνημείων. Να δώσουμε μία συνέχεια, μια προοπτική για το μέλλον του τόπου. Στους πολέμους τα μνημεία γίνονται στόχος αλλά στην ειρήνη είναι το σημείο κοινής συνάντησης και συμπόρευσης.

Διαβάστε τη συνέντευξη στην Οριάνα Παπαντωνίου στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023