ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι σηματοδοτεί η υπουργοποίηση Στυλιανίδη

Τα σενάρια που μπαίνουν στο τραπέζι για τις επιλογές Στυλιανίδη του 2023

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν τα ελλαδικά μέσα άρχισαν να διαρρέουν την Κυριακή το απόγευμα την είδηση, πως ο πρώην Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης αποτελεί το φαβορί για την θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πολλοί ήταν εκείνοι που εκπλάγηκαν. Και στο εσωτερικό αλλά και στην Ελλάδα υπήρξε ιδιαίτερη συζήτηση. Διερωτήθηκαν με ποιο τρόπο θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο και ποιες πολιτικές προεκτάσεις θα έχει μία τέτοια εξέλιξη. Οι πολιτικές προεκτάσεις του διορισμού, ήταν εκείνο που απασχόλησε κυρίως τα κομματικά πηγαδάκια στη Λευκωσία. Υπήρξαν πολλοί, ιδιαίτερα στην Πινδάρου και στους παραδρόμους της που χαμογέλασαν με το νέο. Και λέμε πως χαμογέλασαν καθότι η εν λόγω εξέλιξη ερμηνεύτηκε ως το τέλος της φημολογίας που θέλει τον Χρήστο Στυλιανίδη υποψήφιο για το 2023. Υπήρξαν όμως και εκείνοι που είδαν πως αυτή η εξέλιξη –παρά το ρίσκο που ενέχει- μπορεί να δημιουργήσει ένα επιπλέον πολιτικό κεφάλαιο και αφήγημα για τον πρώην Επίτροπο που θα χρησιμοποιήσει λίγο πριν μπει στην κούρσα των προεδρικών εκλογών.

Η αλήθεια είναι πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός, διατηρεί εδώ και καιρό στενές σχέσεις με τον Χρήστο Στυλιανίδη. Θετικό αντίκτυπο έχει ωστόσο δημιουργήσει και σε κύκλους πέραν της ελληνικής Δεξιάς, εξαιτίας του ρόλου που έπαιξε ως επίτροπος ανθρωπιστικών θεμάτων μετά την τραγωδία στο Μάτι. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέγγισε τον Χρήστο Στυλιανίδη και του πρότεινε την εν λόγω θέση. Ένας διορισμός που θα γινόταν με την παραχώρηση τιμητικής ιθαγένειας. Το ίδιο έγινε και στην περίπτωση Λουκή Ακρίτα ως υφυπουργός παιδείας στην κυβέρνηση Παπανδρέου και του Γιάννου Κρανιδιώτη ως υφυπουργός Εξωτερικών επί διακυβέρνησης Κώστα Σημίτη. Πρώτη φορά ωστόσο Κύπριος πολιτικός που κατείχε αξίωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία διορίζεται ως υπουργός σε ελληνική κυβέρνηση και αυτό έχει τη δική του σημειολογία.

Μίλησε με Αναστασιάδη και Αβέρωφ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός φρόντισε την Κυριακή να ενημερώσει για την απόφασή του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος –παρά τα συγχαρητήρια που έστειλε μέσω ανάρτησης στο twitter - δεν έκρυψε την δυσφορία του. Επικοινωνιακά πάντως η κυβέρνηση θέλησε να στείλει το μήνυμα πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν τον ενημέρωσε απλώς αλλά θέλησε να διαβουλευθεί για το ζήτημα μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη. Ενημέρωση για τον διορισμό από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, είχε και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος σύμφωνα με κομματικούς κύκλους, είδε ιδιαίτερα θετικά αυτή την εξέλιξη.

Οι προεκτάσεις

Όμως ο διορισμός αυτός έχει αναπόφευκτα προεκτάσεις στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό. Η κίνηση Μητσοτάκη να διορίσει τον Χρήστο Στυλιανίδη, με τον οποίο ο Πρόεδρος βρίσκεται πλέον σε σύγκρουση, δεν έτυχε θετικής ανάγνωσης στον Λόφο. Ο Πρόεδρος φαίνεται να ενοχλήθηκε και δεν αποκλείεται να υπάρξει όπως λένε περαιτέρω ένταση στις ήδη ψυχρές σχέσεις Λόφου-Μαξίμου.

Υπάρχουν όμως και ζητήματα που ξεπερνούν τη σχέση Αθήνας-Λευκωσίας. Στον ΔΗΣΥ θεωρούν πως η εν λόγω κίνηση κλείνει μια και καλή την όποια φημολογία διεκδίκησης της προεδρίας του 2023. Μία κίνηση που αφήνει όλους τους δελφίνους ικανοποιημένους. Όπως λένε κομματικά στελέχη, ένα πολιτικό πρόσωπο που διορίζεται υπουργός στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας –αδερφό κόμμα του ΔΗΣΥ- δε μπορεί να είναι ανεξάρτητος. Πόσω μάλλον, να διεκδικήσει απέναντι από τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Τόσο στην Πινδάρου αλλά και στην Εζεκία Παπαϊωάννου θεωρούν πως η εν λόγω κίνηση απομακρύνει την όποια –έστω και απομακρυσμένη- πιθανότητα στήριξης Στυλιανίδη από το ΑΚΕΛ. Όπως σημειώνεται από ΑΚΕΛικά στελέχη, αν ήταν μια φορά δύσκολο να στηρίξει το ΑΚΕΛικό ακροατήριο πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης Αναστασιάδη, άλλο τόσο δύσκολο θα είναι το να στηρίξουν πρόσωπο που υπουργοποιήθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στον ΔΗΣΥ θεωρούν πολύ δύσκολο και το να στηρίξει ανοικτά μία υποψηφιότητα που θα είναι απέναντι από αυτήν του Δημοκρατικού Συναγερμού. Για παράδειγμα ενώ Στυλιανίδης και Δημητριάδης συμφωνούν εν μέρει για τον «εντεκάλογο του τίμιου κράτους» του δεύτερου, ο πρώην Επίτροπος δεν θα μπορεί λόγω της θέσεως του να στηρίξει μία υποψηφιότητα εκτός του ΔΗΣΥ.

Τίποτα δεν τέλειωσε;

Τα πάντα ρει λέει ο Ηράκλειτος βεβαίως, και αυτό φαίνεται να ισχύει και στην πολιτική. Υπάρχουν πολιτικοί κύκλοι που θεωρούν πως τίποτα δεν τελείωσε για το 2023, αλλά τώρα αρχίζει. Όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, η στήριξη της υποψηφιότητας Στυλιανίδη από το ΑΚΕΛ ήταν ούτως ή άλλως δύσκολη. Η παρουσία του σε ένα απαιτητικό πόστο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, θεωρείται πως θα του δώσει εκείνους τους επιπλέον πόντους για να διεκδικήσει έστω και την υστάτη, με τον αέρα των Βρυξελλών αλλά και με την καλή σχέση που έχει με την Αθήνα, την προεδρία για το 23. Άλλωστε, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως Έλληνας Πρωθυπουργός, δεν έβαλε υποσημειώσεις και προϋποθέσεις είτε για το 23, είτε για την σχέση που θα έχει με ΔΗΣΥ-Λόφο  

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση