ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υψηλού ρίσκου και εσωτερικού ξεκαθαρίσματος

Ο ανασχηματισμός πέρασε κάτω από τον πήχη των προσδοκιών, αντικαθιστώντας την απειρία με απειρία - Οι εκπλήξεις και η δυσφορία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν λέει η αρχαία ρήση και η αλήθεια είναι πως το πολύ κακό για το τίποτα ήταν η κύρια έκφραση που διακινείτο στα κομματικά πηγαδάκια, με την δημοσιοποίηση των ονομάτων που θα απαρτίζουν το κυβερνητικό σχήμα. Τα νέα πρόσωπα θα κριθούν από το έργο τους και γι’ αυτό τους δίδεται πίστωση χρόνου, ωστόσο ο υψηλός πήχης που είχε θέσει όλο αυτό το διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για μία κυβέρνηση ευρείας αποδοχής στην οποία θα συμμετείχαν στελέχη ακόμα και αρχηγός της αντιπολίτευσης –όπως διέρρεαν κύκλοι- όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά διαψεύστηκε πανηγυρικά. Όλα τα πρόσωπα που μπαίνουν στο κυβερνητικό σχήμα, προέρχονται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, έχουν στενούς δεσμούς με κυβερνητικά στελέχη που θέλουν να έχουν λόγο και ρόλο την επόμενη μέρα και είναι πολιτικά άπειρα. Το αν θα διαψεύσουν όλους αυτούς – ακόμα και από τον σκληρό πυρήνα του ΔΗΣΥ- που προδιαγράφουν αποτυχία, θα το δείξει η πορεία. Το σίγουρο είναι πως αποτελεί έναν ανασχηματισμό υψηλού πολιτικού ρίσκου.

Η άτακτη μετακίνηση…

Η μετακίνηση των Κυριάκου Κούσιου, Παναγιώτη Σεντώνα και Βίκτωρα Παπαδόπουλου από το Προεδρικό, έστειλε το μήνυμα πως σε αυτούς επιρρίπτεται η ευθύνη της κακής εικόνας που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλο αυτό το διάστημα. Ο Κυριάκος Κούσιος ήταν ένας νομικός με έρεισμα στην κοινωνία και τον επαγγελματικό του χώρο, δεν ήταν σίγουρα ένα πρόσωπο με την πολιτική πείρα να χειριστεί το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων και τα παρακλάδια που προκαλούσε όλο αυτό. Ούτε βεβαίως ένιωθε άνετα με τις σκληρές απαντήσεις που έπρεπε να δίδει στην αντιπολίτευση, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη πως διακήρυττε την προσήλωσή του στον πολιτικό πολιτισμό με τον διορισμό του. Ο Παναγιώτης Σεντώνας, ένα πρόσωπο με θετικό πρόσημο και έρεισμα στην κοινωνία δεδομένης και της καλής κατάταξής του στις ευρωεκλογές, φέρεται να δυσφορούσε στο κουστούμι του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου. Το γεγονός βέβαια ότι ο Πρόεδρος επέμενε να μείνει στο Προεδρικό βρίσκοντας ως εναλλακτική λύση τελικά το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου Ενεργού Πολίτη καταδεικνύει πως πιστεύει σε αυτόν και το τι έχει να προσφέρει. Η μετακίνηση που προκάλεσε έκπληξη και ήταν όπως όλα δείχνουν της τελευταίας στιγμής ήταν αυτή του διευθυντή του γραφείου τύπου του Προέδρου Βίκτωρα Παπαδόπουλου, ο οποίος πήρε απόσπαση στο υπουργείο Εξωτερικών.

Οι υποομάδες και δυσφορία

Η κατάσταση στο Προεδρικό δεν ήταν και η καλύτερη το τελευταίο διάστημα. Κάποιοι εκ των ενοίκων μιλούσαν εδώ και καιρό για δύο ομάδες οι οποίες δεν μιλούσαν καλά-καλά μεταξύ τους, άλλοι υπογραμμίζουν πως υπήρχαν διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις και τίποτα προσωπικό. Στη μία θεωρείται πως ήταν οι Πέτρος Δημητρίου, Λοΐζος Αντωνίου και Παντελής Παντελίδης. Στη δεύτεροι οι Κυριάκος Κούσιος, Παναγιώτης Σεντώνας και Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Η μετακίνηση του κ. Κούσιου θεωρείτο δεδομένη εδώ και καιρό. Στο Προεδρικό έψαχναν έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο που να έχει δημοσιογραφική πείρα και να μπορεί να χειριστεί τις ομιλίες του Προέδρου, τις σχέσεις με τα ΜΜΕ, αλλά και τη διαχείριση των κρίσεων. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη βεβαίως εφικτό.

Οι επιλογές Χάρη

Ο Μάριος Πελεκάνος, υποψήφιος βουλευτής ΔΗΣΥ Λευκωσίας, πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων και Πρόεδρος του ΚΟΑΓ, ήταν ο εκλεκτός του αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη. Πληροφορίες της «Κ» θέλουν να ήταν και επιλογή του διευθυντή του γραφείου του Προέδρου Πέτρου Δημητρίου, όμως ο στενός κύκλος του κ. Δημητρίου απορρίπτει κάτι τέτοιο. Ο κ. Πελεκάνος προκάλεσε αντιδράσεις με τη διαρροή του ονόματός του, εξαιτίας και των δεδηλωμένων θέσεων του στο μεταναστευτικό. Θέσεις που εκφράζουν την λαϊκή Δεξιά και αγγίζουν για πολλούς τα όρια της ξενοφοβίας, ενώ ζήτημα τέθηκε και για το κατά πόσο το πτυχίο του ήταν επαρκές. Για το πτυχίο έγινε σχετική έρευνα καθώς ο Πρόεδρος δεν ήθελε ένα déjà vu Γιαννάκη. Διαπιστώθηκε πάντως πως είναι έγκυρο και κλείδωσε. Μαζί του κλείδωσε και ο διορισμός της Νιόβης Παρισινού, θυγατέρας του πρωτοκλασάτου στελέχους του ΔΗΣΥ Ανδρέα Παρισινού. Η κα Παρισινού ανήκει στον ΔΗΣΥ, ωστόσο ουδέποτε είχε οποιαδήποτε πολιτική ανάμειξη, πέραν της στενής σχέσης –από το σχολείο- με τον Χάρη Γεωργιάδη ο οποίος και την πρότεινε. Πρότεινε μαζί με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα στη θέση του υπουργού Υγείας. Ο ρόλος Χάρη πάντως στον διορισμό υπουργών έχει τη δική του σημασία, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να συμφωνεί πλήρως μαζί του και να στέλνει το μήνυμα συμπόρευσης και για το μέλλον.

Όμως σε ό,τι αφορά τις προσθήκες στο Προεδρικό, διαφαίνεται ένα μεγάλο κενό εμπειρίας. Πέραν του βαριδίου που έχει-για πολλούς- ο κ. Πελεκάνος στο θέμα του μεταναστευτικού υπάρχει το θέμα της εμφανούς απειρίας της νέας ομάδας αλλά και του ζητήματος ότι προέρχονται από τον στενό συναγερμικό πυρήνα. Και ο Ανδρέας Ιωσήφ, ο οποίος ήταν υποψήφιος του ΔΗΣΥ Λευκωσίας, είχε μεν εκπομπή στο ΡΙΚ και εκδίδει το ΔΑΛΙNEWS, δεν θεωρείται πως μπορεί να ισοζυγίσει την απειρία των δύο κυβερνητικών εκπροσώπων. Η απειρία, ήταν η συνταγή άλλωστε η οποία όπως διατείνονται στο Προεδρικό, απέτυχε κατά τον προηγούμενο ανασχηματισμό και διαφαίνεται πως συνεχίζει. Πάντως ως λύση σε αυτό το κενό, υπήρξε η μετάβαση του Μάριου Πελεκάνου στην Αθήνα, για ταχύρρυθμα μαθήματα. Το είχε αποκαλύψει πρώτα το politis.com.cy και φέρεται πως με αυτό τον τρόπο θεωρείται πως θα διευθετηθεί περισσότερο η εικόνα παρά η ουσία, που έχει να κάνει με το εν λόγω πόστο.

Η περίπτωση Ανθούση

Αυτό πάντως που συγκέντρωσε τις περισσότερες θετικές αποτιμήσεις, είναι ο διορισμός της Αναστασίας Ανθούση στο υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Η κα Ανθούση διετέλεσε διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Υγείας επί Παμπορίδη και Κωνσταντίνου Ιωάννου. Θεωρείται πως εκείνη είναι το δεσμείν και το λύειν στις δύσκολες στιγμές που ΓεΣΥ αλλά και γενικότερα στα κρίσιμα ζητήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το υπουργείο Υγείας. Την κα Ανθούση πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, καθώς θεωρείται αποτελεσματική και γνωρίζει καλά το πώς λειτουργεί πλέον η δημόσια υπηρεσία.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης αναλαμβάνει η Στέφη Δράκου, η οποία ήταν γενική διευθύντρια του συνδέσμου ασφαλιστικών εταιρειών. Αν και ο σύζυγός της Αντώνης Δράκος ήταν ενεργό στέλεχος του ΔΗΣΥ, η ίδια ουδέποτε ενεπλάκη ενεργά. Αυτό που προκαλεί συζητήσεις είναι κατά πόσο η σφοδρή αντίθεσή της με το ΓεΣΥ στο προηγούμενο πόστο που είχε θα συνεχίσει και με την παρουσία της στο Υπουργικό Συμβούλιο. Γι’ αυτό το ζήτημα προκαλούνται ήδη ανησυχίες και για τον διορισμό του εγκεκριμένου λογιστή Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ο οποίος δεν προέρχεται από τον χώρο της υγείας. Αξίζει να σημειωθεί πως η επιλογή του από τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Χάρη Γεωργιάδη ενέτεινε τις ανησυχίες πολιτικών κύκλων για την πορεία του ΓεΣΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση