ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ενδεχόμενη ανθρώπινη δραστηριότητα στην Αμαθούντα από 1η χιλιετία π.Χ.

Στόχος των νέων ανασκαφικών, που άρχισαν τον Απρίλιο του 2025, είναι η μελέτη του δυτικού ανδήρου

ΚΥΠΕ

Το ενδεχόμενο ανθρώπινης δραστηριότητας στην ακρόπολη της Αμαθούντας από την 1η χιλιετία π.Χ. δείχνουν ανασκαφές που διενήργησε η Γαλλική Αρχαιολογική Αποστολή Αμαθούντας (συνεργασία Γαλλικής Σχολής Αθηνών, Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας και του Laboratoire HiSoMA, MOM, Λυών) στο δυτικό άνδηρο της ακρόπολης της Αμαθούντας υπό τη διεύθυνση της Δρος Anna Cannavo (HiSoMA, MOM, Λυών).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, έπειτα από έρευνες του Τμήματος στο ίδιο σημείο στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η Γαλλική Αποστολή Αμαθούντας είχε διεξαγάγει περιορισμένης κλίμακας ανασκαφές το διάστημα 1976-1977 υπό τη διεύθυνση του Jean-Paul Thalmann. Τότε αποκαλύφθηκε ένας μνημειακός τοίχος κτισμένος με γωνιόλιθους, ο οποίος ερμηνεύθηκε ως αναλημματικός ή αμυντικός.

«Στόχος των νέων ανασκαφικών, που άρχισαν τον Απρίλιο του 2025, είναι η μελέτη του δυτικού ανδήρου. Διενεργήθηκαν δύο ανασκαφικές τομές σε σημεία όπου η γεωφυσική διασκόπηση που προηγήθηκε από τους Christophe Benech and Khaldoun Rajab (Archéorient, MOM, Λυών) υπέδειξε την πιθανή ύπαρξη κτισμάτων», προστίθεται.

«Στην τομή 1, μετά το επιφανειακό στρώμα, εντοπίστηκε στρώμα κατάρρευσης που περιείχε λίθους μετρίου και μεγάλου μεγέθους, ανάμεικτους με τεμάχια από κεραμίδια και εμπορικούς αμφορείς. Κάτω από το στρώμα αυτό εντοπίστηκε ενιαίο στρώμα κεραμιδιών που μάλλον χρονολογούνται στην υστερορωμαϊκή περίοδο. Στο δυτικό μέρος της τομής 1 αποκαλύφθηκε το ανατολικό τμήμα τοίχου με κατεύθυνση Βορρά-Νότο», αναφέρεται.

«Στην τομή 2, κάτω από το επιφανειακό στρώμα, εντοπίστηκε στρώμα κατάρρευσης, τα χαρακτηριστικά του οποίου μάλλον παραπέμπουν σε κατάρρευση ξερολιθιάς. Η κεραμική από τα στρώματα της τομής αυτής ήταν ανάμεικτη, ενώ δεν εντοπίστηκε ο φυσικός βράχος», επισημαίνεται.

«Παρά το γεγονός ότι η περιοχή του δυτικού ανδήρου παρουσιάζει κατάλοιπα ανθρώπινης δραστηριότητας κατά την υστερορωμαϊκή περίοδο, ενδέχεται να διατηρεί και αρχαιότερα κατάλοιπα. Τόσο η πληθώρα της κεραμικής όσο και άλλα ευρήματα, παραπέμπουν ενδεχομένως στη χρήση του δυτικού ανδήρου και κατά την πρώτη χιλιετία π.Χ.», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X