ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

5ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΣΙΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του Φεστιβάλ προκάλεσε τη συμμετοχή πέραν των 600 μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης και 70 φοιτητών κυπριακών πανεπιστημίων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Επιμέλεια: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗΣ

Οι εκδηλώσεις του 5ου Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου, το οποίο διοργανώνεται από το 2018 από τον κερδοσκοπικό οργανισμό A.E.I. AUDIOVISUAL FORUM, ξεκινάνε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου και οι προβολές θα συνεχίσουν την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, καθώς και τα επόμενα τρία Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου. Το πρώτο Σαββατοκύριακο θα προβληθούν 18 κυπριακά ντοκιμαντέρ, τα οποία εντάσσονται στο Εθνικό Τμήμα. Στις 12 και 13 Νοεμβρίου το φεστιβάλ θα συνεχίσει με το Διεθνές Τμήμα, και θα προβληθούν 19 ξένα ντοκιμαντέρ. Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 19 με 20 Νοεμβρίου με το Εκπαιδευτικό Τμήμα, με την προβολή 23 ντοκιμαντέρ από παιδιά και νέους, εκ των οποίων τα 14 προέρχονται από τα κινηματογραφικά εργαστήρια του προγράμματος ΣΙΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και διεκδικούν χρηματικά βραβεία που προσφέρει η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου και η Εθνική Κυπριακή Επιτροπή UNESCO.

Ο Σταύρος Παπαγεωργίου, διευθυντής του Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου αναφέρει για την έναρξη του 5ου Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου (AEI Cyprus Film Festival) «Μέσα στα τρία πρώτα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου θα μοιραστούμε ξανά μαζί σας την αγάπη μας για τον πολιτισμό, με προβολές αρχαιολογικών, εθνογραφικών και ιστορικών ντοκιμαντέρ από την Κύπρο και το εξωτερικό όπως και τις προβολές δεκαλέπτων μαθητικών και φοιτητικών ταινιών από το πρόγραμμα ΣΙΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, στην παρουσία των δημιουργών τους. Τις προβολές πλαισιώνουν και εξαιρετικές παρουσιάσεις, συζητήσεις και βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και νέους».

Φέτος το Φεστιβάλ διοργανώνεται από κοινού με δύο Τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου, την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος. Εξαιρουμένων των επαγγελματιών στον χώρο του κινηματογράφου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΣΙΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του Φεστιβάλ προκάλεσε τη συμμετοχή πέραν των 600 μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης και 70 φοιτητών κυπριακών πανεπιστημίων στη δημιουργία μικρού μήκους ντοκιμαντέρ με θέματα από την Εθνογραφία, την Ιστορία και την Αρχαιολογία της Κύπρου. Αποτέλεσμα, σήμερα η ταινιοθήκη του Οργανισμού να περιλαμβάνει πέραν των 50 δεκάλεπτων ντοκιμαντέρ.

Ο στόχος του Φεστιβάλ και του προγράμματος ΣΙΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ αποτελεί η ανάπτυξη και ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της Κύπρου αλλά και η ευαισθητοποίηση προς άλλες κοινότητες και χώρες μέσω της τέχνης του ντοκιμαντέρ.

Κατά την τελετή έναρξης στις 5 Νοεμβρίου, θα γίνει απονομή τιμητικής πλακέτας στον καταξιωμένο Κύπριο σκηνοθέτη και εκπαιδευτικό Γιώργο Κούμουρο, για τη συνολική του προσφορά στην κινηματογραφική τέχνη και την παιδεία του τόπου.

Εκτός από τις προβολές, το Φεστιβάλ πλαισιώνεται και από διάφορες παράλληλες δράσεις, όπως φωτογραφική έκθεση, βιωματικά εργαστήρια για παιδιά, συζητήσεις και παρουσιάσεις με θέματα από την Αρχαιολογία, τον Κινηματογράφο και τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στην Εκπαίδευση. Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 19:00 με την τελετή βράβευσης των μαθητικών και φοιτητικών ταινιών που θα αποσπάσουν τα χρηματικά βραβεία που προσφέρει η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου και η Εθνική Κυπριακή Επιτροπή UNESCO.

Όλα τα Τμήματα θα λάβουν χώρα στην Αίθουσα Τελετών, στα Κεντρικά Κτίρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καλλιπόλεως 75, 1678 στην Αγλαντζιά.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση