ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η πιο διεθνής και συλλογική διοργάνωση του Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Από το 2014, το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe – που διοργανώνεται από το Σπίτι της Συνεργασίας – δημιουργεί χώρο για την τέχνη που αντιστέκεται. Προωθεί πειραματικά ‘fringe’ έργα και δίνει χώρο σε καλλιτέχνες να δημιουργήσουν, να ξεκινήσουν διαλόγους, και να μοιραστούν την ξεχωριστή τους οπτική γωνία. Μέσα από τη μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης, το Buffer Fringe αψηφά διαχωρισμούς, και προωθεί την οικοδόμηση ειρήνης μεταξύ των κοινοτήτων.

Η 9η διοργάνωση του Buffer Fringe πραγματοποιήθηκε στις 7, 8 και 9 Οκτωβρίου 2022 σε τρεις χώρους σε ολόκληρη τη Λευκωσία: στο βιβλιοπωλείο Rüstem, το Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ, και στην ουδέτερη ζώνη – στο Σπίτι της Συνεργασίας. Πιο διεθνές και πιο συλλογικό από ποτέ, το φεστιβάλ παρουσίασε μια ομάδα δυναμικών καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό, που «αντέδρασαν δημιουργικά» στη φετινή θεματική, Pockets (beyond). Μέσα από παραστάσεις, εγκαταστάσεις, προβολές και δράσεις, καλλιτέχνες και θεατές καταβυθίστηκαν σε ‘Τσέπες’ τεχνών και εξερεύνησης, πρότειναν τρόπους αμφισβήτησης κυρίαρχων αφηγημάτων, καθώς και αντίστασης στην κυρίαρχη λογική. Δημιούργησαν επίσης χώρους για εξερεύνηση εννοιών όπως ταυτότητα και διαφορετικότητα, παρόν και παρελθόν, συμπερίληψη και αποκλεισμός.

Συνολικά, 55 καλλιτέχνες και επιμελητές από Κύπρο, Λίβανο, Αυστραλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ελβετία, Ολλανδία, Σερβία και Καναδά παρουσίασαν 14 παραστάσεις και δράσεις σε εκατοντάδες νέους και επανερχόμενους θεατές, με τη συμμετοχή δεκάδων φοιτητών και εθελοντών.

 

Παράλληλα με το Buffer Fringe, μεταξύ 7 και 13 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε μια αξιοσημείωτη διεθνής συνάντηση, το Atelier Nicosia για Νέους Διοργανωτές Φεστιβάλ: ένα εργαστήρι/συνέδριο για 45 νέους οργανωτές φεστιβάλ, καλλιτέχνες, ακτιβιστές και εμπειρογνώμονες πολιτισμού από 24 χώρες που συμμετείχαν σε μια πραγματικά παγκόσμια συζήτηση για το ρόλο του πολιτισμού και των τεχνών στην κοινότητα καθώς και σε περιοχές συγκρούσεων. Το Atelier Nicosia διοργανώθηκε από το The Festival Academy και το Σπίτι της Συνεργασίας, μέσω του Φεστιβάλ Buffer Fringe.

Το Φεστιβάλ Buffer Fringe και το Atelier Nicosia κίνησαν το ενδιαφέρον τοπικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης – συμπεριλαμβανομένου και του Euronews – podcast, εφημερίδων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών.

 

 Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe 

Το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe αποτελεί μέρος του προγραμματισμού του Σπιτιού της Συνεργασίας και υλοποιείται από τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας, με οικονομική στήριξη από το Active Citizens Fund 2020-2024. Το Φεστιβάλ στηρίζουν επίσης η πλατφόρμα Τεχνών, Πολιτισμού και Οικοδόμησης Ειρήνης IMPACT, η Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα, το Ινστιτούτο Γκαίτε – Κύπρος, το κέντρο Europe Direct Ledra Palace Area, η Ύπατη Αρμοστεία της Βρετανίας στη Λευκωσία, η εφημερίδα The Cyprus Mail, το Vienna Bakeries, και το The Home Café. Άλλες συνεργασίες: The Festival Academy, International Community Arts Festival – Rotterdam, ASEF 360 Culture, το Island Talks με το podcast Sesta, και το Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ.

 

Το Buffer Fringe έχει διακριθεί με την σφραγίδα EFFE 2022-2023 ως ένα αξιόλογο ευρωπαϊκό φεστιβάλ τεχνών!

 

Ακολουθήστε το Buffer Fringe:  www.bufferfringe.orgwww.facebook.com/BufferFringe | @bufferfringe

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση