ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Η Λεμεσός των προσφύγων»: 17ο Επιστημονικό Συμπόσιο Προφορικής Ιστορίας

Η Λεμεσός, ως μια ασφαλής πόλη – λιμάνι της Μεσογείου, αποτέλεσε καταφύγιο ανθρώπων, τουλάχιστον τους τελευταίους 10 αιώνες

ΚΥΠΕ

Το επίκαιρο θέμα των προσφυγικών ροών και πώς αυτές επηρέασαν την ιστορία της Λεμεσού, στην πορεία των αιώνων, θα εξετάσει το 17ο Επιστημονικό Συμπόσιο Προφορικής Ιστορίας, που οργανώνει αύριο, το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών Λεμεσού.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Παττιχείου Δημοτικού Μουσείου-Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού, Μίμης Σοφοκλέους, ανέφερε ότι η Λεμεσός, ως μια ασφαλής πόλη – λιμάνι της Μεσογείου, αποτέλεσε καταφύγιο ανθρώπων, τουλάχιστον τους τελευταίους 10 αιώνες.

«Ως εκ τούτου, θεωρούμε τη Λεμεσό ως μια πολυπολιτισμική πόλη της Μεσογείου, που εκφράζει το μεσογειακό πνεύμα σε πάρα πολλούς τομείς και γι αυτό θέσαμε αυτό το θέμα, για να δούμε όλους αυτούς που έχουν φτάσει στην πόλη, κατά τη διάρκεια των αιώνων, τι έχουν αφήσει, τι έχουν πάρει και τι έχουν δώσει στις χώρες τους, όταν είχαν επιστρέψει μετά από μεγάλη παραμονή στη Λεμεσό», συμπλήρωσε.

Η Λεμεσός, συνέχισε, δέχθηκε μεταναστευτικά κύματα, όπως τους πρόσφυγες της Χίου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τις μοδίστρες και τους φουρνάρηδες της Μικράς Ασίας, τους Τσερκέζους, που έρχονται το 1864 και διαμένουν στην περιοχή Φασουρίου, αφήνοντας πίσω τους την γνωστή κοινότητα «Τσερκέζ Τσιφλίκ», ενώ ως ιδιαίτερα σημαντικό για την ιστορία της πόλης θεωρείται η άφιξη των προσφύγων της τουρκικής εισβολής του 1974.

«Όλα αυτά είναι σημάδια που φαίνεται καθαρά ότι από αυτόν τον τόπο πέρασαν πάρα πολλοί, αφήνοντας τη σφραγίδα τους στην πόλη», είπε ο κ.Σοφοκλέους, προσθέτοντας ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο σήμερα, με τις μεταναστευτικές ροές που αντιμετωπίζει ο τόπος και η Ευρώπη γενικότερα.

Λόγω της πανδημίας, υπέδειξε ο Μίμης Σοφοκλέους, το φετινό συμπόσιο, δεν θα είναι διήμερο, αλλά θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο, από τις 09:00 μέχρι τις 14:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης».

Κύριοι ομιλητές του συμποσίου θα είναι, ο Διεθνολόγος του ΤΕΠΑΚ, Χαράλαμπος Χρυσοστόμου και η Χριστίνα Κωνσταντίνου Ζαντή, από το Γραφείο Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Λεμεσού, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης.

Στο χώρο θα εκτίθεται μια προθήκη με κεραμικά της Λαπήθου, μέρος της συλλογής του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου - Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού, ενώ θα παρουσιαστούν και έντυπα προσφυγικών ομάδων, σε διάφορες γλώσσες, που σχετίζονται με τη Λεμεσό.

Το 17ο Επιστημονικό Συμπόσιο Προφορικής Ιστορίας, υιοθέτησε στην αφίσα του το βραβευμένο έργο «Immigrants», των μαθητών του Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου και της καθηγήτριας τέχνης – ζωγράφου, Πόπης Νικολάου, η οποία και θα το παρουσιάσει κατά τη διάρκεια του συμποσίου.

Ήδη έχει καθοριστεί και το θέμα του επόμενου, 18ου Επιστημονικού Συμποσίου Προφορικής Ιστορίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2022 και θα αφορά στα αστικά παιχνίδια της πόλης ή όπως είπε ο κ.Σοφοκλεόυς, «Τα παιδία παίζει - Τα αστικά παιχνίδια στις αυλές των σχολείων, στους δρόμους και στις χωράφες της πόλης».

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X