ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βράβευση ταινιών του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος

Η ταινία «Sole» του Carlo Sironi, απέσπασε φέτος το βραβείο καλύτερης ταινίας στο διαγωνιστικό μέρος « Glocal Images»

ΚΥΠΕ

Η ταινία «Sole» του Carlo Sironi, απέσπασε φέτος το βραβείο καλύτερης ταινίας στο διαγωνιστικό μέρος « Glocal Images», του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο, στο θέατρο Ριάλτο, με την τελετή λήξης και βράβευσης των ταινιών που διακρίθηκαν.

Ανακοίνωση της διοργάνωσης αναφέρει ότι «με προβολές στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και στον Κινηματογράφο Ζήνα στη Λευκωσία, αλλά και με παράλληλη online πλατφόρμα προβολών, το Φεστιβάλ έριξε αυλαία, καταφέρνοντας να καταστεί ένα από τα μοναδικά φεστιβάλ κινηματογράφου, ανά τον κόσμο, που έλαβαν τελικά χώρα με τη φυσική παρουσία του κοινού.

Το Σάββατο, μετά τις δύο τελευταίες προβολές στο Θέατρο Ριάλτο, ακολούθησε η τελετή λήξης, η οποία ξεκίνησε με ένα δρώμενο από τη «ΣΕΖΟΝ Γυναίκες», ως συνέχεια της θεατρικής παράστασης της εναρκτήριας τελετής.

Ακολούθως, ο Πέτρος Χαραλάμπους, καλλιτεχνικός διευθυντής του τμήματος για παιδιά και νέους, έκανε το δικό του απολογισμό για τη διοργάνωση των προβολών και εργαστηρίων, που φέτος έλαβαν χώρα μόνο διαδικτυακά, απαριθμώντας πέραν των 300 νεαρών θεατών και συμμετεχόντων.

Τα βραβεία του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος «Glocal Images», ανακοίνωσε η ηθοποιός Κίκα Γεωργίου, το μοναδικό μέλος της κριτικής επιτροπής που κατάφερε, λόγω των συνθηκών, να παραστεί στην τελετή λήξης.

Το βραβείο καλύτερης ταινίας «για την ευαισθησία με την οποία αναπτύσσει μία ανέφικτη ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο χαμένες ψυχές, μέσα από μια συναρπαστική και λακωνική οπτική αφήγηση που καθηλώνει τον θεατή», απέσπασε η ταινία Sole του Carlo Sironi. Το βραβείο συνοδευόταν με χρηματικό έπαθλο 6 χιλιάδων ευρώ.

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής «Glocal Images», με χρηματικό έπαθλο 3 χιλιάδες ευρώ, απέσπασε η ταινία Identifying Features της Fernanda Valadez, «μια τολμηρή ταινία που σκιαγραφεί με ποιητικό, αλλά παράλληλα ρεαλιστικό τρόπο την ιστορία μιας μητέρας που απεγνωσμένα αναζητά τον γιο της, και έρχεται αντιμέτωπη με μια σπαρακτική αλήθεια».

Το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας «Glocal Images», που συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο χιλίων ευρώ, έλαβε η Zoé Wittock για την ταινία της Jumbo και «τον επιδέξιο τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί ειδολογικά κινηματογραφικά στοιχεία που αγγίζουν το φανταστικό και το παράλογο, συνυφαίνοντάς τα σε μια άκρως ανθρώπινη ιστορία ενηλικίωσης»

Τιμητική διάκριση δόθηκε επίσης στην ταινία The Last Bath, του David Bonneville, «για τον περίτεχνο τρόπο με τον οποίο διερευνά την οικειότητα, τον πόθο και την πίστη, επεκτείνοντας τα ανθρώπινα όρια σε απροσδόκητα μονοπάτια».

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν, επίσης, ότι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της φετινής χρονιάς που δεν επέτρεψαν τη σύσταση Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος, αποφασίστηκε όπως το ποσόν που συνοδεύει το Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, ύψους 4,000 ευρώ, κατανεμηθεί ισόποσα στις τρεις κυπριακές ταινίες που φέτος συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα του φεστιβάλ. Πρόκειται για τις ταινίες, Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς, του Γιάννη Οικονομίδη, Πολίτης Τρίτης Ηλικίας, του Μαρίνου Καρτίκκη και Πολιορκία στην οδό Λιπέρτη, του Σταύρου Παμπαλλή.

Ανακοινώθηκε επίσης το βραβείο κοινού, ύψους 1,000 ευρώ, το οποίο εν μέρει συνεισφέρει ο Δήμος Λεμεσού και που απονεμήθηκε στην ταινία Πολίτης Τρίτης Ηλικίας, του Μαρίνου Καρτίκκη. Ο σκηνοθέτης παρέλαβε το βραβείο από το Δήμαρχο Λεμεσού Νίκο Νικολαϊδη.

Κατά την τελετή λήξης, η επικεφαλής του Dot on the Map Industry Days, Δανάη Στυλιανού, παρουσίασε τα αποτελέσματα του προγράμματος επαγγελματιών του κινηματογράφου, το οποίο λειτουργεί από πέρυσι ως διαδικτυακή πλατφόρμα συμπαραγωγής, επιμόρφωσης και δικτύωσης, ενθαρρύνοντας συνεργασίες και δίνοντας την ευκαιρία σε δημιουργούς ταινιών, από τη Μεσόγειο, να παρουσιάσουν προτάσεις για παραγωγή ταινιών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους.

Φέτος, το Dot on the Map Industry Days έφερε μαζί διαδικτυακά, μέσα από μια ειδικά σχεδιασμένη ψηφιακή πλατφόρμα, πέραν των 100 επαγγελματιών του κινηματογράφου από Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Β. Αφρική.

Συγκεκριμένα, βραβεύθηκε ως καλύτερο project μυθοπλασίας το Lives of Hamid, σε σκηνοθεσία Jonathan Millet και παραγωγή Pauline Seigland και Lionel Massol, «για τον συναρπαστικό τρόπο με τον οποίο αναδεικνύει θέματα μετανάστευσης και εξορίας, μέσα από ένα βλέμμα που εξάπτει την κριτική σκέψη γύρω από τη μνήμη, τον πόνο και τη δικαιοσύνη, συνυφαίνοντας ταυτόχρονα, με τέχνη και θάρρος, το πολιτικό με το συναισθηματικό επίπεδο».

Το βραβείο αποτελείται από υπηρεσίες Colour correction και DCP Mastering Services αξίας 11 χιλιάδων ευρώ, μία χορηγία της εταιρείας Full Moon Productions, καθώς και €500 σε μετρητά, μια προσφορά της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου.

Το βραβείο Networking της Αγοράς του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απέσπασε η Στελάνα Κληρή, σεναριογράφος - σκηνοθέτης και παραγωγός του έργου Gizem. Η ταινία της, που διαδραματίζεται μεταξύ Κύπρου και Νοτίου Αφρικής, «ζωντανεύει μια δραματική και έντονα συναισθηματική ιστορία αγάπης, μιλώντας για την αναζήτηση της ευτυχίας και μιας ζωής με αξιοπρέπεια». Το βραβείο, μια προσφορά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει δωρεάν διαπίστευση Αγοράς και διανυκτέρευση στη Θεσσαλονίκη.

Οι διοργανωτές ανανεώνουν το ραντεβού τους για τον Απρίλιο του 2022, με την ελπίδα, τα εικοσάχρονα του Φεστιβάλ να εορταστούν με ζωντανή και αθρόα παρουσία θεατών και επαγγελματιών του κινηματογράφου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση

Η προβολή και παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους του Ανδρέα Σεϊτάνη θα γίνει το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου
Kathimerini.com.cy
 |  ΣΙΝΕΜΑ
X