ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μάχη κατά της αφόρητης πλήξης

Η ανακάλυψη της γενεσιουργού αιτίας αποτελεί το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση της ανίας

ΜΕΛΙΝΤΑ ΒΕΝΕΡ ΜΟΥΑΓΙΕ / THE NEW YORK TIMES

Παιδιά και ενήλικοι Αμερικανοί κατά τη διάρκεια των πανδημικών lockdowns καταλήφθηκαν από έντονη ανία. Αυτό το συναίσθημα, πιθανώς, είναι μία από τις αιτίες που συμβάλλει στην αποστασιοποίηση που νιώθουν, πλέον, οι περισσότεροι από την εργασία τους.

Παρότι ως συναίσθημα η ανία είναι δυσάρεστη, μπορεί να μας διδάξει πολλά. Αν, μάλιστα, καταφέρουμε να εντοπίσουμε την αιτία της, θα μπορέσουμε να επιλέξουμε ορθότερα πώς θέλουμε να ξοδέψουμε τον χρόνο μας ή θα μπορέσουμε να αναδιοργανώσουμε τις εμπειρίες μας ώστε να γίνουν πιο ικανοποιητικές.

Η δρ Ουέστγκεϊτ φοβάται ότι η καταφυγή στα ηλεκτρονικά μέσα μάς εμποδίζει από το να αντιμετωπίσουμε πραγματικά το πρόβλημα.

Η Εριν Ουέστγκεϊτ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και πολύ καλή γνώστης των μηχανισμών της ανίας, υπογραμμίζει ότι τα αίτιά της είναι πολλά. Ισως να προκαλείται επειδή η εργασία που έχουμε να κάνουμε είναι υπερβολικά εύκολη ή εξαιρετικά δύσκολη. Οταν συμβαίνει το πρώτο αδυνατούμε να εστιάσουμε την προσοχή μας και βαριόμαστε. Το ίδιο συμβαίνει και αν αυτό με το οποίο απασχολούμαστε είναι υπερβολικά δύσκολο, όπως π.χ. όταν παρακολουθούμε μία ταινία με υπερβολικά περιπλεγμένη πλοκή. Επίσης βαριόμαστε όταν δεν βρίσκουμε νόημα σε αυτό που κάνουμε. Οταν, λοιπόν, οι δραστηριότητές μας δεν ευθυγραμμίζονται με τους στόχους και τις αξίες μας, βαριόμαστε.

Απραξία

Βέβαια ενδέχεται να βαρεθούμε και όταν δεν έχουμε τίποτα να κάνουμε. Η δρ Ουέστγκεϊτ πιστεύει ότι όταν δεν έχουμε κάποιον στόχο νιώθουμε αμήχανα. Αν βρούμε την αιτία της πλήξης μπορούμε να την καταπολεμήσουμε.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι αφού διαπιστώσουμε γιατί πλήττουμε, μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε ώστε να το αλλάξουμε. Αν βαριόμαστε κάποια ασχολία πρέπει να τη σταματήσουμε και να ασχοληθούμε με κάτι άλλο. Καθημερινά, όμως, στην εργασία, στο σχολείο και σε άλλες δραστηριότητες αναγκαζόμαστε να κάνουμε ανιαρά πράγματα ξανά και ξανά. Η πλήξη μάλιστα ενισχύεται όταν νιώθουμε ότι δεν έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσαρμόσουμε την ασχολία που πρέπει να κάνουμε κατά τρόπο ώστε να μας κινεί το ενδιαφέρον. Αν βαριέστε το καθημερινό περπάτημα, π.χ., δοκιμάστε διαφορετική μορφή άσκησης, όπως είναι η αναρρίχηση.

Κλινική κατάθλιψη

Αν, πάλι, πλήττετε με ό,τι και αν καταπιάνεστε, ίσως να εξετάσετε κατά πόσον χρειάζεστε μία ριζική αλλαγή, όπως π.χ. εργασίας. Ομως πρέπει να γνωρίζετε ότι η ανία είναι, επίσης, σύμπτωμα κλινικής κατάθλιψης. Αν λοιπόν αντιληφθείτε ότι οι ασχολίες που σας γέμιζαν παλιότερα με ενθουσιασμό δεν σας ευχαριστούν, ίσως πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Πολλοί προσπαθώντας να ανακουφίσουν την ανία τους ασχολούνται αδιάλειπτα με το κινητό τηλέφωνό τους. Η δρ Ουέστγκεϊτ φοβάται ότι η καταφυγή στα ηλεκτρονικά μέσα μάς εμποδίζει από το να αντιμετωπίσουμε πραγματικά το πρόβλημα. Θα ήταν πιο δημιουργικό να φτιάξουμε μία λίστα με ασχολίες που μας ικανοποιούν και ενδιαφέρουν και να επιλέξουμε κάποια από αυτές που νιώθουμε ότι έχει νόημα και σημασία, καταπολεμώντας την ανία μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση