ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προχωρά το σχέδιο Β

Πέρασε από τους πολιτικούς αρχηγούς και προχωρά στη Βουλή για ψήφιση νομοσχεδίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

των ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ

Πέρασε από τους πολιτικούς αρχηγούς και προχωρά στη Βουλή για ψήφισε νομοσχεδίου

Οι πρόνοιες της πρότασης που έχει ετοιμαστεί είναι οι εξής

1. Κλείσιμο - αναδιάρθρωση Λαϊκής
2. Εθνικοποίηση Ταμείων Προνοίας και Ημικρατικών
3. Μικρό κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 κοντά στο τόκο (4%)
4. Δημιουργία Ταμείο Εθνικής Στήριξης που θα εκδώσει ομόλογο που θα περιλαμβάνει τη κρατική και εκκλησιαστική περιουσία και το χρυσό της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η αρχική συμφωνία του Eurogroup της 16ης Μαρτίου βρίσκεται εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων. Με βάση την τελευταία ενημέρωση η πρόταση που ετοίμασε η κυβέρνηση και θα παρουσιαστεί σήμερα το πρωί στους πολιτικούς αρχηγούς προβλέπει κούρεμα 4-5% σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ δεν θα επηρεαστούν. Παράλληλα θα συσταθεί Ειδικό Ταμείου Στήριξης της Κυπριακής Οικονομίας.

Το Ταμείο θα προικιστεί με το χρυσό του κράτους, την ακίνητη κρατική και την εκκλησιαστική περιουσία. Προς άντληση ρευστού, στο Ταμείο θα επενδύσουν τα Ταμεία Πρόνειας. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Κ" η πρόταση διαμορφώθηκε μετά από πρωτοβουλία του αναπληρωή προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και μετά την κατ'  ιδίαν συνάντηση που είχε στο γραφείο του στο ΔΗΣΥ με την Τρόικα.

Η λύση συμπληρώνεται με την επέκταση της αποπληρωμής του ρωσικού δανείου.

Εναλλακτικό σενάριο αναφέρει την επιβολή εισφοράς ως ακολούθως: απο 0-100.000 3%, απο 100.000-500.000 7% και 9% άνω τω 500.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, παραμένει ως ιδέα η δημιουργία good / bad bank, καθώς και η εισαγωγή οροφής στη διακίνηση κεφαλαίων και αναλήψεων, για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάστασης.

Επίσης θα γίνει προσπάθεια να υπάρχει ρητή αναφορά στο Μνημόνιο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο κούρεμα στο μέλλον, προκειμένου να συγκρατηθεί η διαρροή ξένων επιχειρήσεων και κεφαλαίων. Πρόσθετο επιχείρημα για να παραμένουν οι ξένοι επενδυτές είναι το γεγονός ότι το προτεινόμενο κούρεμα ισοδυνάμη με τους τόκους μιας χρονιάς.

Πάντως με όλα τα σενάρια ανοιχτά και με την προσοχή στη Κυπριακή Βουλή για να εγκρίνει την πρόταση αλλά και το eurogroup να την αποδεχθεί, παραμένει ως μείζον πρόβλημα η κατάσταση των δύο μεγάλων τραπεζών. Ειδικότερα η Λαική Τράπεζα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση μιας και η κατάσταση της δεν θεωρείται αναστρέψιμη. Αναλυτές επισημαίνουν πως ο στόχος πρέπει πλέον να είναι η διάσωση της Τράπεζας Κύπρου η οποία και αυτή έχει μπεί στο ''κόκκινο'', ενώ για την Λαική η συντεταγμένη χρεοκοπία είναι η πλέον δόκιμη λύση. Κύκλοι της αγοράς αλλά και πολιτικοί παράγοντες αναφέρουν πλέον κατ ιδίαν πως η Λαική "είναι ο κύριος λόγος του εκβιασμού των ευρωπαίων, μια χώρα δεν μπορεί να αφεθέι να χρεοκοπήσει για μία τράπεζα.'' Με βάση τα σημερινά δεδομένα, Λαική Τράπεζα είναι ο πλέον σημαντικός τομέας εργασίας όσον αφορά την επιτυχία της κυπριακής διάσωσης.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Η αρχική συμφωνία του Eurogroup της 16ης Μαρτίου -σε συνδυασμό με την ευελιξία που δόθηκε στο έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας- για τη συγκέντρωση του ποσού των 5,8 δις. ευρώ, βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων. Σύμφωνα με ενημέρωση από τις Βρυξέλλες η αρχική συμφωνία αποτελεί τη βάση της συζήτησης και αφήνεται στην κυπριακή πλευρά να επιλέξει το μίγμα της πολιτικής αρκεί να συγκεντρωθούν τα 5,8 δις. ευρώ χωρίς να αυξάνεται το δημόσιο χρέος.

Πρακτικά η κατάσταση έχει επανέλθει στο σημείο που βρίσκονταν πριν την καταψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για την επιβολή εισφοράς σταθερότητας στις καταθέσεις.

Στο Προεδρικό Μέγαρο συζητήθηκε η εναλλακτική πρόταση της Κύπρου, η οποία θα περιλαμβάνει κούρεμα, αν και σε μικρότερο ποσοστό και η σύσταση ενός Ειδικού Ταμείου Στήριξης της Κυπριακής Οικονομίας στο οποίο θα συγκεντρωθούν η περιουσία του Δημοσίου, τα ταμεία πρόνοιας, η εκκλησιαστική περιουσία και εισφορές των πολιτών. Σκοπός του Ταμείου είναι να συγκεντρωθεί το ποσό που θα υπολείπεται από το χαμήλωμα της ειδικής εισφοράς στις καταθέσεις. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση