ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νικολαϊδης: Απέτυχε η «Νέα ΕΔΕΚ»

Ουσιώδεις αλλαγές σε επίπεδο πολιτικών θέσεων και προσώπων ζητά ο πρώην βουλευτής

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ως μαθητή που πιάστηκε να κάνει αταξίες και προσπαθεί να φορτώσει την ευθύνη σε άλλους χαρακτηρίζει τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο ο πρώην βουλευτής Λεμεσού του κόμματος Νίκος Νικολαϊδης, ως απάντηση στις ευθύνες που καταλόγισε το πρωί της Τρίτης ο Μαρίνος Σιζόπουλος στους Νίκο Νικολαϊδη Γιώργο Βαρνάβα και Γιαννάκη Ομήρου.

Ο Νίκος Νικολαϊδης επεσήμανε ότι η ΕΔΕΚ υπέστη τη χειρότερη εκλογική της ήττα από την ίδρυσή της και επεσήμανε ότι ο κ. Σιζόπουλος θα έπρεπε «ως οφείλει ένας ηγέτης, με γενναιότητα και σεμνότητα να παραδεχθεί τις τεράστιες ευθύνες του». «Δυστυχώς οι πρώτες ενδείξεις από τις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΛ είναι ότι η πρόθεσή του είναι να παραπλανήσει και να υποτιμήσει τη νοημοσύνη των πολιτών» επεσήμανε.

«Είναι ξεκάθαρο πως ο κόσμος με την ψήφο του έστειλε το μήνυμα ότι θέλει μια ΕΔΕΚ διαφορετική από τη «Νέα ΕΔΕΚ» που βλέπει τον τελευταίο καιρό. Μια ΕΔΕΚ που να είναι μια διαλεκτική συνέχεια της ιστορίας και των αρχών της. Μια ΕΔΕΚ πιο αξιόπιστη πιο σοβαρή και πιο υπεύθυνη. Μια ΕΔΕΚ χωρίς ακρότητες και άκριτες συμπεριφορές. Με μια ηγεσία που να εμπνέει αντί να απογοητεύει, που να ενώνει αντί να διασπά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολαϊδης.

Απέτυχε η «Νέα ΕΔΕΚ»

Δε δίστασε να καταγράψει τις ευθύνες της νέας ηγεσίας, κάνοντας λόγο για τεραστίων διαστάσεων λάθη. «Η επιμονή της νέας ηγεσίας να προβάλει μια «νέα ΕΔΕΚ», στην ουσία απέκοψε την ΕΔΕΚ από την ίδια της την ιστορία. Αντί να στηριχτεί πάνω στο ιστορικό και πολιτικό απόθεμα της ΕΔΕΚ και να πάει ένα βήμα παρακάτω, επέλεξε να δημιουργήσει μια νέα πλατφόρμα. Στο βωμό της δικαιολόγησης της «νέας ΕΔΕΚ», η ηγεσία της ΕΔΕΚ επιχείρησε να εισαγάγει νέες πολιτικές προσεγγίσεις. Αιχμή του δόρατος αυτής της προσπάθειας ήταν η μεταφορά της στόχευσης για τη λύση του κυπριακού από την ουσία και το περιεχόμενο της λύσης στην ονοματολογία της λύσης.

Αυτή η θέση θέτει υπό αμφισβήτηση ένα ολόκληρο πλαίσιο ψηφισμάτων και αποφάσεων διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών που αποτελούν το πολιτικό οπλοστάσιο της πλευράς μας. Παράλληλα πλήττει καίρια και την αξιοπιστία της ΕΔΕΚ, γιατί στην περίπτωση που θα χρειαστεί να ασκήσει κριτική επί πιθανών κακών προνοιών ενός σχεδίου λύσης, η κριτική αυτή θα είναι αναποτελεσματική εφόσον η ΕΔΕΚ έχει ήδη απορρίψει εκ των προτέρων, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο του, κάθε σχέδιο λύσης που φέρει το όνομα ΔΔΟ σημείωσε ο κ. Νικολαϊδης.

Σημείωσε δε πως η ρήξη της ΕΔΕΚ με το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο σοσιαλιστικό κίνημα και η καλλιέργεια σχέσεων με περιθωριακά, ακραία σοσιαλιστικά κόμματα» ενίσχυσε τα προβλήματα σημειώνοντας ότι ο Μαρίνος Σιζόπουλος δε μιλά με τον σοσιαλιστή πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

Επέκρινε παράλληλα τον χειρισμό των πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου επισημαίνοντας ότι αυτό οδήγησε και στην πλήρη απαξίωση της ηγεσίας της ΕΔΕΚ.

Υπονόμευση στελεχών

Ο κ. Νικολαϊδης έκανε λόγο και για διαπόμπευση και αποπομπή στελεχών από τη νέα ηγεσία. «Υπήρξε μια προμελετημένη, υπόγεια μεθόδευση της γνωστής «ομάδας», που άρχισε μα την εκδίωξη του πρώην Προέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου και κατέληξε στον αποκλεισμό όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας από τις εκλογές. Τελικά η ηγετική ομάδα πέτυχε τον στόχο της να εκλέξει στη Βουλή τον Πρόεδρο και Αναπληρωτή Πρόεδρο της, ταυτόχρονα όμως στο βωμό του στόχου αυτού, κατάφερε να θυσιάσει το μέλλον της ΕΔΕΚ» ανέφερε ο κ. Νικολαϊδης.

«Η ΕΔΕΚ σήμερα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της ιστορίας της γιατί μπήκε σε μια εκτροχιασμένη πορεία. Αυτή η πορεία μπορεί και πρέπει να διορθωθεί. Ο τόπος χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε ένα σωστό σοσιαλιστικό κίνημα» κατέληξε ο πρώην βουλευτής της ΕΔΕΚ σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές σε επίπεδο πολιτικών θέσεων και προσώπων.

Οι δηλώσεις του κ. Νικολαϊδη ήρθαν ως απάντηση στις καταγγελίες του κ. Σιζόπουλου για μη συμμετοχή των πρωτοκλασάτων στελεχών στην προεκλογική διαδικασία μέσω του ΑΣΤΡΑ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση