ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυτή την Πηνελόπη ποιός θα την πάρει;

Του Μιχάλη Χριστοδούλου

Το αποκλειστικό συμβόλαιο συνεργασίας του Alpha Ελλάδος-ΡΙΚ λήγει αισίως στις 31 Δεκεμβρίου 2009 σύμφωνα με πληροφορίες από ανθρώπους του ημικρατικού μας καναλιού. Αν και το ΡΙΚ ενδιαφέρεται να συνεχίσει την αποκλειστική συνεργασία εντούτοις ο Alpha αρνείται, αφού πλέον οι μνηστήρες του τηλεοπτικού του προγράμματος στην Κύπρο έχουν αυξηθεί στους τρεις. Έτσι το μονοπώλιο, που θα ισχύει μέχρι και το τέλος της χρονιάς καταργείται και το 2010 το πρόγραμμα του Alpha μοιράζεται στα τρία. 

Από την άλλη, το ΡΙΚ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, θα συνεχίσει κανονικά να μεταδίδει τα τηλεοπτικά προϊόντα του ελληνικού σταθμού τα οποία θα εντάξει και στο νέο τηλεοπτικό του πρόγραμμα που αρχίζει τον Σεπτέμβριο. Μέσα από τα νέα δεδομένα που παρουσίαζονται το κυπριακό τηλεοπτικό σκηνικό αλλάζει άρδην αφού πλέον από τον Ιανουάριο θα παρακολουθούμε Alpha - Alpha προγράμματα εκτός ΡΙΚ. Ποιος λοιπόν θα βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και τι όμως έχει να δώσει ο Alpha;

Μετά την εξαγορά του 66.6% από τη γερμανική RTL Group ο Alpha άλλαξε φορά απευθυνόμενος πια στα νεανικά κοινά. Το νέο πρόγραμμα του σταθμού δε θα περιλαμβάνει καμία τηλεοπτική σειρά παρά μόνο εκπομπές τύπου και παραφυάδες των ριάλιτι. Εκπομπές όπως «Εφιάλτης στην κουζίνα», «Κάτι ψήνεται», «Αγρότης μόνος ψάχνει» εντάσσονται και στο πρόγραμμα του ΡΙΚ. Το ερώτημα που γεννάται είναι τι θα γίνει από τον Ιανουάριο του 2010. Θα διακοπεί η μετάδοση του «Πρωινού καφέ» για παράδειγμα; Σε αυτή την ερώτηση το ΡΙΚ απαντά ότι δεν γνωρίζει ακόμα τις κινήσεις του.

ΡΙΚ, Σίγμα και Plus εκ της επαγωγικής μεθόδου - αφού αποκλείονται Mega και ΑΝΤ1 - στέφονται μνηστήρες του εξ Ελλάδος καναλιού. Ο Alpha Ελλάδος θα τρίβει τα χέρια αφού τα κυπριακά κανάλια σφάζονται στα πόδια του. Ήδη το Plus από την προηγούμενη σεζόν είχε προβεί στην αγορά εκπομπών του Alpha γεγονός που θα γίνεται ίσως και από το Σίγμα. Ταυτόχρονα όμως το Plus βρίσκεται σε επαφή με το Star Ελλάδος αλλά και το MTV.

Ποδοσφαιρικό αμόκ και νούμερα της βδομάδας
Οι ζωντανές μεταδόσεις των ποδοσφαιρικών αγώνων του UEFA Europa League από το δεύτερο ημικρατικό κανάλι μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών μέσα στην καλοκαιρινή θολούρα της επανάληψης. Έξι από τα δέκα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά προγράμματα της βδομάδας 03/08-09/08 στον πίνακα τηλεθέασης ήταν οι αγώνες ποδοσφαίρου. Το ΡΙΚ2 ενδυναμωμένο ανέβηκε για πρώτη φορά φέτος στο 9%, κάνοντας έντονη την παρουσία του και τερματίζοντας μόλις μία ποσοστιαία μονάδα πίσω από το Mega.

Πρώτος τερμάτισε ο αγώνας του κυπελλούχου ΑΠΟΠ/Κινύρα Πέγειας εναντίον της αυστριακής Ραπίντ, εξασφαλίζοντας στη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου ποσοστό τηλεθέασης 45,6% και 80.000 τηλεθεατές. Η παράταση του αγώνα, λόγω της ισοπαλίας του 90λεπτου αγώνα, συγκέντρωσε τηλεμερίδιο 33,7% και 54.000 τηλεθεατές, καταλήγοντας στη δεύτερη θέση του πίνακα της AGB. Πέραν των ζωντανών μεταδόσεων των αγώνων του UEFA Europa League, το ΡΙΚ2 μετέδωσε και τους αγώνες του Champions League. H αναμέτρηση Παναθηναϊκού-Σπάρτα Πράγας συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των Κυπρίων τηλεθεατών, αφού τα δύο ημίχρονα του αγώνα βρέθηκαν στην τρίτη και τέταρτη θέση.

Αυγουστιάτικη πρωτιά για το Σίγμα
Το Σίγμα εξασφάλισε για άλλη μια φορά την πρωτιά, με μερίδιο τηλεθέασης 18,4%, με το πρόγραμμά του να προτιμάται από την πλειοψηφία των εναπομεινάντων στον καναπέ τηλεθεατών. Η επανάληψη της κυπριακής παραγωγής του καναλιού «Επιστροφή» εξασφάλισε την έκτη θέση με 48.000 τηλεθεατές και τηλεμερίδιο 23,7%.

Η δεύτερη θέση ανήκει και αυτή τη βδομάδα στο ΡΙΚ1, το οποίο εξασφάλισε 16,7%, με δημοφιλέστερο πρόγραμμα την εκπομπή «Μακάριος μνήμη και μνημοσύνη», που μεταδόθηκε τη Δευτέρα 03/08 και συγκέντρωσε 35.000 τηλεθεατές και μερίδιο τηλεθέασης 16%.

Ο ΑΝΤ1 έχει πάρει καλοκαιριάτικα την κάτω βόλτα, αφού τα ποσοστά του κάθε βδομάδα μειώνονται δραματικά. Όσο οι ζέστες αναβαίνουν τόσο πέφτουν τα νούμερα του καναλιού, το οποίο συγκέντρωσε 14,6% και περιορίστηκε στην τρίτη θέση.
«Το πρόβλημά μου με τις γυναίκες» δεν φαίνεται να έχει σωτηρία, εφόσον για ακόμα μια φορά κινήθηκε σε χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 03/08 η σειρά εξασφάλισε τηλεμερίδιο 14,4% με 25.000 τηλεθεατές.

Πτωτικά κινήθηκε και το Mega, το οποίο συγκέντρωσε μόλις 10%. Οι Κύπριοι φαίνεται να αγαπούν ιδιαίτερα τους «Λατρεμένους γείτονες», οι οποίοι αυτή τη βδομάδα κατέληξαν στην εντέκατη θέση με 37.000 τηλεθεατές και ποσοστό τηλεθέασης 14,4%.
 
Οι επιδράσεις των (Ε)
Πέραν των ποδοσφαιρικών αγώνων της απερχόμενης τηλεοπτικής εβδομάδας, δεν υπήρξε τίποτα άλλο που να καθίσταται άξιο αναφοράς. Τα κανάλια κατέβασαν τα ρολά, έβαλαν τα μπανιερό τους και κατέβηκαν στην παραλία, με στραμμένο το βλέμμα στη νέα τηλεοπτική σεζόν, η οποία αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον ενώ οι επαναλήψεις κερδίζουν την μερίδα του λέοντος.
Τα μειωμένα τηλεμερίδια φέρνουν όλους μας αντιμέτωπους με το απόλυτο τίποτα. Ελπίζουμε αυτό να μην το έχουμε και τον χειμώνα… που δεν το νομίζουμε.

christodouloum@kathimerini.com.cy

Αρθρογραφία: Τελευταία Ενημέρωση