ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Και έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης…

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Είμαστε απίστευτοι. Λύσαμε όλες τις παθογένειές μας σε αυτόν τον τόπο και το μόνο που μας απασχολεί τώρα είναι αν με το επενδυτικό πρόγραμμα επωφελήθηκαν οι λίγοι και όχι οι πολλοί. Άκουγα προ ημερών και μια δημοσιογράφο να ισχυρίζεται πως δεν ενδιαφέρει τόσο το αν ο πακτωλός εγγράφων διέρρευσε και το ποιοι τον διέρρευσαν, αλλά σημασία έχει ότι το πρόγραμμα είναι επωφελές για τους λίγους οι οποίοι μάλιστα δίνουν δεξιά και αριστερά διαβατήρια σε απατεώνες!

Στον οχετό της παραπληροφόρησης εκμηδενίζονται πολλά πράγματα. Όπως ας πούμε η σημασία του γεγονότος ότι λόγω της προβληματικής (χαλαρής) φύσης του επενδυτικού προγράμματος που είχαμε από πριν το 2013, προβήκαμε σαν κράτος σε αριθμό αναθεωρήσεων του όπου στην κάθε αναθεώρηση το καθιστούσαμε πιο αυστηρό φθάνοντας στη σημερινή του μορφή, που πλέον αντικειμενικά θεωρείται ως ένα από τα πλέον αυστηρά επενδυτικά προγράμματα στον κόσμο μέσω του οποίου κάποιος μπορεί να αιτηθεί και να αποκτήσει υπηκοότητα.

Οι πλείστες από τις ελάχιστες πραγματικά προβληματικές περιπτώσεις χορήγησης υπηκοότητας δόθηκαν κάτω από την αρχική μορφή του εν λόγω προγράμματος. Μάλιστα, όποιος θυμάται, δώσαμε την ευκαιρία να αποκτήσουν υπηκοότητα και άτομα που κουρεύτηκαν από κάποιο ποσό και πάνω – κάτι που αν όντως έγινε χωρίς άλλο προαπαιτούμενο, να είναι εκ της φύσης του προβληματικό. Και τονίζουμε πως αυτές οι προβληματικές περιπτώσεις θα πρέπει να διερευνηθούν αμέσως και όπου υπήρξε παραπληροφόρηση των αρχών, τα διαβατήρια να ανακληθούν. Εξίσου σημαντικό είναι να τιμωρηθούν τα άτομα που διέρρευσαν τα έγγραφα. Είναι προδότες και δεν χωράει καμία συζήτηση. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ανακτήσουμε σαν κράτος την αξιοπιστία μας και όχι να φθάσουμε στο άλλο άκρο γελοιότητας με την αναστολή ή την κατάργηση του προγράμματος.

Είναι να διερωτάται κάποιος αν όσοι ανοίξουν το στόμα τους και εισηγηθούν κάτι, διύλισαν την σκέψη τους μέσα από σοβαρό προβληματισμό και μετά να μιλήσουν. Δεν καταλαβαίνουν άραγε ότι το πιο εύκολο συμπέρασμα που θα βγάλει ο οποιοσδήποτε αν αναστείλουμε το πρόγραμμα ή το καταργήσουμε θα φανεί ότι όσοι μας κατηγορούν δικαιώνονται πανηγυρικά; Εγώ θα συμφωνήσω πως οι developers αυτού του είδους επενδυτικών προϊόντων είναι λίγοι. Δεν θα μπορούσαν να ήταν και πολλοί άλλωστε, λόγω των αρχικών κεφαλαίων που απαιτούνται για να κάνουν το πρώτο βήμα. Οπότε να δεχτώ χωρίς δισταγμό πως λίγοι έχουν προσκομίσει μεγάλο οικονομικό όφελος. Μπορεί να δεχτώ με κάποια επιφύλαξη πως ενδεχομένως και κάποιοι από αυτούς να μην πάρκαραν τα όποια κέρδη τους στην Κύπρο. Είναι κανένας που μπορεί να υποστηρίξει με απτά στοιχεία και όχι με αοριστολογίες και αερολογίες πως αυτές οι επενδύσεις δεν δημιούργησαν χιλιάδες θέσεις εργασίας; Ή πως δεν βοηθήθηκε η πραγματική οικονομία να επανεκκινήσει και να ενδυναμωθεί; Βοήθησε. Άρα ο ντόρος και ο όποιος αβάσιμος αρνητισμός μόνο κακό προκαλεί στη χώρα μας.

Σίγουρα ο σκοπός δεν πρέπει να αγιάζει τα μέσα. Και σήμερα, όπως προανέφερα, τα μέσα είναι αξιόλογα και πρέπει να συνεχίσουν. Είναι ένα εργαλείο που πρέπει να το διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού για να ενισχύουμε την οικονομία μας κάνοντας την πιο σύνθετη. Πλέον μπορεί ένα τέτοιο εργαλείο να συνεισφέρει στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην ενέργεια, στην υγεία, στην τεχνολογία και σε ένα σωρό εφαρμογές που πρέπει να αναπτύξουμε ραγδαία αν θέλουμε να θεωρούμαστε ένα σύγχρονο και καινοτόμο κράτος.

Υποστηρίζω με παρρησία πως ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί και πρέπει να προσαρμόζεται στα εκάστοτε δεδομένα της χώρας, να εκσυγχρονίζεται και να βελτιώνεται. Η συχνή αναθεώρησή του όμως δεν είναι ορθή τακτική. Δημιουργεί σύγχυση και αβεβαιότητα και στο τέλος χάνει από την ελκυστικότητά του. Ισχύει ό,τι ακριβώς με την φορολογία μιας χώρας, όπου αν αναθεωρείται συχνά, θεωρείται ως φορολογικά ασταθής με την συνεπακόλουθη αβεβαιότητα να στοιχίζει σε σοβαρές επενδύσεις.

Γι’ αυτό ας αφήσουμε το πρόγραμμα να τρέξει ως έχει, ας ανακαλέσουμε τα όποια διαβατήρια δόθηκαν σε άτομα που δεν πρέπει να τα έχουν και ας τιμωρήσουμε όλους όσοι έκαναν τα στραβά μάτια, όσους βρήκαν παραθυράκια για να κάνουν την μπάζα τους, αλλά και αυτούς που είτε για να εισπράξουν τριάντα αργύρια ή/ και υποκινούμενοι από αλλότρια κίνητρα πρόδωσαν την χώρα μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Σχόλια αναγνωστών

Μας πήρε ο δαίμονας

«Dio erotimata gia skepsi kai isos na xrizoun kapion perisoteron dieukriniseon apo tous emplekomenous: ...»
G.  |  16:02

Νέος ρεαλισμός

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:19

Έκλεισε το θέμα, έμειναν οι πληγές

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:16

Επ. Περιβάλλοντος: Προτρέπει τους επισκέπτες της φύσης να μαζεύουν τα σκουπίδια τους

«Δεν είναι καλύτερα να τους ρίχνουν πρόστιμα παρά να τους προτρέπουν να μαζεύουν τα σκουπίδια τους στο ...»
Leon  |  20:03

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση