ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Μικρόκοσμός μας

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Μανχάταν ένα νησάκι στη Νέα Υόρκη συνολικής έκτασης 59,1 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μέχρι το 1968 η έκταση του ήταν 59 τετραγωνικά χιλιόμετρα αλλά όταν έκτιζαν το World Trade Centre (αυτό που στιγμάτισε τη σύγχρονη Αμερικανική και παγκόσμια ιστορία την 11η Σεπτεμβρίου με την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του), έκαναν εκσκαφή χώματος περίπου 917.000 κυβικών μέτρων. Αντί να το πετάξουν κάπου και δη μέσα στην θάλασσα, το χρησιμοποίησαν για να επεκτείνουν νοτιοδυτικά το Μανχάταν κατά περίπου 0,1 τετραγωνικό χιλιόμετρο και έκτοτε αποτελεί μια κυρίως οικιστική περιοχή με την ονομασία Battery Park City.

Πληθυσμιακά το Μανχάταν έχει περίπου 1,67εκ κατοίκους. Με δεδομένη την έκταση του, η πυκνότητα πληθυσμού ανέρχεται σχεδόν στις 28.000 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο καθιστώντας το την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή των ΗΠΑ. Τις εργάσιμες μέρες ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται στο Μανχάταν ανεβαίνει στα 3,9 εκατομμύρια. Αυτά τα άτομα είναι χώρια από τα 63 εκ. τουριστών που ελκύει η πόλη ανά έτος. Το Μανχάταν διαθέτει τρεις από τις δέκα πιο δημοφιλείς τουριστικές ατραξιόν παγκοσμίως: την Times Square, το Central Park και το Grand Central Terminal. Το Central Park καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 3,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι το πιο δημοφιλές σημείο έλκυσης επισκεπτών. Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, το 2013 το επισκέφτηκαν 40εκ. άτομα, ανεβάζοντας το πρώτο με διαφορά από την Times Square. Αποτελεί και το πιο κινηματογραφημένο μέρος στον κόσμο. Το πάρκο δεν είναι φυσικό πάρκο. Δηλαδή δεν υπήρχε εκεί και το διατήρησαν. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ειδικά από το 1857 και μέσω σκαμπανεβασμάτων στη συντήρηση του, έχει τη σημερινή του μορφή και αποτελεί πλέον μοντέλο διαχείρισης και συντήρησης πάρκων παγκοσμίως, με ένα ετήσιο προϋπολογισμό $65εκ. Σήμερα βρίσκεται και σε λίστα αναμονής για ένταξη του στη λίστα μνημείων της ΟΥΝΕΣΚΟ. Το real estate του Μανχάταν αποτελεί φαινόμενο. Η μέση τιμή πώλησης διαμερισμάτων ξεπερνά ελαφρώς τις $17.000/ μ² ή €15.000/ μ², ενώ αναλόγως τοποθεσίας, προσφερόμενων υπηρεσιών, πολυτέλειας κλπ το κόστος ανεβαίνει. Ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην περίμετρο και κοντά στο Central Park έχουν αξία που υπερβαίνει το 20% μέχρι και 40% των υπολοίπων. Γι’ αυτό και πολλοί Νεοϋρκέζοι κάνουν συνέχεια δωρεές προς τη συντήρηση του πάρκου επειδή είναι ένας τρόπος να διατηρούν τις αξίες των ακινήτων τους. Η γη που προσφέρεται προς αξιοποίηση έχει μέση αξία €10.000/ μ² και είναι γη που ουσιαστικά προσφέρει τη δυνατότητα για ανέγερση ουρανοξυστών όχι δυο και τρεις ή τέσσερις ορόφους σε πυλωτή… Αν θέλετε να ενοικιάσετε ένα μονάρι διαμέρισμα, τότε αυτό θα σας στερήσει περίπου ένα εφτάρι χιλιάρικα δολάρια το μήνα.

Το Μανχάταν λοιπόν αποτελεί ένα «μικρόκοσμο» με συνολική αξία που μπορεί και να υπερβαίνει το 10% του εθνικού ΑΕΠ των ΗΠΑ. Και όταν λέμε Νέα Υόρκη ουσιαστικά εννοούμε το Μανχάταν. Σπάνια εννοούμε το Μπρονξ, το Μπρούκλιν, το Κουίνς, ή το Στάτεν Άιλαντ.

Ας δούμε για μια στιγμή και το δικό μας «μικρόκοσμο». Η Λευκωσία έχει μια έκταση 111 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή σχεδόν διπλάσια από το Μανχάταν. Η πυκνότητα πληθυσμού ανέρχεται στις 2.500 άτομα το τετραγωνικό χιλιόμετρο, δηλαδή λιγότερη του 9% αυτής του Μανχάταν. Η Λεμεσός και οι άλλες πόλεις έχουν ακόμα πιο μικρή πυκνότητα πληθυσμού από τη Λευκωσία. Καμία πόλη δεν έχει κάτι αντίστοιχο του Central Park, αλλά η Λεμεσός έχει το «δασούδι» της με το παραλιακό μέτωπο όπως το έχει διαμορφώσει. Η Λευκωσία έχει δάση εντός της επικράτειας της, αλλά σε αρχέγονη μορφή επειδή η αντίληψή μας περί σχέσης δασών και ανθρώπινου στοιχείου είναι από ανύπαρκτη έως νηπιακή και άρα γενεές πίσω.

Οι τιμές του real estate όμως είναι σε άλλη κατηγορία, άνετα αυτής του Champions League. Να μην μας το παίζουν μάγκες οι Μανχαττανέζοι! Οι Λευκωσιάτες με τιμές να ξεπερνούν τις €5.000/ μ² στα ψηλά δώματα των οικοδομών τους και οι Λεμεσιανοί τις €17.000/ μ² σε αντίστοιχα ψηλά δώματα, μας κάνει να διερωτόμαστε τι και πόσο θα πουλούσαμε αν είχαμε δεκαπλάσια πυκνότητα πληθυσμού, δύο από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου, 30εκ. τουρίστες τον χρόνο, αεροπορική συνδεσιμότητα με όλο τον πλανήτη, κανένα πρόβλημα εθνικής επιβίωσης και πολιτικούς που να ξέρουν τι και πότε να ψηφίζουν… Καλό Νέο Έτος!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση

X