ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η μεγάλη εικόνα

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Το δίκτυο Al Jazeera συνεχίζει την επίθεση εναντίον της Κύπρου, η Ε.Ε. προειδοποιεί την Κυπριακή Δημοκρατία ότι δεν αποκλείεται η λήψη νομικών μέτρων, η Τουρκία τρίβει τα χέρια της παρακολουθώντας τον διασυρμό μας στη διεθνή κοινότητα και την ίδια ώρα στο εσωτερικό ξεγυμνώνεται η ανεπάρκεια των πολιτικών μας αρχηγών να διαχειριστούν αυτό το τόσο σοβαρό θέμα, συνθέτοντας μια στοιχειώδη υπερασπιστική γραμμή απέναντι στην επίθεση που δέχεται η χώρα. Και η σοβαρότητα του θέματος δεν απορρέει μόνο από τις αποκαλύψεις του Al Jazeera αλλά κυρίως από τη χρονική συγκυρία που επιλέγει το συγκεκριμένο δίκτυο να εξαπολύσει την επίθεσή του. Μια χρονική συγκυρία που η Τουρκία εντείνει τις παράνομες ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο, απειλεί για άνοιγμα της Αμμοχώστου και προσπαθεί να πλήξει την αξιοπιστία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να δυναμιτίσει την προσπάθειά μας να πετύχουμε κυρώσεις απέναντι στη δική της ανομία.

Πώς αμυνόμαστε; Και κυρίως πώς αποδεικνύουμε ότι έχουμε επίγνωση αυτής της μεθοδευμένης επίθεσης ώστε να σταματήσουμε το εσωτερικό αλληλοφάγωμα, το οποίο δεν μας οδηγεί πουθενά, αλλά αντιθέτως αποδεικνύει ακόμα μια φορά ότι αδυνατούμε να προτάξουμε μια υπερασπιστική γραμμή προκειμένου να διασώσουμε τη χώρα και όχι ο καθένας το κομματικό του συμφέρον; Προφανώς με το θέμα των πολιτογραφήσεων τα έχουμε κάνει μπάχαλο και προφανώς κάποια στιγμή η κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει γι’ αυτό το φαγοπότι που στήθηκε για λίγους. Κι αν σ’ αυτό το φαγοπότι είναι εμπλεκόμενα και πολιτικά πρόσωπα (ακόμα και στα πιο ψηλά αξιώματα) σαφώς και πρέπει να λογοδοτήσουν. Αυτή τη στιγμή ωστόσο δεν είναι αυτό που προέχει. Και ο λόγος είναι γιατί η Τουρκία κινείται μεθοδευμένα, προκλητικά και στοχευμένα ώστε να αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική θέση της Κύπρου. Άρα αν αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα της κατάστασης τότε οφείλουμε να αφήσουμε τις εσωτερικές κομματικές αντιπαραθέσεις κατά μέρος και να αντιμετωπίσουμε αυτή την απειλή με γνώμονα τη χώρα και όχι τις επερχόμενες εκλογές (βουλευτικές ή προεδρικές). Αν πραγματικά θέλει να αντιπολίτευση (βλέπε ΑΚΕΛ) να μας πείσει ότι κόπτεται για τη χώρα, τότε αντί να αξιοποιεί την προπαγάνδα των ξένων, αρχίζοντας ένα εσωτερικό πόλεμο τη στιγμή που μας πυροβολούν απ’ έξω, θα έπρεπε να ζητήσει τη σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου και να αφήσει προς το παρόν τις καταγγελίες για τους χειρισμούς της κυβέρνησης κεκλεισμένων των θυρών.

Αντ’ αυτού εκείνο που πετυχαίνει τώρα είναι να δημιουργεί εύλογες υποψίες ότι καπηλεύεται τα εν λόγω σκάνδαλα προς ίδιον κομματικό συμφέρον και πως εκείνο που πρωτίστως την καίει είναι το κόμμα και όχι η χώρα και η μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι πως αυτή τη στιγμή πλήττεται ύποπτα η Κύπρος έστω κι αν εμείς οι ίδιοι ως κράτος δώσαμε την ευκαιρία να μας στήσουν στη γωνιά. Αυτό το οποίο επιδιώκεται από την εν λόγω επίθεση που δεχόμαστε, είναι να πληγεί η αξιοπιστία της Κύπρου ώστε να μην έχει καμία δυνατότητα να επιτύχει μια αξιοπρεπή λύση του Κυπριακού. Άρα, αν πραγματικά κόπτονται οι πολιτικοί μας αρχηγοί για τη χώρα και όχι για το κομματικό τους συμφέρον εκείνο που θα έπρεπε να έχουν ήδη πράξει ήταν να ζητήσουν την σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού και μεθοδευμένα αυτή την επίθεση και μετά να απαιτήσουν να λογοδοτήσει η κυβέρνηση για τα σκάνδαλα. Όσο η Τουρκία είναι εκεί έξω και προκαλεί οφείλουμε να δράσουμε άμεσα για να αμυνθούμε. Και από πλευράς κυβέρνησης πρέπει να υπάρξει το συντομότερο η πρόθεση να ανακληθούν όλες οι ύποπτες πολιτογραφήσεις, αλλά και από πλευράς αντιπολίτευσης να παραμεριστεί το κομματικό συμφέρον. Εκτός κι αν δεν έχουμε μάθει τίποτα από την ιστορία μας και επιμένουμε να αλληλοτρωγόμαστε προκειμένου να σώσει ο καθένας τα κομματικά του συμφέροντα, την ώρα που ο πραγματικός εχθρός παραμονεύει μεθοδευμένα και στοχευμένα για να μας πιάσει ξανά στον ύπνο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση