ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:50
 

Ξανά μανά οι λιμουζίνες

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Αρκετά ταλαιπωρήθηκαν οι άνθρωποι. Έκαναν υπομονή, υπέστηκαν φοβερή θυσία, αλλά ως εδώ και μη παρέκει. Διότι έχει και η υπομονή τα όριά της. Όχι βέβαια η δική μας υπομονή. Αυτή, όπως όλα συνηγορούν, παραμένει ανεξάντλητη. Διότι ακόμα τους ανεχόμαστε να μας δουλεύουν ψιλό γαζί.

Ας γίνω όμως πιο συγκεκριμένη. Θυμάστε τις περιβόητες λιμουζίνες των αξιωματούχων μας; Αν όχι, σας ρίχνω ένα φρεσκάρισμα. Το 2016 και μετά από ένα κράξιμο από τα ΜΜΕ σχετικά με την αναισθησία των αξιωματούχων μας να διατηρούν το προνόμιο της λιμουζίνας, ενώ ο κόσμος έτρεχε στα ταμεία ανεργίας, δεήθηκαν οι βουλευτές να ψηφίσουν ένα νόμο, ο οποίος περιόριζε την χρήση της λιμουζίνας από 24ωρου βάσεως σε μόνο υπηρεσιακές μετακινήσεις.

Κι αυτό για να περιοριστεί το τεράστιος κόστος το οποίο μας φόρτωναν εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης, την ίδια ώρα που καλά-καλά δεν ξέραμε αν θα βγάζαμε το μήνα. Και αφού είδαμε και πάθαμε (κυριολεκτικά) να πειστούν τα σαΐνια της πολιτικής μας ότι η διατήρηση αυτού του προνομίου συνιστά πρόκληση, αλλά και σοβαρή ένδειξη ότι παρόλα όσα έχουν συμβεί, εκείνοι παραμένουν ερμητικά κλεισμένοι στην ματαιόδοξη καρακοσμάρα τους, αποφάσισε τώρα ο σούπερ success Υπουργός Οικονομικών να επαναφέρει το θέμα.

Προφανώς δεν του έχει καν περάσει από το μυαλό ότι το προνόμιο των λιμουζίνων θα έπρεπε να καταργηθεί μια και έξω και να περιοριστούν πλέον όλοι οι αξιωματούχοι στις δικές τους τσέπες.

Και να ζητήσει από την Βουλή την τροποποίηση του σχετικού κανονισμού, ώστε να παραχωρηθεί και πάλι σε ένα μεγάλο αριθμό αξιωματούχων το δικαίωμα να μεταβαίνουν στο σπίτι τους με τις κρατικές λιμουζίνες. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, υπάρχουν «πρακτικές δυσκολίες» λόγω των εκτός κανονικού ωραρίου υπηρεσιακών και κοινωνικών τους υποχρεώσεων (βλέπε μνημόσυνα, κηδείες, γάμοι, βαφτίσια και άλλες κυριακάτικες εκδηλώσεις). Για τις οποίες δεν θέλουν οι εν λόγω λιμουζινάτοι, να χρησιμοποιούν το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο, διότι, υποθέτω, δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στη δική τους τσέπη.

Προτιμούν- όπως έχουν μάθει άλλωστε τόσα χρόνια- να το βάζουν στη δική μας (ακόμα και όταν είναι χιλιομπαλωμένη). Και κάπως έτσι ο σούπερ successυπουργός, αφού θεωρεί ότι η οικονομία μας βαίνει καλώς, αποφάσισε να «διευκολύνει» τους ταλαιπωρημένους λιμουζινάτους, προτείνοντας ελαφρά τη καρδία την τροποποίηση του κανονισμού. Και προφανώς δεν του έχει καν περάσει από το μυαλό ότι το προνόμιο των λιμουζίνων θα έπρεπε να καταργηθεί μια και έξω και να περιοριστούν πλέον όλοι οι αξιωματούχοι στις δικές τους τσέπες.

Όπως κάνει δηλαδή ο κοσμάκης εδώ και χρόνια, προσπαθώντας να αντεπεξέλθει στις παρενέργειες της αλόγιστης διοίκησης αυτού του κράτους από τον κάθε ανεπαρκή πολιτικό και κρατικό αξιωματούχο. Διότι δεν είναι θέμα μόνο αριθμών, κύριε success Υπουργέ, δηλαδή αφού αποφασίσαμε ότι οι εξισώσεις είναι πλέον μια χαρά, ας επανέλθουμε στην αβάσταχτη ελαφρότητα με την οποία λειτουργούσε η κρατική μηχανή. Το θέμα είναι πολύ πιο βαθύ και έχει να κάνει με αλλαγή νοοτροπίας, πολιτικής σκέψης και πολιτικού ήθους (κοινώς τσίπας).

Διότι αυτή η κρίση δεν ήρθε εξ ουρανού. Ήρθε και μας βρήκε γιατί οι εκάστοτε κρατούντες κοίταζαν τη βολή τους, την διαπλοκή τους, το συμφέρον τους (κτλ., κτλ.) με αποτέλεσμα τα γνωστά (και άγνωστα ακόμα) σκάνδαλα που κυκλοφορούν ξεδιάντροπα. Άρα δεν είναι μόνο οι αριθμοί, κ. υπουργέ. Διότι ο κάθε πολίτης αυτού του κράτους που δεν είναι αξιωματούχος, έχει και μια πραγματική (και όχι κατά φαντασία) ταλαιπωρημένη ιστορία να διηγηθεί, η οποία είναι αποτέλεσμα αυτής της νοοτροπίας, την οποία εσείς με τόσο σπεκτάκιουλαρ θράσος επιμένετε να συντηρείτε.

Της νοοτροπίας που θεωρεί ότι ακόμα και ο τελευταίος κρατικός αξιωματούχος είναι παιδί ανώτερου θεού, και ως τέτοιο πρέπει να του προσφέρονται προνόμια, την ίδια ώρα που υπάρχουν ακόμα οικογένειες που δεινοπαθούν και παιδιά που καταγράφονται στις στατιστικές ότι ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας. Με πιο απλά λόγια, κ. υπουργέ, μιλάμε για πολιτική τσίπα, όπως λέμε στην κυπριακή, και συγχωρέστε με αν δεν βρίσκω την ακριβή αγγλική μετάφραση της λέξης για να σας διευκολύνω να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση

X