ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν πέσαμε και από τα σύννεφα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Δεν είναι η πρώτη φορά. Δεν θα είναι η τελευταία. Οι αποκαλύψεις που προέκυψαν από την έρευνα του ICIJ με την ονομασία «Cyprus Confidential» είναι ένα ακόμα κομμάτι του πάζλ που δείχνουν την πραγματική εικόνα της Κύπρου και τις διευκολύνσεις που έκανε σε επιτήδειους που ήθελαν να την εκμεταλλευθούν. Είναι τόσο σαθρό το σύστημα; Μπορεί. Είναι τόσο μέτριοι ή κακοί οι έλεγχοι που γίνονταν, ή και ακόμα γίνονται; Επίσης μπορεί. Το πιθανότερο είναι πως στην Κύπρο επικρατεί ένα μίγμα μετριότητας και στόχευσης του εύκολου χρήματος όπου όποιος καλά σχεδιασμένα θέλει να εισχωρήσει στη χώρα, να παρουσιαστεί ως επενδυτής, ή θελήσει απλά να περάσει για να πλύνει τα ρούχα του στο πλυντήριο, έχει τη δυνατότητα.

Τα δημοσιεύματα για την Κύπρο, για ύποπτες συναλλαγές, για διαφθορά και άλλα γνωστά δεν είναι τα πρώτα. Τον καιρό που μεσουρανούσε το πρόγραμμα των διαβατηρίων τα βρίσκαμε σχεδόν κάθε μήνα σε ξένα δίκτυα. Ακόμα και μια άσχετη ιστορία να γραφόταν για έναν ξένο που έκανε «money laundering» την τάδε χρονιά στην τάδε χώρα, το κείμενο είχε μέσα την λέξη «Cyprus» ή «Limassol». Πάντα μία ύποπτη διαδρομή θα περνούσε παραθαλάσσια. Βασικά αποκτηνωθήκαμε. Γι’ αυτό και στις πρόσφατες αποκαλύψεις του ICIJ δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Βασικά, τώρα που το ξανασκέφτομαι και λίγα βγήκαν αυτή τη φορά στη φόρα. Δεν είχε το «ζουμί» που αναμέναμε να υπάρχει. Και μόνο που το σκεφτόμαστε έτσι, ναι είναι κακό.

Η χώρα για κάποια πασίγνωστα ονόματα ολιγαρχών μόνο άγνωστη δεν είναι, καθώς στο παρελθόν είτε είχαν οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο, είτε έχουν περάσει χρήματα μέσω Κύπρου, είτε έχουν κυπριακό διαβατήριο μέσω της διαδικασίας του Προγράμματος των Πολιτογραφήσεων. Είναι κακό να γνωρίζουν τη χώρα που διαμένεις για τους λάθος λόγους, ευλογία να την γνωρίζουν για τους σωστούς. Ας ελπίσουμε να βγουν πολύ παραπάνω πράγματα στη φόρα, να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι παρανόμησαν ή είναι στις παρυφές της παρανομίας.

Μόνο με την τιμωρία θα καθαρίσει το όνομα της χώρας, με ημίμετρα απλώς θα υπάρξουν και άλλες αναφορές – δημοσιεύματα στο μέλλον για πράγματα – παρανομίες που συμβαίνουν τώρα. Και θα υπάρξουν ακριβώς διότι, όσοι παρανομούν γνωρίζουν πως, στο νησί αυτό ότι θέλεις δηλώνεις, ότι δηλώσεις είσαι και εκ του αποτελέσματος δεν τιμωρείσαι αν περάσεις ένα τόνο μαύρα χρήματα.
Η Αρχή που θα δημιουργηθεί θα πρέπει να έχει τη δύναμη να προχωρά σε ποινικές διώξεις. Εάν δεν της δοθεί αυτή η δυνατότητα θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό και μεθαύριο θα συζητάμε πάλι τα ίδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Παναγιώτης Ρουγκάλας: Τελευταία Ενημέρωση