ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δύο τρύπες στο νερό για Βαρώσι και ΑΟΖ

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Εκτεθειμένη εκ του αποτελέσματος μένει η κυπριακή Κυβέρνηση, καθώς παρά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Βαρώσι και στην ΑΟΖ, δεν έχει εξασφαλίσει ουσιαστική στήριξη από την Ε.Ε. Η πλειοψηφία των εταίρων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια εμφανίζεται αρνητική στην υιοθέτηση «μέτρων» κατά της Τουρκίας και συνεπώς το καθεστώς της Άγκυρας δεν βρίσκεται υπό πίεση, με αποτέλεσμα να συνεχίζει το βιολί του.

Η πολιτική συνταγή της Ε.Ε. είναι σταθερά ανεπαρκής. Είτε για το ζήτημα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, είτε για το θέμα της ΑΟΖ, οι εταίροι μας μοιράζουν φραστικές υποδείξεις, τις οποίες η κυπριακή κυβέρνηση αξιοποιεί στο πεδίο της εσωτερικής κατανάλωσης, χωρίς βεβαίως κανένα ουσιαστικό και πρακτικό αποτέλεσμα. Και ως εκ τούτου, η Άγκυρα πέραν των φραστικών υποδείξεων που εισπράττει, μπορεί να εφαρμόζει την πειρατική της πολιτική στην ΑΟΖ, δρομολογώντας παράλληλα ανενόχλητη το «πιλοτικό άνοιγμα» της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Άλλωστε, ουσιαστικές ενέργειες αποτροπής των τουρκικών κινήσεων δεν έχουν εκδηλωθεί. Κάποιος βεβαίως θα μπορούσε εύλογα να διερωτηθεί πώς θα μπορούσαν να εκδηλωθούν τέτοιες αποτρεπτικές ενέργειες, αφού σχεδιασμός προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει εκπονηθεί; Και ποιος θα τον εκπονήσει; Η κυβέρνηση, η οποία δεν δείχνει να έχει κοινή προσέγγιση στο θέμα των επιδιώξεων της Κύπρου στην Ε.Ε.; Ή το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «γουμάς» (από τον τέως επικεφαλής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργο Περδίκη);

Ας δούμε όμως τι έχουμε εξασφαλίσει από την Ε.Ε. στο ζήτημα του Βαρωσιού και της ΑΟΖ: Το καλοκαίρι η Τουρκία εξήγγειλε το «πιλοτικό άνοιγμα» τμήματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, προβαίνοντας σε άλλη μια παραβίαση των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ. Η Κυπριακή Δημοκρατία επιχείρησε να ενεργοποιήσει την Ε.Ε., ευελπιστώντας ότι οι 26 εταίροι της θα ήταν διατεθειμένοι να στριμώξουν την Άγκυρα και να δρομολογήσουν κυρώσεις, εάν και εφόσον δεν ανακαλούσε τις εξαγγελίες της για το Βαρώσι. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Γιοσέπ Μπορέλ εξέδωσε τότε μια νερόβραστη δήλωση, στη γνωστή ευρωπαϊκή τακτική των φραστικών υποδείξεων.

Η Λευκωσία δεν ικανοποιήθηκε και ζήτησε αφενός έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και αφετέρου δρομολόγηση κυρώσεων. Ωστόσο, ούτε το ένα έγινε, ούτε και το άλλο. Η κυπριακή κυβέρνηση «εξασφάλισε» άλλη μια δήλωση του Γιοσέπ Μπορέλ, με μεγαλύτερη όμως τυπική βαρύτητα, καθώς εκδόθηκε εκ μέρους των υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών. Στη δήλωση αυτή οι «27» δεσμεύτηκαν ότι «θα εξετάσουν μέτρα στην περίπτωση που η Τουρκία δεν ανακαλέσει τις ενέργειές της ενάντια στις αποφάσεις 550/84 και 789/92 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Πέρασαν τρεις ολόκληροι μήνες μέχρι την επόμενη κίνηση της Ε.Ε., η οποία έκανε ένα μικρό βηματάκι, αποφασίζοντας επιτέλους την ετοιμασία «λίστας επιλογών», ώστε οι «27» να μπορούν να συζητήσουν επί συγκεκριμένων εισηγήσεων για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων. Και χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι οι 27 θα ομοφωνήσουν επί της λήψης μέτρων. Ή ότι αυτά τα «ενδεχόμενα μέτρα» θα έχουν το εκτόπισμα να πειθαναγκάσουν τον Ερντογάν να συμμορφωθεί έναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία κατά τα λοιπά είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Άλλωστε, και οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ έχουν καταλήξει σε ένα πλαίσιο κυρώσεων, το οποίο δεν αφορά την ίδια την Άγκυρα, με αποτέλεσμα να της παρέχεται η δυνατότητα να συνεχίζει την πειρατική της δράση. Δύο μόνο φυσικά πρόσωπα, στελέχη της TPAO τοποθετήθηκαν στη λίστα κυρώσεων της Ε.Ε., καθώς εκλήφθηκε ότι διαδραμάτισαν ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Η ίδια η χώρα όμως; Αυτή που ενεργεί ως πειρατής, δίνει εντολές και κάνει γεωτρήσεις και στη θαλάσσια περιοχή κράτους-μέλους της Ε.Ε.; Αυτή λοιπόν παραμένει στο απυρόβλητο.

Μάταια θεωρούσαμε ότι το πλαίσιο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά φυσικών και νομικών προσώπων θα ήταν το πρώτο βήμα. Ήταν δυστυχώς το μόνο βήμα. Ένα βήμα μετέωρο, το οποίο εκθέτει την ίδια την Ε.Ε. που εκτρέφει και αποθρασύνει τον Ερντογάν, παρέχοντάς του την δυνατότητα να κάνει ό,τι θέλει στην Κύπρο. Όπως βεβαίως εκθέτει και την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία και την κυβέρνησή της, η οποία για το Βαρώσι και την ΑΟΖ έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει από την Ε.Ε. δύο τρύπες στο νερό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση

X