

Του Ονασαγόρα
Συζητείται σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η προσφυγή της Κύπρου για το άνοιγμα της Αμμοχώστου. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από αξιόπιστη πηγή μου, οι στόχοι που έχουν θέσει ο Νίκαρος και ο Νίκος είναι δύο: Την έκδοση μιας ισχυρής δήλωσης που να επιβεβαιώνει ονομαστικά τα προηγούμενα ισχυρά ψηφίσματα για την Αμμόχωστο, ιδιαίτερα το 550 και 789 αλλά και σαφέστατες προτροπές προς την Τουρκία για ανατροπή των νέων προκλητικών ενεργειών της, προκειμένου να αρχίσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων.
Οι πληροφορίες που φτάνουν στην Λευκωσία είναι ότι το πρώτο κομμάτι, δηλαδή η επιβεβαίωση στην προσήλωση στα προηγούμενα ψηφίσματα δεν έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας. Για το δεύτερο ζητούμενο, την αυστηρή προτροπή για άμεση ανατροπή του ανοίγματος της Αμμοχώστου, ο βαθμός δυσκολίας είναι πολύ ψηλότερος...
Έντονη συζήτηση γινόταν χθες σε πηγαδάκια για το ψήφισμα που θα εγκρίνει σήμερα η Βουλή για καταδίκη των νέων ενεργειών της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην Αμμόχωστο. Το ΔΗΚΟ έχει ετοιμάσει ήδη ένα προσχέδιο ψηφίσματος το οποίο προκάλεσε συζητήσεις αλλά αναμένεται να εγκριθεί, πιθανόν με μικρές προσθήκες άλλων.
Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, μεταξύ όσων συμμετείχαν χθες στη φιέστα του Τατάρ στην κατεχόμενη Αμμόχωστο βρίσκονταν και κτηματομεσίτες. Οι κατακτητές δεν κρύβουν τις προθέσεις τους, ούτε καν τα προσχήματα τηρούν.
Πληροφορίες ήθελαν προ καιρού τον γαμπρό του Ερντογάν να δραστηριοποιείται για μεγάλες επενδύσεις στην Αμμόχωστο όπως και στην Μόρφου, στήνοντας μάλιστα οδικό χάρτη. Η πρώτη πράξη γράφτηκε χθες και με υπομονή φαίνεται να οδηγούν τις εξελίξεις στη δεύτερη φάση. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα τα καταφέρει ένας νέος γύρος συνομιλιών να τους ανακόψει. Ιδιαίτερα αν αυτός αρχίσει χωρίς να αρθούν οι νέες προκλήσεις επί του εδάφους. Φαίνεται πως ο Νίκαρος το πιστεύει ή το ελπίζει, γι' αυτό και δήλωσε χθες στο ΡΙΚ ότι θα πάει σε συνομιλίες ακόμα κι αν δεν αρθούν οι παράνομες ενέργειες στην περίκλειστη (μέχρι χθες) πόλη.
Πάντως η εκτίμηση πολλών, της κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένης, είναι ότι οι κινήσεις Ερντογάν-Τατάρ δεν έγιναν μόνο για προεκλογικούς λόγους αλλά και για να καταγράψουν αντιδράσεις ενώ προγραμματίζουν τα επόμενα τους βήματα. Αν η εκτίμηση αυτή έχει βάση μήπως ο Νίκαρος θα έπρεπε να σκεφτεί λίγο καλύτερα πριν απαντήσει βιαστικά ότι θα πάει στις συνομιλίες χωρίς να αρθούν οι νέες προκλήσεις;
Σήμερα πάντως αναμένεται να αρχίσει νέο πάρτι αντιδηλώσεων για τη συγκεκριμένη δήλωση του Νίκαρου. Όχι από ένα αλλά τουλάχιστον από τρια κόμματα της αντιπολίτευσης και μάλιστα σε ψηλούς τόνους.
Οι συγκλονιστικές εξελίξεις με τη δίκη της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα και τη νίκη της Δημοκρατίας έχουν σημαντικές επιδράσεις και στη Λευκωσία. Η κραυγή της μάνας του Φύσσα ακούστηκε δυνατά και στην Κύπρο αλλά κάποιοι δεν έμειναν στο συναισθηματικό επίπεδο. Χθες το ΑΚΕΛ και οι Οικολόγοι αποτάθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα ζητώντας έρευνα για τις δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» στην Κύπρο αλλά και για το κοινοβουλευτικό κόμμα ΕΛΑΜ.Αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον η απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα την ώρα που το ΕΛΑΜ καταβάλλει αξιοθαύμαστες προσπάθειες να αποξενωθεί, τουλάχιστον στα λόγια από την Χρυσή Αυγή. Ο Χρίστος Χρίστου λέει τώρα ότι νιώθει απογοητευμένος από το αδελφό κόμμα, όπως πριν από λίγο καιρό το ονόμαζε.
Μήπως καθυστέρησε λίγο να το νιώσει; Και πότε ακριβώς το ένιωσε; Όταν η Χρυσή Αυγή τέθηκε εκτός Βουλής; Όταν οδηγήθηκε στο δικαστήριο; Όταν το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι θα την καταδικάσει ως εγκληματική οργάνωση; Όταν άρχισε ο προεκλογικός στην Κύπρο; Μετά από κάποια δημοσκόπηση ή μετά από βαθιά ενδοσκόπηση;
--------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.